Puikkomaisteri jatkaa (toivosti terävämpänä)

Päätin sittenkin pitää tämän blogin, koska yrityksemme blogi on parasta pitää erillään omista mielipiteistäni. Enhän ole yksin yrittämässä, vaan osakeyhtiössämme on muitakin osakkaita.

Seuraavan kerran suunnitellessani lopettamista, taidan ensin yrittää taukoa 😉

No niin. Onnistuin taas kaivamaan verta nenästäni *) kirjoittamalla Ravelryn suomalaisten neulojien ryhmässä. Tämä oli vieläpä toinen kerta lyhyen ajan sisällä. Viimeksi ne hermostuivat siitä kun ehdotin käsityöyrittäjille omaa suljettua foorumia, tietämättä että Ravelryssa ei ole suljettuja foorumeita. Suljettu perustettiinkin sitten FB:iin.

Alunperin kylläkin pyrin herättämään keskustelua siitä, miten foorumilla kohdellaan tasa-arvoisesti yrittäjiä ja pidetään erillään yksityisten harrastama lanka/käsityömyynti ja yritysten myynti. Olisihan minun pitänyt tietää paremmin **): osin samat nimimerkit, joiden suivaannus minua kohtaan purskahti esiin  noin vuosi sitten tekijänoikeuskeskustelussa, ovat nyt (kumma kyllä) varsin jyrkästi sitä mieltä, että tuollaisella foorumilla ei ole mitään vastuuta siitä maksavatko lankaharrastajat (ja ehkä yrittäjät?) verojaan vai eivät.

Ihmettelen hieman tätä epäjohdonmukaisuutta. Kun tekijänoikeuden suhteen ollaan jyrkemmällä kannalla kuin lainlaatijat ja  sen arvovaltaiset oikeusoppineet tulkitsijat (ja toimitaan vähän turhankin valppaina näkemässä tekijänoikeuden rikkomista) , verojen maksaminen tai maksamatta jättäminen ei kiinnosta pätkääkään. Joku neropatti väitti jopa  verojen olevan yksityisasia!!!***) Luulisi veroasioiden kiinnostavan nimenomaan niitä, jotka ovat saaneet maksuttoman koulutuksen ja monet muutkin verorahoilla rahoitetut palvelut ja etuudet, joista aiemmat sukupolvet ovat saaneet vain haaveilla. Esimerkiksi lähikirjastot.  Ehkäpä asiassa ei olekaan minkäänlaista ristiriitaa,  ehkä pointtina onkin ”mikä on minun on minun vaikka olisi yhteistäkin”. Juu, niin sen täytyy olla.

Nopea selailu paljastikin, että moni niistä, jotka voimakkaimmin sanakääntein tuomitsivat minut, sattumoisin ovat niitä henkilöitä, jotka myyvät nimimerkeillä itse värjäämiään lankoja omissa blogeissaan ja Ravelryn foorumia hyväksikäyttäen. Olisiko se koira älähtänyt, johon kalikka kalahti, kuten eräs kirjoittaja epäili?

Minä en väitä, enkä ole väittänyt missään viestissäni, etteivätkö nämä henkilöt ilmoita lankakauppansa kirjanpitoa verottajalle. Siihen en voinut olla kiinnittämättä huomiota, että harvinaisen harva (tasan yksi) ilmoitti pitävänsä verottajan vaatimaa kirjanpitoa kotitaloustyön tuloista (ja menoista).  Sain sen vaikutelman, että moni kuvittelee, että vasta jos liikevaihto on 8.500 euroa vuodessa, pitää hakea y-tunnus ja alkaa maksamaan veroja.  Tietoa luulon sijaan on tässä.

Keskustelun taso oli mielenkiintoinen: minun väitettiin esimerkiksi kateuden ja pikkusieluisuuden vuoksi muun muassa vaativan foorumilaisia asettumaan veropoliiseiksi, haukkuvan, ilkeilevän, loukkaavan jonkun (???) kunniaa, pilaavan ilmapiirin jne. Kukaan ei kyennyt kuitenkaan pyydettäessä osoittamaan yhtään sellaista viestiäni, jossa olisin käynyt henkilöön, mutta ”yleisvaikutelma” ja sävy oli kuulemma tällainen. Niin varmasti, jos luki rivieni väleistä nuo edellä väitetyt asiat ja tulkitsi tekstiäni siis jostain omasta tunteesta (syyllisyydestä?)  käsin. Toisaalta nämä samat kirjoittajat epäilivät minun hinkuvan ”helppoa rahaa” yritystoiminnallani ja lausuivat muutamia muitankin henkilööni käyviä huomautuksia, vääntelivät sanojani ja inttivät sitten näiden itse itselleen vääntämisensä tulkintojen kanssa.

