Neulo ekologisesti!

Rymalla nosti tärkeän aiheen keskusteluun Ravelryn suomalaisten ryhmässä. Hän on päättänyt tänä vuonna ostaa vain suomalaisten alkuperäisrotujen villaa ja lankoja, kirpparilankoja ja pellavaa, koska suomalaiset lampaat ovat käyneet määrällisesti vähiin tai ovat vaarassa sekoittua ulkomaanmääkijiin.

Suomenlammas tuottaa hienoa villaa, joka on erityisen hyvää paitsi langaksi myös huovutusmateriaaliksi. Sen ongelmana on risteytyminen muiden rotujen kanssa.

Violettikielinen Kainuun harmas on uhanalainen rotu, jonka säilymiseen voisivat neulojien lankavalinnat vaikuttaa.

Ahvenanmaanlammas on lihansa puolesta tunnettu saariston sissi, senkin määrät ovat hälyyttävän pieniä, mutta onneksi maatiaisrotujen puolesta kuitenkin toimitaan.

Alkuperäislankapäätös, lähilanka, on erittäin kannatettava ajatus tietenkin myös kuljetusten aiheuttaman saasteen vuoksi. Hyvä olisi myös, jos kotimaiset lankavalmistajat käyttäisivät myös kotimaisia lankoja. Rymalla oli myös listannut kirjoitukseensa sellaisia suomalaisia tuottajia, joilta näitä lankoja saa. Toistan ne tässä:

Laurilan tila (Ahvenmaanlampaan villaa)

Munkkilan tila

Sikka talu

Aholan lammastila

Riihivilla

Utuna (lankoja myydään myös Silkkivillassa)

Raijan Aitta (pellavat)

Ilu ilmoitti myös, että myös hänellä on kotimaista sukkalankaa kotimaassa värjättynä. Myös Kauhavan Kangas-Aitta myy kotimaista suomenlampaan villasta kehrättyä lankaa ja hahtuvalankaa. Tietääkseni myös Pia Pikkarainen myy Turussa omista saaristolaislampaista tehtyä lankaa p.  02-2337808. Pirtin kehräämö on suurin suomalaisen villan jalostaja. Ylistaron kehräämö kehrää asiakkaan villat (ja jopa koirankarvat) langoiksi ja myy huovutusvillaa. Käsityökauppa Ilon nimikkolanka on suomalaisen luomulampaan villaa.

Ulla ei olisi Ulla ellei siinä olisi tätäkin asiaa käsitelty ja aikapäiviä sitten. Kuluttajavirastolla on oma Eko-ostajan opas tekstiileille.

Myös vanhat lehdet voisi kierittää   langaksi, Greetje van Tiemin tapaan. Ainakin maton saa aikaiseksi.

2 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Lisäyksiä:
  Ylläksen viini ja willa – lankoja, hahtuvia ja huovutusvillaa sekä neuleita, kudonnaisia ja huopatuotteita
  http://personal.inet.fi/yritys/yvw/willat.html

  Määkkylän puoti
  http://www.maakylanpuoti.fi/files/langat.htm

  Wolli, villa-pellava
  http://www.raijanaitta.fi/wolli_langat.htm

  Virtain villa
  http://www.villakukka.suntuubi.com/?cat=22

 2. Henna sanoo:

  Kiitos tästä ja erityisesti linkeistä. En ole kauheasti seurannut Ravelryn ryhmiä, näköjään kannattaisi. Suomen kuvalehdessä oli vasta (2/2009) Pelson vankilan lakkauttamisesta. Lapinlehmän lisäksi siellä on suomenlammasta ja Kainuun harmaata, saa nähdä mitä niille käy. Valitettavasti vankilan myymäläkin on jo suljettu. http://www.vankeinhoito.fi/27815.htm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s