Kivoja juttuja

Tässäpä teille päivän linkki: Knititude on avannut  sivuston, jossa on kaupan ladattavia ohjeita siedettäviin hintoihin. Sieltä kuva kivasta Cinnabar – pipostakin on peräisin. Suunnittelija on Angela Hahn.

Tiina kyseli edellisen postauksen jälkeen, mistä oikein löydän kivoja juttuja tänne blogiini. Vastasin sen olevan ammattisalaisuus. Linkithän muuten laitan näkyviin, mutta siitähän tässä ei ollut kysymys. En kuitenkaan liitä läheskään aina [via]-merkintöjä mukaan, eikä niin näytä moni muukaan menettelevän, vaan viittaan aina alkuperäiseen lähteeseen.  Mutta otan Tiinan kommentin tietysti kiitoksena, miksi se varmasti oli tarkoitettukin.

Toimittajan tärkeää pääomaa ovat verkostot ja  kyky löytää asioita, uutisia, haastateltavia jne. työstä riippuen. Kirjoitustaito ja draamantaju tietenkin olisivat suotavia, mutta moni pärjää ilmeisesti ilmankin! Tämä on tietenkin minulle harrastus ja tapa laittaa itsellekin muistiin kivoja juttuja, joihin törmää netissä. Onhan sekin tyydyttävää, jos blogia luetaan juuri siksi, että sieltä saattaa löytää jotain uutta.

Verkostoja ei voi koskaan väheksyä. Siskotkin lähettävät minulle vinkkejä, mutta tärkeintä on seurata  sellaisia ihmisiä, joiden kädenjälki miellyttää ja seurata laajasti erilaisia muotiin, disainiin, neulontaan ja kädentöihin liittyviä lähteitä. Siis seurata, ei välttämättä lukea. Minä seuraan esimerkiksi myös joitain itäeurooppalaisia blogeja (ks. linkkejäni), sillä jos todella haluan ymmärtää unkarinkielistä tekstiä – mitä harvemmin haluan – pääsee sanakirjalla ja muilla apuneuvoilla jo aika pitkälle. Katson ripeästi läpi sadankunnan blogin päivitykset rss-lukijalla ja elleivät kuvat miellytä, on blogattava omista söherryksistä. Koko hommaan menee semmoinen puoli tuntia. Mietin valmiiksi mitä kirjoitan ja kun otan koneen polville, juttu on jo valmiina päässä. Kirjoitan usein viikonloppuisin valmiiksi ja ajastan postaukset viikolle.

Kävijämäärän suhteen ei ole valittamista. Viime kuussa oli 6.500 käyntiä ja säännöllisesti  päivittäin Puikkomaisteria lukenee semmoiset 500 ihmistä. Minusta se on aika hyvin puolivuotiaalle!

Kuten olette huomanneet toimituspolitiikkani on yksinkertainen: vähän omia sohlauksia ja paljon muiden mieluiten hauskoja juttuja! Minä pidän huumorista ja minua miellyttää myös Intelligence Knitting eli älyneulonta: kehittely ja uuden etsiminen (laadunkin laskun uhalla). Tavoitteena on, että neuleessa on jokin uusi, ennen näkemätön pointti. Keksin muuten ihan itse tuon IK:n, tässä ja nyt! 😉

Tietenkin odotan  Kuvalehdistä soitettavan ja kerrottavan, että he avaavat mahtavat uudet neulonta & nysväyssivut ja haluaa minut vastaamaan sivuston sisällöstä. Ruhtinaallisella palkalla. Tai jos edes Harkki soittaisi ja pyytäisi tekemään juttuja lehteensä. Miksi kuitenkaan unelmoida pienistä, kun isoista voi haaveilla samalla vaivalla?

