Vinkkejä

Glove, 2007.
Nava Lubelski: Glove, 2007.

Monen neulojan harrastus lähtee yksinkertaisesti kauneudenhalusta. Halutaan pukeutua kauniisti, tehdä kaunista ja kokea kauneutta.

Materiaalien tuntu, ylellisen pehmeät kuidut, lämpö ja värit rauhoittavat, ilahduttavat ja antavat voimaa. Oppiminen  ja yhteisöllisyys puolestaan voimaannuttavat. Mielekkäästä tekemisestä nyt puhumattakaan. (Tottahan tulkintoja neuleharrastuksen suosiosta voi tehdä muistakin näkökulmista, mutta olkoon nyt tällä kertaa näin yleisesti.)

Kauneus kaipaa virikkeitä, niitä on tarjolla lähellä ja vähän kauempana yllin kyllin. Miksi tyytyä vain valmiisiin ohjeisiin ja toisen valisemiin lankoihin? Ainakin Neulelehti Ulla osoittaa, että moni harrastaja haluaa enemmänkin!  Ideoita ja näkökulmia omiin töihin saa kun kulkee avoimin mielin ja -silmin.

Helmikuussa Tukholmaan menevän nysvääjän kannattaa piipahtaa myös Gustavsbergsin Taidehallissa, koska sinne tulee mielenkiintoinen näyttely ”Motion Blur – American Craft”.  Näyttely esittelee nykyaikaista taidekäsityötä skandinaavisesta näkökulmasta (mitähän se sitten onkin ;-)) ja siinä tulee olemaan teoksia käyttöesineistä veistoksiin ja muihin taideteoksiin. Näyttely on avoinna07.02. – 10.05.2009. Osoite kannattaa muistaa muutenkin, bussimatka Slussenilta kestää ainoastaan 20 minuuttia ja taidehallissa on jatkuvasti kiinnostavia näyttelyjä taidekäsityön alalta.

Tamperelainen monitaiteilija Kaija Papu on myös tehnyt neuleinstallaatioita. Hän oli äskettäin kovastikin mediassa 103 polaroidkuvasta (ja niihin liittyvistä teksteistä) koostuvalla näyttelyllään ”En halunnut harrastaa seksiä, koska…”. Mainio pakkaus, sarjassamme henkilöitä, joihin haluaisin tutustua!

Kotimaista Turun ja Salon seudun taidekäsityötä ja muotoilua voi muuten ihailla myös netissä. Arsnet on hieno hanke, jonka soisi laajentuvan valtakunnalliseksi! Turusta puheenollen, siellä käydessä kannattaa piipahtaa Galleria Amaan, jonka virtuaaligalleriastakin on iloa.  Amalla on myös Helsingissä Rikhardinkadulla galleria, josta ainakin Puikkomaisteri on ostanut taulunsa 😉 Öh… mennäänpä taas asiaan…

Tiesitkö, että Suomen Käsityön museo toimii Jyväskylässä? Minä en tiennyt. Tänään avataan Eeva-Liisa Salmelinin näyttely ”Antiikin kolme naista”. Työt on valmistetty ryijytekniikalla – se on uusin pop, hiphop ja in!!!! Ainakin mikäli Ilun blogia voi pitää trendin harjalla liikuvana ;-).  Tulossa on myös hauska ”Monsterium – Hirviölä” -näyttely. Meidän isäntä ehkä väittäisi, että en erityisesti tarvitse apua sisäisen hirviöni löytämiseen – sitäkin näyttely lupaa.

Jo nyt kannattaa laittaa kalenteriin Designmuseossa kesäkuussa avaava suomalaisen ryijyn näyttely. Älä lähde lomalle sitä näkemättä!

Mielenkiintoinen uuden taidekäsityön ilmiö on myös Design District Helsinki, jonka sivustolta löytää niin persoonallisen pukeutumisen liikelistan kuin muotoilun ja taidekäsityön tapahtumatkin seminaareista kirpputoreihin. Artisaani on mainittava ihan erikseen, siellä kannattaa ihailla – ja tietenkin ostaa! – esimerkiksi  Marika Niskasen oivaltavia neuleita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s