Kansalliset neuleet

suomalaisiasukkiaHalusin tutustua unkarilaiseen neuleperinteeseen ja siksi tein kierroksen Raverlyssa. Pettymykseni oli suuri  –  neulonnan Internet-harrastuksella on nimittäin kääntöpuolensa: kaikkialla neulotaan samoja malleja, samoista langoista! Markkinat ovat tietenkin kulttuurittomien ja historiattomien yhdysvaltalaisten hegemoimat.

Japanilaiset, skandinaaviset tai  suomalaiset (huom. Suomi ei kuulu skandinaviaan!) neuleet ovat toki aina neulemuodin kärjessä (ja sekin johtuu siitä, että meillä tämä lämmikehomma on sattuneesta syystä pitänyt osata), mutta miten säilyvät pienten kulttuurialueitten neulemallit ja kuka enää tuntee Amerikan alkuperäiskansojen neuleita? Siksi iloitkaamme jokaisesta neulekirjasta, joka dokumentoi, säilyttää  ja uudistaa eri kulttuurialueiden neuleperinnettä, olipa se minkä maalaista tahansa ja kuinka pienen alueen kulttuuria hyvänsä.

Onneksi neulojissa on paljon niitä ihmisiä, jotka haluavat säilyttää kansallisia erityispiirteitä puikoillaan. Ja sitten on tietysti neulekirjailijat, joille perinneneulonta tulee kuin Manulle illallinen! Internet säilyttääkin perinnettä, koska se tarjoaa markkinat myös perinneneulekirjoille/ohjeille, jotka ovatkin suosittuja.

Alkuperäistä neulekulttuuriahan ei ole olemassakaan, on vain neuleita, jotka ovat sopeutuneet mm.  ympäristöönsä, uusiin ja vanhoihin malleihin ja alkaneet olla ominaisia tietylle alueelle. Mallit ovat toki  kulkeutuneet tuhansia vuosia ennen Internetiäkin!  Olisi kuitenkin sääli, jos eri alueille ominaiset neulemallit häviäisivät sen  suuren yhtenäistävän vaikutuksen alla.

Suomessahan on oppilaitoksia, järjestöjä ja jopa yrityksiä, jotka ovat ottaneet muun ohella vastuuta myös neuleperinteen säilyttämisestä, mutta varmasti monen maan leimallinen perinnekäsityö kamppailee henkitoreissaan.  Panin ensimmäisen linkin Neuleyhdistys Ullaan, vaikka sen säännöissä mainitaankin, että tehtävänä on ”tukea ja edistää suomalaista neulontaharrastusta ja lisätä tietoutta siitä”. No, jos painotetaan sanaa ”suomalaista”… 😉 ja tulkitaan sen käsittävän myös perinneneulonta.

No nih, nyt voin palata rauhallisin mielin norjalaisen lankafirman malliston mukaan tekemääni ponchoon. Lankain on tällä kertaa saksalaista kun suomalaisen lampaan langasta olisi tullut liian kallis eikä hiiunmaalainen sopinut siihen.

2 Comments Lisää omasi

  1. Puikkomaisteri sanoo:

    Vau, enpä ollut huomannutkaan tuota!

  2. verano sanoo:

    Sinullapa on loistava ajoitus!

    Piakkoin ilmestyy Ullan nro 3/09, minkä jälkeen otetaan viimeistään työn alle vuoden ekstra. Kuten jo tammikuussa julkaistusta blogauksesta (http://www.ullaneule.net/ullablog/2009/01/ilmestymispaeivaet_ja_deadline.html) on nähtävissä, sen on tarkoitus keskittyä juurikin perinteisiin 🙂

    Kaikki teemaan sopivat ohjeet tarinoineen ovat tervetulleita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s