Filati italiani

Il comitolo
Il comitolo

Niinhän siinä kävi, että sade sotki kaikki lankakauppasuunnitelmat Roomassa. Kengät märkänä ja pimeässä ei kertakaikkiaan viitsinyt etsiskellä lankakauppoja.

Genovassa ehdin kuitenkin tutkia paikallisia lankakauppoja, joista Il gomitolo (lankakerä) on jo tullut tutuksi kantapaikkanani. Se sijaitsee kujapahaisella Vico Stella 10:ssa, vanhan kaupungin laidalla, Piazza Fontane Marosen vieressä.

Nyt kävin silmäilemässä vielä kaksi muuta kauppaa, mutta ne eivät varsinaisesti miellyttäneet. Toiseen en edes päässyt sisään, koska omistaja taisi olla kahvilla ja toisessa oli niin hurja ryysis, että luovutin.

Näissä kaupoissa lankoja on vaikea päästä hypistelemään. Italialaiseen tapaan lankaa on katosta lattiaan ja isoilla kylteillä pyydetään pitämään näpit erossa langoista. Myyjälle on ensin tehtävä selvää siitä, minkälaista lankaa haluaa ja mihin tarkoitukseen. Paras on myös valmistautua väittelemään asiasta, ellei haluamaasi lankaa ole, yrittää myyjä tietenkin myydä jotain korvaavaa – ihan riippumatta siitä sopiiko se ajatukseesi tai ohjeeseen. Toisaalta myymälöissä näytetään kädestä pitäen mahdolliset ongelmakohdat: kaikissa myymälöissä voi huoletta vetää neuleensa esille ja kysyä neuvoa ellei ohje selkene. Puikot ovat paljon edullisempia kuin meillä mutta muodikkaita puupuikkoja on vanhanajan myymälöistä turha kysellä eikä pyöröpuikotkaan ole kovin käytetyt Italiassa, jossa neulotaan pitkillä (sukka)puikoilla isotkin suljetut neuleet.

Lankojen hinnat eivät ole huomattavasti halvempia kuin meillä. Toki italialaiset langat ovat hieman edullisempia varsinkin tarjouksissa. Tarkkana sen sijaan kannattaa olla hyvin brändättyjen lankojen korvaavia lankoja etsiessä. Täältä saattaa löytää Rowanin kalliille langoille korvaavia tuotteita – etteivät vain olisikin ihan samaa lankaa, koska nehän on tehty Italiassa. Lankatehtaiden tehtaanmyymälät ovat myös suositaltavia kohteita, esimerkiksi Malpensan lentokentän läheisyydessä Tollegnossa on Lana Gatto -lankoja valmistavan lankatehtaan myymälä. Jos liikut vuokra-autolla, kannattaa kotiinpalatessa tehdä shoppailureissu sinne (ja Biellan outlet-myymälöihin).

img_21212 Tarjolla on jos jonkinmoista ”fantasialankaa”, ylellisiä kashmireja, silkkilankoja jne. mutta arkiset sukkalangat oli jemmattu jonnekin taustalle eikä niitä ainakaan yhdellä pyynnöllä saanut esille. Täpötäydessä myymälässä alkoi jo iskeä paniikki, joten ostin pussillisen kivaa sini-vihreää raitavärjättyä merinoa, josta teinkin jo pipon Tanjalle nähdäkseni miten lanka on värjätty.

Loman aikana valmistuivat uudet turkkilaissukat turkoosi-ruskea-väreissä, kuvan laitan huomenna, en ehtinyt kuvata vielä sukkia, jotka eilen päättelin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s