Nimimerkki Neulatyyny kiteyttää (virheet ovat alkuperäisiä) keskustelun historiaa ja ”yleisvaikutelmaa” nerokkaasti:

Kannattaisi mielestäni ensin selventää itselleen nämä asiat ennenkuin esiintyy nettipoliisina. Ehkä sitten voisit jollain tavoin olla uskotavakin tekijänoikeus- ja veroneuvojana, nyt lähinnä vain oudoksuttaa tämä jatkuva sormen osottelu.

Yritin monin eri tavoin selventää kantaani siitä, miksi foorumilla on mielestäni vastuu siitä, että kuluttaja (=toinen foorumin jäsen) voi erottaa yksityisten ja yrittäjien markkinoinnin toisistaan. Tärkeimmät perusteluni olivat, että yksityiseltä ostaessa ei ole kuluttajansuojaa ja ostaessaan palvelua yksityiseltä henkilöltä, saattaa syyllistyä tahattomasti pimeän työn teettämiseen, jos tuon palvelun veroja ei hoideta asiallisesti. Työn teettäjällähän on velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijä esittää verokorttinsa ja työnantaja tilittää verot ja muut maksut.****)

Samaan aikaan, samalla foorumilla, oli eräs ilmoitus kurssista, josta  peritään ”ilmoittautumismaksu” (jota ei palauteta). Tuossa ilmoituksessa ei kerrottu, sisältääkö kurssimaksu arvonlisäveron, eikä koulutuksen järjestäjää (jos se oli joku muu kuin kouluttaja itse) tai kouluttajan/järjestäjän yhteystietoja (paitsi gmail-osoite). Ilmoituksessa kerrottiin, että hintaan sisältyy tarvikepaketti, mutta sen arvoa ei ollut eritelty, vaikka hyvässä markkinointitavassa näin edellytetään tehtävän. En tietenkään väitä, että tämä kouluttaja yrittäisi huijata kurssilaisiaan: hän voi maksaa veronsa asiallisesti ja varmasti hänen kurssinsa ovat hyviä ja oppia saa koko rahan edestä ellei enemmänkin. Mutta mikäli  kouluttaja todella maksaa verot tuosta kurssitulostaan, hänen työnsä suomalaisten neuleosaamiseksi on todella uhrautuvaa. Varovaisenkin arvion mukaan matka-, vero-, hallinto-, materiaali- ja muiden kulujen jälkeen toiminta on nimittäin lähinnä tappiollista vaikka kursseja onkin suunnitteilla useille eri paikkakunnille.

Minusta tällaisilla foorumeilla on syytä suhtautua jyrkän kielteisesti veronkiertoon ja kuluttajansuojattomaan kauppaan. Vähintä, mitä voi tehdä, on erottaa yksityisten ja yritysten tarjoamat palvelut ja tavarat toisistaan (ja tätä vähintä juuri toivoinkin tehtäväksi), että foorumin uusikin jäsen kykenee harkitsemaan millaisia riskejä haluaa ottaa. Itsekin olen ostanut foorumin kautta lankaa henkilöltä, jonka todellista nimeä en saanut tietää lainkaan. Pelkästään tilinumeron. Otin riskin, koska kyse oli pikkusummasta, mutta opiskelijan tai työttömän kukkarossa se olisi menetettäessä ollut iso raha.

Yrittäjää, joka pyrkii elättämään itsensä ja perheensä rehellisellä yritystoiminnalla,  kuitenkin jurppii aiheellisesti kaikenlainen epäreilu kilpailu. Tietenkin neuleharrastajat, jotka eivät odota työstään palkkaa tai jopa maksa veroja tuotostaan, voivat myydä värjäämiään lankoja halvemmalla kuin alan yrittäjä. Harrastajien myynti näkyy niin selvästi ammattilaisten myynnissä, että kauppapäivän tulosta näkee, onko joku heistä pannut uuden satsin lankaa myyntiin.

Rehellisten neuleharrastajien pitäisi välttää kaikin tavoin antamasta vaikutelmaa, että veroja ei ole maksettu eikä makseta. Ellei asiaa nimenomaisesti mainita, herää aina epäilys että tässä on jotain filunkipeliä. Pankaa siis foorumeilla sallittuihin informaatioon ja lankamyyntiblogeihinne selvästi esiin todelliset nimi- ja yhteystietonne tai y-tunnuksenne – eihän rehellisellä ihmisellä ja yrittäjällä ole pienintäkään syytä salata niitä!