Mutta aikamoista kilpajuoksua olisi jos  ammatikseen pitäisi metsästää uusia juttuja pelkän neulomisen alalta. Ei näitä juttuja niin paljon ole. Eilen vain muutama tuntia minua myöhemmin suurin ja kaunein nysväämissivusto Craft-lehden CraftZine laittoi omille sivuilleen tuon saman lamppukuvan. Saattavat seurata minunkin blogiani, mutta luultavimmin  Hello Tiger -designblogia. Tähän vuokramaalla olevaan blogiin ei saa kunnollista analysaattoria, että näkisi tarkasti ketkä tätä lukevat.

10 Comments

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  No huh, huh. En oikein jaksa uskoa, että olen aiheuttanut näin rajuja tunteenpurkauksia pelkällä tällä postauksella, liekö kyse jostain muustakin? Keskustelun asiallisuudessakin on runsaasti toivomisen varaa.

  Ensinnäkin siskot, iästä riippumatta, Kemppinen ei suinkaan ole mikä tahansta oikeusoppinut, jonka kannat sattuvat miellyttämään minua, vaan johtava alana asiantuntija Suomessa – ja koko Euroopassa. Joka muuta väittää, puhuu sanalla sanoen p***aa.

  Minä en ole juristi enkä varsinkaan tekijänoikeusjuristi ja siksi luotan virallisesti viisaaksi julistettuun ja valtionkin käyttämään asiantuntijaan.

  Tässä eivät ole vastakkain minun ja teidän mielipiteenne, vaan lain eri tulkinnat. Tai oikeastaan lain tulkinta ja tässä esiintyneen muutaman henkilön mielipide, joka perustuu puhtaasti ”musta tuntuu” -osastolle. Tekijänoikeuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden piirissä tästä asiasta ei tietääkseni ole juurikaan erimielisyyksiä. Voin olla väärässäkin, mutta jos vetoa lyödään, löisin kilosta lankaa itseni puolella!

  Jos minä toimin johtavan lain tulkitsijan kannan mukaan, kaiken järjen mukaan en loukkaa lakia, eikä silloin muillakaan pitäisi olla varaa ilmaista ”ei ole hyväksyttävää” -tyyppisiä tuomioitaan. Voi toki sanoa ”minun mielestäni ei ole hyväksyttävää” – jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta jos sanoo ”ei ole hyväksyttävää” ja antaa ymmärtää, että se on jonkin yhteisesti päätetyn normin vastaista, esimerkiksi lainvastaista. Kuten tässä keskustelussa annetaan ymmärtää, Puikkomaisteria kriminaaliksi leipoen!

  Kylläpä sanan ”nuoremmat” käyttö pörhisti… hohhoijaa. Mikä siinä on niin vaikeaa? Me varttuneemmat nörtit olemme käyneet nämä keskustelut jo kertaalleen joitain vuosia sitten. Siksi olemme – anteeksi vain – hieman uupuneita tähän pyörän uudelleen keksimiseen. Tässä ei sitäpaitsi ole juuri asiaperusteita ole esitetty, vaan tärkein perustelu näemmä on ”minä en hyväksy!”

  Olkaa hyväksymättä,kukaan ei varsinaisesti kaipaa hyväksyntäänne.

 2. Leena sanoo:

  Saisinko keskustelun tuoksinassa palata neulomiseen: löysin neulomakoristani punaista 3-säikeistä neulevillaa (Rauma) – olisi kiva löytää pipo, joka sopisi puikkomaisterin neuvojen mukaan neulomani pitsihuivin seuraksi! Tuo Cinnabar olisi tähän mennessä paras ehdokas – kiitos selvän kuvan saisin sen neulotuksi ohjeettakin, luulen!

 3. villapeikko sanoo:

  Olen tässä asiassa oppositiossa olevien kanssa täysin samaa mieltä. Se, että kuvien luvaton käyttö on helppoa, ei silti anna oikeutta siihen.

 4. kramox sanoo:

  Tässä ei nyt varmaankaan ole kommentoijien ikäerolla mitään väliä? Tai jos on, niin vanhemmat voisivat myös kuunnella nuorempiaan, kyllä meiltäkin voi oppia.

