Muotitrendit 2009

Sylvi. Twist collective. Winter 2008.
Mari Muinonen: Sylvi. Twist collective. Winter 2008.

Neulemuodin trendit eivät käsinneulojaa hurjasti hetkauta – vai hetkauttaako? Luulen, että käsin neulotaan enimmäkseen ajattomia klassikkoja, joita joitain on neulottu jo vuosisatoja ellei -tuhansia.  Uudet suosikitkin jäänevät klassikkojen arkistoon. Silti aina tehdään myös muotivaatteita, ainakin käytetään muotilankoja – niiltähän ei voi välttyä.

Internet muokkaa lankamuoteja kuitenkin Milanon trendisetterien ja -petterien ohi: sen neulomisskenessä muodiksi muodostuu se, mitä tietyt auktoriteetit keksivät käyttää. Siinä ei soijalanka tai metalliefektit paljon paistattele, jos käsinneulojain kruunaamattomat kuningattaret käyttävät käsin pätkävärjättyä merinoa tai alkavat suosia luonnonkuituja – mahdollisesti jopa lähilankaa. Mutta kuinka kauan yksikään ”kruunaamaton kuningatar” pysyy tuottajien haavin ulkopuolella? Ainakin Eunny Jang valjastettiin  lehden johtoon ja sitä kautta markkinoiden palvelukseen. Varmasti on muitakin esimerkkejä.

Kukaan ei voine tarkasti sanoa, mikä merkitys Internetillä on langantuotantoon ja sen trendeihin. Varmasti suuri, mutta kuinka suuri, onhan sen ulkopuolellakin melkoinen joukko puikonkilisyttäjiä? Neulontalehdilläkin on suuri vaikutus siihen, mitä lankoja ostetaan.Ja ne kulkevatkin kiltisti narussa.

Mutta heilauttaako esimerkiksi riippumaton Ulla tätä jakamalla ilmaiseksi ohjeitaan, jotka eivät ole julkaisijan määräämistä langoista tehty? Onhan silläkin tietysti yrittäjäroikkujansa helmassaan. Outoa olisi ellei näin olisi tapahtunut. Tai onko kuluttajien  kapinalla merkitystä tuotevalikoiman kannalta?

Mari Muinosen upean Sylvin ilmestyessä mainiossa Twist Collectiven nettijulkaisussa, ohjeenmukaisen langan kysyntä kuulemma pompahti kattoon. Miksi toimitus vaati juuri sen langan ohjeeseen, oliko syynä väri, käytettävyys vai saatavuus? Miksi lankavaihtoehtoja ei mainita? Miten tämä bisnes toimii? Kuluttajankin olisi kiva tietää se.

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Puikkomaisteri lähtee etsimään niitä. Mielessä on kaksikin eri tahoa: lankakauppias ja pitkän linjan neuleammattilainen. Toivottavasti lähiaikoina saatte lukea heidän vastauksiaan täältä. Sitä ennen olisi kiva kuulla tätä lukevien semi-ammattilaisten ja ammattilaisten ajatuksia aiheesta.

Ellei kaapissa ole valmiina kesämekkoa tulevan villatakin alle, saattaa trendivärien silmäilystä olla iloa. Mallaapahan talvella tikuttu lämmike kesäillassa uuden koltun kanssa.

Kevään ja kesän neuleisiin voi hakea innostusta tästä (pdf) tai tästä (kirja).

Fashionising on julkaissut  chic-classic-casual -väripaletit.

Pitti Filati kertoo, että muotia neuleissa ovat:

 • viileä etäisyys
 • runollinen katoavaisuus
 • luonnollinen chic
 • kulttuurien fuusio

Ja toisaalla neulemuotia kuvataan näin. Miesten talven neulemuoti esiteltiin näin.

Just. Näin.

Syksyn ja talven 2010 värejä ovat puolestaan sitten nämä. Huomatkaa, että Sylvi on ensi talven trendivärissä 😉

trendi_syksytalvi09

Minä löysin tämmöisen ajattoman ihanan puseron ohjeen menneiltä vuosilta,  kovasti tekisi mieli, mutta onko tahtoa riittävästi? Yritin etsiä sitä Raverlysta, en löytänyt. Eikö kukaan ole tehnyt sitä vai enkö osaa etsiä?

