Uusia kokeiluja

Kisasukkaparin I versiosta 1.0 on nyt varret neulottu ja työ jää odottamaan lisälankaa, pohjaväri kun otti ja lopahti. Siitä sain tekosyyn laittaa alulle toisen sukkaparin, josta tulee romanttisempi. Sikäli kun piirsin mallin oikein. Tuhrasin ja tuhrasin tietokoneella perinnekuvion kopioinnissa ja editoinnissa. Yritin välttää liian pitkiä langanjuoksuja, siksi jouduin hieman tinkimään suunnitelmastani yksinkertaistaa rajusti esikuvana olevaa kirjoneulemallia. Tokihan noissa perinnemalleissa on ajateltu myös käytettävyyttä. Siksi niissä ei ole pitkiä langanjuoksuja tarkertumassa varpaisiin tai sormiin.

Alan hahmottaa, mitä eroa on suomalaisella neuleperinteellä verrattuna esimerkiksi skandinaavisiin tai keskieurooppalaisiin sisariinsa. Vaikka monet kuviot toistuvat kaikkialla, ovat ne muotoutuneet paikallisesti. En tunne alan tutkimusta, enkä tiedä onko sitä tutkittukaan, mutta vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Balkanilla ja vielä Virossa tunnetut, monimutkaiset, hedelmällisyys-symbolit (skorpioni) ovat meillä yksinkertaistuneet hyvinkin pelkistetyiksi aiheiksi. Toisaalta meille on tullut myös skandinaavisia vaikutteita: norjalaisvillapaitojen tähti kuuluu meidänkin kuvastoomme. Tosin, näiden kuvioiden alkuperäähän ei kukaan tiedä. Värin käyttö on myös suomalaisessa perinneneuleessa ollut hillitympää kuin naapureilla, färsaarelaisten kuvioista puhumattakaan.  Lappi on sitten asia erikseen.

Neuleiden kuvioinnilla on ollut myös käytännöllisiä merkityksiä. Kirjokinnas on lämpimämpi kuin yksivärinen ja kuviointi on tunnustanut myös kotipaikan tai suvun.  Esimerkiksi Irlannissa on jokaisella perheellä ollut omat villapaitamallinsa, siksi että hukkuneet on tunnistettu niistä. Ruumiit kun saattoivat löytyä vasta aikojen kuluttua, jos sittenkään. En tiedä, onko meillä saaristossa tai rannikolla ollut sama tapa, mutta esimerkiksi Kotkan seudun kirjoneuleperinne näyttää olevan runsasta.

Odotan innolla lomaa, jolloin toivottavasti ehdin neulomaan kaikessa rauhassa sydämeni kyllyydestä! Sade ei todellakaan olisi pahitteeksi 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s