Huvittavaa itse keskustelussa oli myös se, että kun moderaattorit sulkivat aiemman ketjun, jossa keskustelua oli käyty, itse asiasta ei taaskaan ollut sinänsä suurtakaan erimielisyyttä: kaikki olivat samaa mieltä siitä, että yksityisten ja yrittäjien kauppa pitää hoitaa eri ketjuissa. Ehkä eri perustein, mutta kuitenkin.

Kokonaan toinen asia on nettikäyttäytyminen, joka muistuttaa koulukiusaamista. Tuolla foorumilla on tietty, #neulonta-irc-kanavalla kokoontuva nuorten naisten porukka (ja nyt saan taas syytöksiä ikärasismista kun mainitsin nuoremmat naiset ;-)), jotka kokoavat voimiaan ircissa ja tulevat sitten joukkona leimaamaan porukan ulkopuolista.

Koska Ravelryn foorumien viesteissä on alareunassa painikkeita, joilla voi ilmaista hyväksyntäänsä tai erimielisyyttään viestin kirjoittajan kanssa, on mielenkiintoista katsoa, miten disagree- tai agree-painallusten määrät kehittyvät. Ensin valtaosa lukijoista oli samaa mieltä kanssani, sittemmin ”voimasuhde” kääntyi.  Siihen voi olla erilaisia selityksiä, mutta tässä tapauksessa taidan uskoa siihen, että joku kanavan piioista kiinnitti ryhmän huomion käynnissä olevaan keskusteluun ja ryhmä lähti dissaamaan viestejäni. Tätä toimintatapaa olen nimittäin itse todistanut seuratessani keskustelua kyseisellä kanavalla.

Olen persona non crata ja kaikki esittämäni ajatukset tyrmätään tämän ryhmän taholta riippumatta siitä, millaisia ne ovat sisällöltään.  Aivan samalla tavalla kuin koulukiusaamisen, tällaisen käytöksen sallii foorumin suuri hiljainen enemmistö. Minun poistuttuani Ravelryn suomalaisten keskustelufoorumilta on vain ajan kysymys milloin otetaan uusi uhri ajankuluksi. Seuraava ”toisinajattelija” voi olla heikompi kuin minä ja vaurioitua oikeasti.

Jos omat, 24-29 -vuotiaat lapseni käyttäytyisivät tuolla tavoin, kokisin olevani tavattoman epäonnistunut kasvattaja. Heillä on tapana keskustella asiasta menemättä henkilökohtaisuuksiin,  mutta lisäksi he saattavat asettua vastoin omaa mielipidettään heikomman puolelle vain siksi että jonkun pitää pitää puolustaa heikompaakin. Itsetunnostahan se usein on kiinni. Lammaslaumaa yleensä vie pässi.

Siinäpä sitä joulunsanomaa sitten onkin nuorille mietittäväksi.

Pitäisiköhän perustaa Aikuisten Neulojien Foorumi – K35?*****)

* * *

Ps. Kommentoijille tiedoksi:  en salli kommenteissa sanaa ”yleistäminen”. Tähän ikään mennessä olette tekin oppineet, että se ei oikeasti tarkoita mitään, vaan yleistämisestä syytetään aina kun ei oikeastaan ole mitään järkevää sanottavaa, mutta jotenkin pitäisi inttää vastaan.

LISÄYS: Keskustelu näyttää jatkuvan räveltämössä. Vieläkin ihmettelen tuota minun syyttämistäni provokaattoriksi, ei kai provokaatio ole sellainen, että nostetaan puheeksi omasta mielestä tärkeä aihe ja puolustetaan omaa kantaa. Kyllä provoilu on ihan jotain muuta.

LISÄYS2: Korjasin kirjoitusvirheitä. Ja tässä vielä muutama alaviite, koska en aio enää osallistua tuo foorumin keskusteluihin:

*) Tämä on ironinen ilmaisu, eikä tarkoita että olisin tahallisesti ärsyttänyt nuoria lukijoitani.

**) Olen itsekin yllättynyt siitä, että ehdin aina unohtaa, että minkä tahansa kirjoittamani viestin vastaanotto on sama sisällöstä riippumatta.

***) Verotiedot ovat pääsääntöisesti salaisia, mutta suuri osa niistä on julkisia. Kuka tahansa voi saada kenen tahansa tietyt verotustiedot. Ks. linkki.

