Pyramidi helppo, kantapää vaikea

Villapallolta katosivat ensin kuvat ja sitten koko pallo. Hän siirtyi nyt MTV:n blogeihin neulomaan. Sinne meni Elinakin, mutta tuli jo takaisin.

Minulla ei ole mitään kaupallista bloggaamista vastaan, mieluummihan tätä rahasta tekisi, mutta minusta olisi mukavampaa, jos hyvät neuleblogit lisääntyisivät, eivätkä vain muuttaisi majaa. Lisäksi minulle on jäänyt vähän epäselväksi, liittyykö tähän hankkeeseen jotain muutakin – kuten joku hyvä käsityöohjelma televisiossa? Sitähän ideoitiin ihan urakalla Elinan blogissa vähän ennen hänen siirtymistään Pöllölaaksoon. Olenko liian toiveikas?

Ohjelmista puheenollen: milloinkohan eu-kansalliset museotädit ymmärtävät, että kädentaitoja voisi esitellä menestyksekkäästi meilläkin. Emme me mitään vitriineissä olevia kansanpukuja kaipaa, vaan elävää käsityöperinteen siirtämistä ja sopeuttamista esimerkiksi työpajoin.

Paljonhan sitä kouhkataan miesten tekemisistä, esimerkiksi arkkitehtuurista, sille pystytetään erilaisia institutioita ja sen sankareita kruunataan.  Sitten on tietysti nämä ”on the road”-seikkailijat, tyypit joiden eksymisistä on tehty tolkuton numero, arvausnavigaattori Kristoffer Columbus esimerkiksi. Vähältä siskot piti, ettei meitä nimitettäisi intiaaneiksi!

Neulonnan historiaa ei sen sijaan juuri kirjoiteta, eikä suunnittelijoita tai kehittäjä tunneta. Vaikka mistä sen tietää, vaikka olisi vanhempikin keksintö tai suorastaan nykyaikaisen matematiikan kivijalka. Neulontataiteen ylläpitämiseksi ei ole perustettu isoja instituutioita, sen arvostaminen taisi loppua siihen paikkaan kun siitä tuli naisten hommaa. Ja kas, se on säilyttänyt kauniit perinteet;  se elää ja voi hyvin! Se on sitkeä perinne, joka ei katoa edes kitkemällä (siitä ei ole kauankaan kun esimerkiksi  luennoilla yritettiin kieltää neulominen!).

Eivätkö  naiset istuneet kodassa tai muussa asumuksessa neulomassa monimutkaisia ja erilaisia laskutoimituksia vaativia lämmikkeitä miesten ryhtyessä tekemään rakentamisesta monimutkaista?  Ainakin tiedämme egyptiläisten tehneen  kirjoneulesukkia 600-800-lukujen maissa. Tuskinpa kirjoneule ensimmäisenä keksittiin – pyramidi sen sijaan on melko uskottava arkkitehtuurin alun viritys: ikkunaton ja vain kuolleille kelpaava asumus! 😉

Luulenpa, että neulojia on naurattanyt pyramidin rakentajien touhut, koska neulojat laskivat paljonko lankaa pitää värjätä ja monellako silmukalla jaollinen  pitää tehdä, jos  neuleen tiheys on tämä ja kooksi haluttaisiin tuo. Varmaankin neulojat puistelivat päätän noille egyptiläisille rakentajille, jotka eivät ymmärtäneet mitä tapahtuu, jos  kaventaa joka kerroksella!

10 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Kiinnostavaa! Pitääpä katoa seuraabvan kerran tarkemmin kun jossain törmää viikinkilaivoihin. Jaa, mullahan on yksi kirja, jossa voisi ollakin tietoja…

  Mutta kyllä ne viikinkilaivankin purjeet nousivat ja laskivat.

 2. Leena sanoo:

  Enemmän selvennystä: Villa oli erityisen muinaisen norjanlampaan peitevillaa, joka ei ime kosteutta. Kokonainen purje on rekonstruoitu kirkon katon tiivisteistä löydetyn kangaspalan perusteella.

 3. Leena sanoo:

  No ei takuulla ole virhettä, kudelanka ja loimilanka olivat erilaista villaa ja purje oli kyllästetty kalanmaksaoljyllä – tämä viimeinen fakta täytyy kyllä tarkistaa. Eikä sitä viikinkilaivan purjetta kai kauheasti kiskota – ajattele kuvaa raakapurjeesta (?).

 4. Puikkomaisteri sanoo:

  Villapurje!?! Enpä haluaisi kiskoa sellaista ylös!! Painava ja venyvä, onkohan tuossa artikkelissa virhe? Jospa se oli kuitenkin pellavaa tai puuvillaa? Märkä puuvillapurjekin on raskas, olen kokeillut yhden kaverin veneessä. Mutta on se kyllä kaunis – purjeen erottaa jo kaukaa merellä!

 5. Leena sanoo:

  Joo, Norjassa on tutkittu naisten työpanosta viikinkilaivojen varustelussa, villaisen purjeen kutominen oli ihan yhtä suuri urakka, kuin itse purren veisto. Ja Lofoottien kalastajilla oli avoveneissään talvella paljon villaneuleita, alusvaatteista lapasiin, ja lisäksi villainen nukkapeitto.

  http://www.newscientist.com/article/mg18324575.900-the-sheep-that-launched-1000-ships.html

  Amerikkalainen Amy Lightfoot on tutkinut villaa ja tekstiilejä, asuu Norjassa ja kehrää ja kutoo.

 6. Puikkomaisteri sanoo:

  Elina, ehkä sitä ohjelmaa kannattaisi tarjota jollekin tuotantoyhtiölle, onhan Kirpparit, Strömsöt jne. hyvin katsottuja ohjelmia!

  Kas, olinkin välttänyt puhumasta neulojien sukupuolesta, mutta lyhensin tuon postauksen juuri siitä kohdasta, jossa kysyin, menettikö neule arvonsa silloin kun miehet jättivät neulomisen naisille?

  Eiköhän tekstiilityö joutunut marginaaliin teollisen valmistuksen alettua ja kapitalismin synnyttyä: sen markkinat vaativat uutta ihmiskuvaa, johon ei käsityöläinen juuri sopinut.

 7. Elina sanoo:

  Täytyy infota, että valitettavasti ainakaan minun kanssani ei ikinä käyty mitään käsityöohjelma-keskusteluja Maikkarilta. Tuo kysely jonka syksyllä tein liittyi tuttavapiirissä heiteltyihin hyvin korkealentoisiin ”entäs jos” -suunnitelmiin. Eli itse en ainakaan mistään jo tuotannossa olevasta kässäohjelmasta tiedä.:)

  Itse epäilisin käsityön ja varsinkin tekstiilityön ”marginaalisuuden” johtuvan monesta asiasta, en ainoastaan siitä, että tekstiilit ovat olleet naisten alaa, kun suurimman osan ajasta ne eivät edes ole olleet sitä. Ainakin 1500-luvulla Keski-Euroopassa neulojilla on ollut kiltoja ja ammattineulojat olivat järjestään miehiä.

  Pitääkin ehkä pohtia tätä vähän pidemmin omassa blogissa.

 8. Villasukka sanoo:

  Neuleohjelma telkkariin – jos se vielä olisi laadukas, niin voi luoja, että istuisin kuin tatti telkkarin edessä 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s