Jännittävää

Pääsin eilen aloittamaan kokeilun. Uuttahan tuossa ei ole minulle muu kuin se, että varsi tehdään putkena tällä tekniikalla normaalin villasukan tapaan eikä levynä kuten aiemmin (Posey) olen tehnyt.

Ohjetta en kuitenkaan malttanut lukea ja kääntää kokonaan, katsoin vain kuvat ja silmukkamäärän. Ihmettelen kyllä kauhiasti, miksi ohjeessa käytettiin sukkapuikkojen lisäksi pyöröpuikkoa ja tehtiin muutenkin niin hankalaksi selvä asia. Vierestäseuraaja epäilee, että syy selviää myöhemmin! En usko, sillä työ on edennyt ihan odotetusti kantapäähän asti.

LISÄYS: lopussa on linkkejä esimerkkeihin ja selkeisiin kuvitettuihin ohjeisiin, jotka löysin vasta tämän kirjoittamisen jälkeen. Löysin jopa englanninkielisen ohjeen niille, jotka eivät ole saaneet asiallista koulutusta 😉 elikkä eivät osaa saksaa!

Näin minä sen tein: neuloin aloitusneliön luomalla 21 silmukkaa ja neulomalla nämä takareunastaan oikein, paitsi viimeinen silmukka nurin. Reunasilmukan tein nurin neulomatta, 9 oikein, 3 yhteen (1 nurin neulomatta, kaksi oikein yhteen takareunasta , 8 oikein, viimeinen nurin. Nurjalla puolella eka nurin neulomatta, loput paitsi viimeinen oikein, viimeinen nurin. Näin menin kaventaen oikealla puolella aina keskellä kolme silmukkaa kunnes puikolla on enää 3 silmukkaa, nämä neuloin yhteen nurjalla puolella. Kun ruutu oli kädessä nurja puoli eteenpäin, poimin vasemmasta reunasta 10 silmukkaa ja neuloin ne oikein. Sitten loin uudelle puikolle 21 uutta silmukkaa ja toistin tuon ruudun.

Tätä toistin kunnes oli neljä ruutua. Sitten mokasin, mutta olisi pitänyt kuljettaa lanka virkkuukoukun tai neulan avulla viimeisen neliön oikeanpuoleiseen (vai kumpi se nyt oli?!) kärkeen ja poimia sen yläpuolelta 10 silmukkaa ja ensimmäisen ruudun vasemmasta yläreunasta 11 silmukkaa ja tehdä tähän uusi neliö. Aina neliön valmistuttua kuljetin langan seuraavan neliön paikalle poimimalla silmukat ja neulomalla ne oikein ja jatkamalla kuten ekassa neliössä. Jos silmukoita on 1 liian vähän tai liikaa, ne voi tasta kavennuksissa, kavennella nurjalla puolella liian pois tai kaventaa oikealla vain yksi, se ei aiheuta isompia ongelmia. Minulla saattoi ruudun alussa mennä nurja ja oikea sekaisin, kavensin sitten vastaavasti kerran nurjalla, että kerrosten määrä pysyi samana. Tällaiset virheet peittyivät langan kirjavuuteen helposti. Mutta kaipa seuraavassa sukassa asia pysyy järjestyksessä. Aluksi on vain vähän vaikea hahmottaa, mistä uudet silmukat pitää poimia ja kummalla puolella ollaan.

Tärkeää on neuloa reunasilmukat nurin-nurin nostamatta, koska niistä tulee silmut, joista uudet silmukat poimitaan. Viidellä puikolla pärjäsiin ihan hyvin, puikko jää aina niihin silmukoihin jotka teen lankaa kuljettaessa seuraavan ruuturivin ”siemeneksi” . Ennen kantapäätä tein puolikkaita ruutuja kokoruutujen väliin muuten samoin, mutta kun puikolla oli 15 silmukkaa, neuloin ne oikealla oikein ja poimin seuraavan neliön kärjestä sen 16:nnen silmukan, uusi puikko, uusi puolineliö ja sama juttu.Nyt olen tässä vaiheessa. Aion jättää etupuolelle ”kolon” kaksinkertaista 41:n silmukan neliötä varten, tehdä kantapään tiimalasina.

Kuva on surkea kännykkäkuva koska kameran akku kyykähti. En saanut ohjeenmukaista lankaa, sitä ei kuulemma edes ole tilattu Menitaan. Käytin sitten sitä, mitä on ja kyllähän tuo väri sopii farkkuihin hyvin. En kykene kertomaan, mitä lanka on, koska vyöte oli kadonnut. Epäilen bambu/silkkivillaksi tai jotain.

Tilasin kuitenkin Ilulta alemmassa kuvassa näkyvää iloisempaa väriä, aluksi tuota kuvassa olevaa Syyslaulua. Ilu lupasi myös värjätä toiveitteni mukaan pari vyyhteä. Odotan jännityksellä, mitä niistä tulee – upeita, uskon, koska Ilu selvästikin jakaa minun värimieltymykseni!

VINKKI: taiteiden yössä Laterna Magicassa on teemana käsityöt!

LISÄYSKSIÄ: Tilkkutekniikkaa esittelee kuvitettuna myös FlotteLotte. Tuosta ohjeesta päätellen, voisi neliön kärjen kolme silmukkaa ehkä päätellä vasta uuden rivin alkaessa… täytynee lukea se ohje ihan oikeasti…

Muita tilkkuneulonta esimerkkejä. (3 linkkiä)

Lisää (ideaa, mutta tyylistä ei tule täysiä pisteitä)

Hauska

Hillityn tyylikkäät sukat.

Miksi vain saksalaiset neulovat näitä????

Hyvänen aika, ohje myös englanniksi!

Nyt vaan kokeilemaan, ei ole vaikeaa jos minäkin sen opin!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s