****) Kummastuttaa, että Pörrö Sahlberg, joka on näiden nuorten kiukkuisten naisten jonkinlainen auktoriteetti ja Vihreiden kunnallisvaaliehdokas sekä luottamushenkilö, asettui myös vastapuolen sanansaattajaksi sekä yritti osoittaa väitteeni kotitalouden tulon veroseurauksista epäluotettaviksi, ja väitetyn vaatimukseni ryhtyä veropoliisiksi  (jollaista en siis ollut esittänyt lainkaan) asiattomaksi. Hänen mielestään ao. keskustelufoorumilla ei ole mitään vastuuta siitä, maksavatko siellä ilmoittelevat veronsa vai eivät. Luulisi, että nimenomaan kunnallispolitiikassa viime aikoinakin surullisen kuuluisasti taloustarkkoina  esiintyneiden Vihreiden edustaja tunnistaisi paikan, jossa tarvitaan yhteisvastuuta ja moraalia. Mutta ehkä  ehdokas tarvitseekin enemmän halvalla hankittuja kannattajia kuin selkärankaa.

*****) En todellakaan ajattele, että ihminen aikuistuu automaattisesti täyttäessään maagiset 35 vuotta. Jotkut henkilöt eivät kokemukseni mukaan aikuistu koskaan, mutta tuossa iässä alkavaa pahimmat lastentaudit yleensä hellittää. Tämäkään ei ole kovin ryppyotsainen kommentti.

LISÄYS3: Koska Riina toi kommenteissa esiin omia kokemuksiaan, laitan myös tähän linkin keskusteluun, johon hän viittasi. Siinä on täsmälleen sama kuvio: neulontaharrastaja tuo esiin ongelman ja saa niskaansa hirvittävän ryöpyn, koska sattuu arvostelemaan foorumin ”kantaporukan” tekemää kirjaa. Myös Pörrö Sahlbergin rooli tässä keskustelussa on identtinen nyt puheena olleen keskustelun kulussa.

LISÄYS4: Foorumin moderaattori Midori kirjoittaa foorumilla:

Olen moderaattorina sekä tämän foorumin käyttäjänä todella pahoillani, että henkilö, joka myöntää itsekin provosoivansa tahallaan, olevansa vastarannan kiiski sekä kaivavansa tietoisesti verta nenästään (omien sanojensa mukaan), on onnistunut kerta toisensa jälkeen provosoimaan ihmisiä keskusteluun, jossa asiat jäävät henkilökohtaisuuksien alle. Asioista voi keskustella, mutta toista ihmistä kohti ei saa hyökätä.

”Myöntää provosoivansa tahallaan”??? Mikähän puolustus tämä on? Tottakai olen myöntänyt provosoivani (sanakirjan mukaan ”yllyttää, kiihottaa, ärsyttää”) keskustelua pelisäännöistä, verotuksesta jne. Siihenhän jokainen nettikeskustelija pyrkii: keskustelun alustamiseen ja innostamiseen.

Tarkoittaako moderaattori siis todella, että syy puheena olevaan nettikiusaamiseen on minussa itsessäni, koska olen ärsyttänyt henkilöitä, jotka ovat joukolla hyökänneet kimppuuni? Vai tulkitsenko itse nyt väärin, ja moderaattori pyrkii ojentamaan niitä, jotka hyökkäsivät minua kohtaan? En saa selvää. Kaipaisin vastausta.

Olen halunnut ottaa tiettyjä, vaikeitakin, aiheita keskusteltavaksi, nyt tämän kiusaamisen,  herätelläkseni. Ilmaisut ”vastarannan kiiski” ja ”veren kaivaminen nenästä” ovat tietenkin peilausta foorumin peilistä. Tässäkin on foorumin  tyypillinen keskustelukuvio: kirjoittaja ottaa irti yhteydestään omat sanani ja kääntää ne haluamallaan tavalla minua vastaan. Lisäksi tässä annetaan ymmärtää, että minä olisin viljellyt henkilökohtaisuuksia, kun asia on juuri päinvastoin.  Jos rehellisiä ollaan, ei henkilökohtaisuuksia ole tuossa ap ketjussa  juurikaan viljelty, henkilökohtaisuus-korttihan vedetään näissä keskusteluissa esiin aina kun mielipide ei ole samansuuntainen kuin oma.

LISÄYS5: Eräs #neulonta -kanavan aktivisti kertoo olleensa kanavalla kun ensimmäinen rähäkkä kanssani alkoi, eikä tunnista syytöstäni siitä, että kyseiseltä kanavalta masinoitaisiin hyökkäyksiä. Olin siellä minäkin, tähän viitataankin siinä kun paheksutaan kanavien seuraamista osallistumatta itse, ja saanpa uuden leimankin, kun minut leimataan stalkeriksi (väijyjä). Kommenteissa kerrotaan, että kyseisellä kanavalla olisi tarkastettu mukaan tulevien ip-osoitteita, sehän selittyykin sitten juuri tämän väijymispelon kautta. Mitähän syytä kanavalla on pelätä sitä, että joku seuraa neulonta-aiheista keskustelua?