  Et voi olettaa että keskustelu loppuu vain koska se on käyty moneen kertaan. Ehkä jos asiasta pitää sinulle moneen kertaan huomauttaa vikaa olisikin sinussa ja sinun lain tulkinnoissasi? Miten sinä voit kehottaa ihmisiä tutustumaan ja miettimään hotlinkittämistä kun itsekin teet sitä koko ajan?

  Vain koska internet ja blogaus on asia, jonka takia tekijänoikeudet ovat ns. tapetilla, ei oikeuta tulkitsemaan asiaa miten tahtoo. Kuvien oikeudet on olemassa, eikä kuvia saa varastaa. Mikä tässä on sinulle niin vaikeaa ymmärtää? Tunnut korostavan tuota oppineisuuttasi ja tahtovan olevan muille esimerkkinä, eikö sinulta silloin tulisi olettaa esimerkillistä käytöstäkin?

  ”Siksi toisekseen, jos kuvan käyttö loukkaa alkuperäistä oikeuden omistajaa, hän voi aina estää kuvan käytön.” Ei se näin mene. Ei vastuu ole oikeudenomistajalla, kyllä sinäkin olet velvollinen noudattamaan lakia.

  En tiedä kuinka monesti sinulle pitäisi sanoa ”et voi soveltaa lakia vain koska se on helppoa”, että sen ymmärtäisit.

 5. Puikkomaisteri sanoo:

  Meeri toi esiin hyvän pointin, jota kannattaa myös miettiä. Tosin sen voi tietysti estää kopioimalla kuvan omalle palvelimelle.

  Noin muuten nojaan mieluummin oikeustieteen tohtori Kemppisen – ja monen muunkin alan auktoriteetin jakamaan – kantaan blogitekijänoikeudesta kuin pidän jonkinlaisen äänestyksen siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei.

  Lohdutan kuitenin oppositioon jääneitä: mietin kyllä aina hyvinkin tarkkaan kuvien linkittämistä, enkä varmasti linkitä toisen ohjeen mukaan tehdyn neuleen kolmannen ottamaa kuvaa.

  Tämä keskustelu on muuten käyty moneen kertaan samoin lopputulemin, nuorempien kannattaa lukea tosiaan vaikkapa nuo Kemppisen kannanotot.

  Koko internet ja tekijänoikeus on aihe, jossa jokainen uusi suomalaisen tekijänoikeuden perusteet koulussa oppinut (kuten minäkin) joutuu miettimään asian uudelleen (kuten minäkin, aluksi olin tyrmistynyt Kemppisen ja kumppanien kannanotoista, mutta mitä enemmän asiaa miettii (ja tutkii osoitettuja lähteitä) sen järkevämmältä nuo tulkinnan tuntuvat.

 6. meeri sanoo:

  Alkamatta nyt sen kummemmin saivartelemaan ja väittelemään tekijänoikeuksista ja kenen tulkintaa kannattaa uskoa, haluaisin kiinnittää huomion sellaiseen asiaan että onko ns. kosheria hotlinkata jostain lähteestä kuva/kuvia. Otan yhden helpon esimerkin, neulelehti Ulla. Ullan blogissa asiasta on maininta, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta kun Ullan puolelta asiasta huomautetaan: http://www.ullaneule.net/ullablog/2009/02/ullan_kuviin_linkittaeminen.html
  Hotlinkitys varastaa aina kaistaa alkuperäiseltä kuvalähteeltä, olipa sitten kyseessä naapurin liisakaisavillen blogi tai Suuren Maailmanluokan Pisneksen websivu.

 7. kramox sanoo:

  Mielestäni tuo mainitsemasi Kemppinen saa olla ihan mitä mieltä lystää, se ei silti vaikuta siihen etteikö lupia olisi kohteliasta kysyä. Eikä ainakaan linkittää kuvaa suoraan sieltä toisen blogista / kaupasta / mistä sattuu huvittamaan.