Tulisiko tehtyä ihan valmiiksi?
Tulisiko tehtyä ihan valmiiksi?

4 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Tikru kiitos!!! Tämä oli juuri sitä, jota toivoinkin jonkun asiasta perillä olevan kirjoittavan!!!

  Kriittisen neulojan pitää minun mielestäni tietää, mitkä langanvalinnan perusteet mallilähteissä ovat: jos olettaa, että mallissa nimetty lanka on valittu siksi, että se on käytettävyydeltään parasta, voi pettyä pahasti.

  On siis muistettava, että lanka luultavasti on paras mahdollinen SEN sopimuslankatuottajan SEN sesongin langoista eikä välttämättä tarkoituksenmukaisin laatu alkuunkaan – mallien lankavalintoihin pitää suhtautua hyvin kriittisesti.

  Onneksi on Ravelry, esimerkiksi Sylvin lankavalinnoista on siellä pitkä ketju, joka kannattaa lukea jos tuon upean takin tekoon ryhtyy.
  http://www.ravelry.com/discuss/finnish-knitters/419669/51-75#75

 2. tikru sanoo:

  Pakko kommentoida tähän noista lankavalinnoista harrastelija-”suunnittelijan” näkökulmasta muutaman yhteistyötahon kokemuksella.

  Vogue /Knit1 antaa langat, saan vähän vaikuttaa, mutta siellä on selkeästi mainossopparit lankafirmojen kanssa ja pystyn vaikuttamaan lähinnä ”pätkävärjättyä/tasaväristä, paksuus, pintarakenne tjv. Yleensä yhden valmistajan valikoimasta valiten. Lankavalmistaja/malli. Olen myös heittäytynyt hankalaksi hetkittäin ja pistänyt kovan kovaa vastaan, jolloin olen saanut vaikuttaa lankaan enemmänkin. Väriin ei voi vaikuttaa, se menee trendien mukaan.

  Twist on kysynyt joka kerta, onko itselläni toiveita, ehdotuksia, suhteita jne johonkin lankafirmaan tai haluanko jotain tiettyä. Itsellänihän ei ole moisia suhteellisuuksia ja yleensä etsin lankaa sen ulkonäön ja käytettävyyden, materiaalien suhteen. Annan muutaman ehdotuksen, saan takaisin muutaman ehdotuksen ja niistä valitaan.

  Sylvin lankavalmistaja on pieni kanadalainen kehräämö ja musta aika loistava valinta. Etenkin kun tosiaan heiltä tuli jopa mulle asti kiitokset siitä, että lankamenekki on kasvanut hurjasti mallin ilmestymisen jälkeen. On hienoa olla vaikuttamassa jonkin pienen yrityksen toimeentuloon.

  Ja toimitus ei vaadi.. 🙂 Hurja sanavalinta tässä tapauksessa, lähinnä varmaan toivoo… mä toivoin sylviin rouheaa villalankaa tietyllä paksuudella ja sellaista, että palmikot nousevat hyvin pintaan. Väriehdotus tuli Katelta, mutta kelpasi mulle, vaihtoehto olisi ollut valkoinen 🙂

  Yksi haave olisi joskus saada tehdä malli kotimaisesta langasta ulkomaille. Kotimaan malleihin tää toimii, mutta vielä tällä hetkellä ulkomaiset julkaisut ovat vähän nihkeitä vaan suomesta saatavan langan suhteen 🙂 Kumma juttu se… mutta ehkä joku päivä.

  Mielenkiintoinen aihe.. tähän muuten on helposti saatavilla lisävalaistusta IKn, VKn, Twistin ja muiden malleja haluavien lehtien ja firmojen moodboardeista.. nyt on ilmestynyt ensi syksyn inspiraatiotaulut sekä malleihin toivottavat yksityiskohdat. Löytyy muistaakseni sekä ikn että vkn webbisivuilta nuo.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Juu, löysin ohjeen. Löytäisinpä viisautta 😉

   Etsin Raverlysta projekteja, jossa tämä malli olisi toteutettu nähdäkseni miten se istuu oikean ihmisen päällä – nuo mallithan ovat noita ruipeloita, joilla ei ole tissejä eikä mitään. Lisäksi olisi kiinnostanut, onko itse ohjeesta kommentteja. Näitä en siis löytänyt räveltäjistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s