Kuinka paljon ihminen tarvitsee

… sukkia? Oliskohan pikkuhiljaa ryhdyttävä miettimään niihin isompiin kappaleisiin siirtymistä. Kuten siihen purjehduspuseroon, purjehduskausihan on ihan ovella jo!

Törmäsin aiemmin ”kaksinkertaiseen neulomiseen” (sticka dubbelt) ruotsalaisella sivulla. Muistan nähneeni joskus  hurjan kivan kassin tehtynä tällä tekniikalla.   Aura valisti kommenteissa minua, suomeksi puhutaan onteloneuleesta. Ryhdyin tutkimaan asiaa ja löysin taaskin tietysti Ullan ohjeen.  Tuohon ei tosiaan mitään kursseja tarvita, mutta onko tekniikkaa käytetty muualla kuin patalapuissa?

Jo rouva Hoover teki vauvanpeiton onteloneuleella (double knitting)  ja voipa sitä käyttää hyödyksi vaikka villatakin taskuja tehdessä. Löysin lapaset, niissä varmasti onteloneule onkin lämmin. Villapallo esittelee käsineitä, vielä parempi, niissähän sormet tuppaavat palelemaan ja pipoonkin saa tällä tekniikalla eristävyyttä. Kaulaliinassa tekniikka on varsin toimiva, koska kuvion saa toisellekin puolelle käänteisenä. Voisin myös hyvin kuvitella päähineen, jossa vuorikerros on sileää neuletta ja päälliskerros jotain yksinkertaista pitsineuletta. Tuossa on tehdastekoinen esimerkki. Etten olisi lapsena semmoista käyttänytkin tai ainakin nähnyt?

Kaiken kaikkiaan siis käytännöllinen tekniikka tietyissä paikoissa, minun mieleeni se juolahti taas kun bussimatkalla pälähti päähäni eräs uusi idea. T’ämä on minusta jonkinlaista kidutusta: pää tuottaa erilaisia ideoita enemmän kuin ehdin testata tai mihin taidot oikeasti riittäisivät. ARGGH!

Tämä ei ole taidoista kiinni, minäpä piirrän, siltä varalta, että tähän ei taaskaan riitä aika ja sitten unohdan koko jutun.

krocks

Eikös voisi tulla ihan kiva? Tuommoisia pesukoneessa huovutettuja perustossuja olenkin jo tehnyt, normaalilla perussukan ohjeella Huopasesta, mutta noin 30% suurempana. ”Varteen” neuolotaan vain kaksi-kolme kerrosta ja sitten tehdään kantalappu, joka on vain noin 1/3 normaalista kantalapusta ja kantapää normaaliin tapaan, mutta siis tietenkin matalampana.

Tuohon onteloon voisi tietysti pujottaa vähän villaa ennen kärkikavennuksia, mutta silloin ne pitäisi tikata myös kiinni, koska muuten siitä tulee pelkkä huopamöykky huovuttaessa. Luulen, että on parempi neulahuovuttaa vahviketta jos sitä tarvitaan.  Olemme käyttäneet tällaisia tossuja (tietenkin vielä ilman noita onteloneulejuitsuja) useita pareja puhki, joten nyt teen vielä pohjaan jonkinlaisen vahvistuksen, joka suojaa ja toimii myös liukuesteenä.

Lähetin tämmöiset perushuopastossut myös Annalle ja Giannille pari joulua sitten – he säilyttävät tossuja kenkäkaapissa muovipussissa ja niitä käytetään vain erikoistilanteissa. Kuten lainataan meille kun käymme Genovasssa 😉

LISÄYS. Onteloneuletta ei tietenkään pelkkään pohjaan saa ellei tossua tee suorana neuleena.

6 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Sisko,
  koukussa olet!!! 😉 Mitäs seuraavaksi aiot neuloa?

 2. Siskosi Oslosta sanoo:

  Voit hyvin muistaa – tein ne opiskeluaikanani.

  Pitsikaulaliinani on puolivälissä! Lanka on hyvin ohutta punaista villalankaa, joka on anopin varastoista joutunut minulle noin 30 vuotta sitten kai. Kun se loppuu, on kaulaliina valmis, sitä oli n. 75 g. Leveys 68 silmukkaa. Neuleesta tulee kupuraisempaa kuin mallista, joka oli vielä ohuemmasta, löyhäkierteisestä langasta. Katson, mitä kuivaus pingotettuna tekee sille. Käyttötarkoitus: hiihtoasu!

 3. Helmis sanoo:

  No, löysin linkin blogiin, jossa on tehty useammatkin ”tuplalapaset”. Näin siis onteloneule onnistuu myös pyörönä.
  Ohjekin löytyy Wetterhofilta ja Treen messuillakin tätä joskus esiteltiin.

  http://lankapirtin.blogspot.com/2008/11/taas-tuplalapaset.html

  Tuossa blogissa on useammatkin tuplalapaset, laitoin linkin tuohon postaukseen, kun siinä näkyy vähän sitä Wetterhofin ohjettakin..

  Mukavaa viikonloppua, muuten :)!

 4. Helmis sanoo:

  Tuo onteloneule on siitä vähän kinkkinen termi, että esim. noiden lapasten ( jotka on tuon antamasi linkin takana) ns. onteloneule on mun mielestä ihan eri asia kuin esim. nuo mun patalaput.
  Sanoisin, että noiden tumppujen mallineule on ennemminkin jonkinlainen kennoneule.
  Kuitenkin moni on neulonut (mun mielestä 😉 ) ”oikeana” onteloneuleena tumppuja, niistähän oikeasti tulee kaksinkertaiset.
  Etsin kohta linkin jonkun blogiin, niitä on aika monikin toteuttanut.
  *Tuo pään täyttyminen liioista ideoista on niiiin tuttua. Ihan harmittaa, kun parhaat ideat ehtivät kai aina unohtua ennen kuin niitä ehtii toteuttaa. Turhautuneena sitä sitten vain tikuttaa sukkia… tai lapasia…. 🙂

 5. Tiina sanoo:

  Muistankin hämärästi jotain, voinko muistaa?

  Mä olen aina epäillytkin, että neulomisella ja inssielämällä on jotain tekemistä keskenään 😉

  Vakavasti. Olen ihan varma, että uusi neulontaharrastusbuumi liittyy nimenomaan naisten koulutuksen lisääntymiseen ja siihen, että naiset pelkäävät entistä vähemmän matematiikkaa. Ainakin minun sisäinen inssini tyydyttyy neulomisella, koska se vaatii jatkuvaa laskemista, ennakointi, konstruktointia jne.

  Tietenkin se on vain yksi tulkinta ja yksi puoli, näin merkittävään harrastusboomiin on varmasti useitakin selityksiä, aiemminhan olen jo ohuesti pohtinut noita sublimaatiojuttuja ;-), mutta myös ekologisen ajattelun lisääntyminen on varmasti eräs syy.

  Pitäisi katsoa onko antropologit tai muut kulttuurintutkijat pohtineet tätä neulontailmiötä, tähän mennessä en ole törmännyt kovin vakavasti otettaviin tieteellisiin esityksiin.

 6. Leena sanoo:

  Keksin onteloneuleen itse ja neuloin kaksoisveljellesi kelta-harmaa-shakkiruutuiset lapaset paksusta langasta. Olin unohtanut koko asian, kunnes olin ostanut norjalaisen villatakin, joka oli molemmilta puolilta sileää neuletta ja ihmettelin sitä äidille – joka muistutti minua niistä lapasista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s