  Yksityisellä blogaajalla on kyllä oikeudet julkaisemiinsa kuviin, en allekirjoita yhtään että ne olisivat erit kuin kirjan tai lehden kustantajalta. Eiväthän hekään saa julkaista kenen tahansa kuvia lupaa kysymättä, vaikka kuinka mainitsisivat kuvan lähteen.

  Ja tuo myynnin edistäminen. Jos minä itse myisin blogissani jotain, kuten satunnaisesti teenkin, en ilahtuisi jos hotlinkittäisit minun kuviani tänne kysymättä ensin lupaa siihen. Tässäkin kyse on siitä, mikä on kohteliasta ja mikä ei.

  Sinä taas saat olla kuinka avoin haluat omien kuviesi julkaisemiseen muidenkin blogeissa, luvalla tai ilman, mutta otathan huomioon että kaikki eivät ajattele kuten sinä.

 8. tikru sanoo:

  Mä kans mietin tota kuvien käyttöä, tulee itsekin välillä törkeesti tehtyä, mutta oon yrittäny vähentää kun oon asioihin tutustunu.

  Hotlinkkauksesta on mm. täällä infoa lisää
  http://altlab.com/hotlinking.html

 9. kramox sanoo:

  Hei!
  Toimittajana varmaan tiedät että muun muassa tuommoinen hotlinkittäminen ja toisen kuvan laittaminen ilman kuvaajan lupaa omalle sivullesi ei ole hyväksyttävää. Pelkkä lähteen maininta ei riitä, lupa täytyy olla.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Hyväksyttävää vai ei, siinäpä melko puhki kaluttu aihe. Kannattaa tutustua vaikka Kemppisen (joka on melkoinen auktoriteetti tässä asiassa) blogiin. Hänen mielestään tuollainen vaatimus on melkoisen perustelematon. Tässä eräs kirjoitus kuvien lainaamisesta blogissa: http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/oikeudet-upoksissa.html
   Kemppinen itse asiassa ei edes ole sitä miltä, että kuvaaja pitäisi mainita ellei tietoa löydy lähteestä. Mikä koskee kirjan tai lehden kustantajaa ei koske yksityistä bloggaria.

   Periaatteessa on tietenkin kaunista olla linkittämättä luvatta, mutta internetin ihmemaailmassa kuvaa ei pidä laittaa mihinkään tarjolle ellei ole valmis myös lainaamaan sitä. Voisi jopa sanoa, että on koko internetin ja kansalaisjournalismin ajatuksen vastaista, että lupia vaaditaan tai yksityisen bloggaajan rehellisyyttä ellei nyt epäillä niin ainakin kyseenalaistetaan sillä perusteella, että hän ”hotlinkittää”. Ja edelleen puhun yksityisestä bloggaajasta.

   Minusta on tärkeää mainita alkuperäinen lähde – siis linkittää myös siihen. Törkeää on, että lainaa ja antaa ymmärtää, että kuva on oma. Siksi toisekseen, jos kuvan käyttö loukkaa alkuperäistä oikeuden omistajaa, hän voi aina estää kuvan käytön.

   Lainaan kuvaa ja linkitän suoraan lähteen mainiten esimerkiksi silloin kun kyseessä on lainaus kaupallisesta saitista. Kuten tuo pipokuva tässä. Sehän edistää, jos on edistääkseen, alkuperäisen myyntiä, eikä siten haittaa mitenkään häntä.

   Itselläni ei olisi mitään sitä vastaan, että joku lainaisi täällä julkaisemiani omia kuviani omaan blogiinsa, sikäli kun lähde mainittaisiin – sehän toisi (ainakin joissain tapauksissa) lisää lukijoita myös minulle. Ja ellei toisi, so what?

Kommentointi on suljettu.