Väärä asiakas

Luin lehdestä äskettäin jutun palveluntestaajista, se tuli mieleeni kun odotin seiskan ratikkaa ja mietin, miksi jälkimaku käynnistä Vihreässä vyyhdissä oli  jotenkin… tuhnuinen… Ja voi voi, kun tämä valittaminen on vaikeaa, heti tulee mieleen, ettei haluaisi kampittaa yrittäjää, vieläpä naista, mutta ehkä kuitenkin on parempi sanoa asia suoraan ja avoimesti kuin katsella hiljaista hiipumista, joka on väistämättä edessä, jos muutkin ajattelevat samalla tavalla?

Huono hetki tai päivä voi olla kenellä hyvänsä, mutta tajusin siinä pysäkillä,  että en ole kertaakaan ollut täysin tyytyväinen VV:ssa  saamaani palveluun. Menisin aina mieluiten PAG-putiikkiin tai Priimaan, Fiinaan miksei Menitaankin, ellei sattuisi olemaan niin, että VV on useimmiten matkani varrella.

Ja miksi menisin mieluummin muualle? Siksi, että PAG:issa,  Priimassa jne. en koskaan koe olevani väärässä paikassa väärään aikaan; siitä, mitä olen tekemässä ollaan aidosti kiinnostuneita, eikä koskaan tule sellainen tunne, että myyjä ei välittäisi tehdä juuri minun kanssani kauppaa. Näistä kaupoista poistun aina hyväntuulisena ja iloisena vaikka olisin hassannut kolme kertaa yli budjettini – kuten usein tietysti tapahtuukin. Päällisin puolin VV:kin  palvelu on moitteetonta, mutta sieltä ostan vain sen, mitä olen tullut hakemaan tai en mitään.

En tunne palveluntuottamisen teoriaa enkä kaupan käytäntöä, mutta sanoisin, että asiakas aistii, onko myyjä aidosti läsnä vai ei. En minäkään pidä liiveihin uimisesta, ei myyjän tarvitse ihan iholle tulla, mutta voisihan sitä kokea olevansa edes tervetullut. Hallimyymälässä on tietysti omat ongelmansa, koska lankoja ei pääse aivan niin helposti lähestymään ja myyjä on tiskin takana, mutta minä pitäisin sitä vain haasteena.

Tyrkyttämisen ja myymisen välillä on hienoinen ero, joka perustunee nimenomaan siihen, mikälaisen suhteen myyjä kykenee asiakkaaseen luomaan muutamien esimmäisten minuuttien aikana. Aidosti kiinnostunut voinee mennä pidemmällekin ehdotuksissaan kuin ulkokultainen.  Jos asiakas kyselee sellaista lankalaatua, jota ei ole, voisi myyjä ainakin edes yrittää oikeasti myydä toisenlaista lankaa, varsinkin kun asiakas näyttää selvästi innostuvan siitä. Tai jos ostoksiaan päättämässä oleva asiakas kysyy myyjältä: ”Onko teillä muuten mitään uutta?” ja myyjä vastaa siihen:  ”eikaimeillänytmitään”, sanon että myyntitaidoissa olisi hieman kehittämisen varaa ja harrastelijapalveluntarkastajalla miettimistä. Varsinkin kun myymälässä oli kumpaakin myyjää kohden korkeintaan yksi asiakas tapahtumahetkellä.

Kohtuuden nimissä, korjatkaa kommenteissa jos teillä on erilaisia kokemuksia, haluaisin todella ajatella, että minä vain olen väärä asiakas! Typy kiittää samaa liikettä siitä, että siellä ei mestaroida, puhumme ilmeisesti  samasta asiasta, mutta koemme sen eri tavoin. Jos tässä postatessa jotain opin, ainakin sen, että myyntityö ei todellakaan ole helppoa!

4 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Palautteesta päätellen asia on, kuten otsikossa epäilinkin, paljolti kiinni myös asiakkaan odotuksista.

  Ehkä me keski-ikäiset hömelöt olemme niin seurankipeitä, että edellyttäisimme hieman laveampaa palvelutekstiä ostokontekstissa 😉

 2. Tuija sanoo:

  Hei, minullakaan ei ole mitään valittamista Vihreän Vyyhdin palvelusta, päin vastoin. Omistaja on mielestäni erittäin ystävällinen ja avulias, ja olenpa ostanut liikkkeestä suunnittelemattomiakin lankoja – jos sitä voi jonkinlaisena kriteerinä pitää. Sen sijaan siellä suurimmassa ja kauneimmassa Helsingin lankaliikkeistä koen välistä olevani aivan turha häiriötekijä, kun myyjä tietää paremmin kuin minä, mitä haluan tai tarvitsen (kaikki myyjät eivät toki siellä ole sellaisia).

 3. outi sanoo:

  Minä olen saanut aina ihan mukavaa palvelua Vihreässä vyyhdissä…. Ei ole tultu liian tyrkylle, on annettu valikoida langat rauhassa, mutta aina kysyttäessä on myös autettu. Sekä loppusummasta olen saanut aina vähän alennusta pyöristyksen verran… Ehkä olen ollut vähään tyytyväinen asiakas =)

 4. villapeikko sanoo:

  Mä en suhtaudu eri lailla nais- ja miesyrittäjiin. Jos palvelu on surkeaa, on oikeus valittaa, ei naista tarvi suojella.
  Mutta sitten siitä palvelusta. En ole ikinä käynyt VV:ssä, mutta oma lähilankakauppani on sellainen, että jo ovella koet olevasi tervetullut. Kysytään, tarvitko apua, mutta jätetään rauhaan jos et tarvi. Jos jotain lankaa ei ole hyllyssä tarpeeksi, haetaan puuttuvat kerät sulle varastosta. Ei tule sellaista oloa, että olen vaivaksi. Kauppias tulee ihan itse kertomaan mitä uutta hänen kaupassaan tulee olemaan, suunnitelmistaan ym. Sellainen on mukavaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s