En ole väittänyt, että kampanjoita tehtaillaan täysin tietoisesti (vaikuttaa siltä, että irkki-porukka ei todellakaan ajattele asioita kovin pitkälle), mutta kyllä ne sieltä voimaansa ammentavat.  Senhän kykenee lapsikin näkemään kävijämääristä ja liikenteen lähteistä. Jos blogiin ei tule yhtään sisään tuovaa linkkiä toisista blogeista tai foorumeilta ja kävijämäärä moninkertaistuu hetkessä, on kyse ircissä tms. saadusta huomiosta. Jos lisäksi kommenttilaatikkoon  ilmestyy nopeasti normaaliin verrattuna moninkertainen määrä saman suuntaisia kommentteja, jäljet johtavat samalle sylttytehtaalle. Enemmän minua tässä huolestuttaa se, että ao. henkilöt eivät itse tunnista harjoittamaansa kiusaamista lainkaan. Nimimerkki Soopeli päättää kirjoituksensa:

Ymmärrän, että joku voi kokea irkin #neulonta-kanavan vihollisekseen, mutta ainakaan minun siellä ollessani se ei sitä ollut. Toivoisin, että syytökset loppuisivat, koska moni saattaa saada niistä hyvinkin kieroutuneen käsityksen kyseisestä kanavasta.

Ehdottaisin, että irkin #neulonta-kanavan aktivistit keskustelisivat tänään vakavasti tästä asiasta ja katsoisivat niin sanotusti peiliin. Olette ärtyneet toistuvasti siihen, että viittaan teihin ”nuorina naisina”, osoittakaa nyt olevanne aikuisia ottamalla aikuisen ihmisen vastuu tästä tilanteesta ja pohtikaa keskenänne, mikä toimissanne aiheuttaa toistuvasti näitä rähäköitä.

Tässä joitain aiheita, joita esimerkiksi voisi pohtia missä hyvänsä vastaavassa tilanteessa:

Mihin te ryhmänä ja yksilöinä tarvitsette ulkopuolisia vihollisia? Onko ryhmässänne heikko yhteenkuuluvuus tai toiminnassa sisällön puutetta, onko ryhmä liian heterogeeninen vai uhkaako alkuperäisen kantaporukan yhteisyyttä  liiallinen uusien pyrky? Eikö ryhmän alkuperäinen ryhmäytymisen syy (tässä neulontaharrastus) ratkaisekaan oman elämänne ongelmia (se on kohtuuton vaatimus tältä harrastukselta) tai harrastajaryhmän ihmissuhteet riitä tyydyttämään onnen kaipuuta? Synnyttääkö ryhmän yhdenmukaisuuden paineet piiloaggressiota, joka on purettava ryhmän ulkopuolella, ettei itse ryhmä hajoa?

LISÄYS 6: Kiitos, tämä liikutti.

LISÄYS 7:  EPILOGI

Tämän postauksen päivittäminen päättyy jo pituuden vuoksi tähän. Jos aihetta on, avaan uuden. Kiitän kuitenkin ihan kaikkia keskustelijoita, sillä tämä keskustelu ei suinkaan ollut millään tavalla hyödytön, vaikka tunteet olisivat kuohuneetkin. En minä ajattele pahalla nimimerkkejä, joiden kanssa olen sanaillut ja ymmärrän hyvin senkin, että tyylini ärsyttää joitain. Se ei toki ole minulle mikään uutinen 😉 Ehkä minulle tämä keskustelu tarjoaa mahdollisuuden palata nuoruuden kiihkoon 😉 Vakavasti: olen halullut innostaa keskustelemaan em. foorumin säännöistä, nettikiusaamisesta, käsityöharrastamisen ja -ammattilaisuuden suhteen sekä muista mielestäni tärkeistä asioista. Viestien määrä ei tietenkään takaa laatua, mutta tuohon viestimäärään sisältyy monia hyviä näkökulmia ja perusteltujakin kannanottoja. Siis kiitos!

6 Comments Lisää omasi

 1. Taina Koskinen sanoo:

  Okei, se selvensi vähän asiaa, kiitos vastauksestasi. Pisti vain silmään kun tekstissäsi kuitenkin painotat avoimuuden tärkeyttä luottamuksen säilyttämiseksi puolin ja toisin, vaikkakin se koski enemmän yritystoimintaa. Henkilökohtaisesti koen kuitenkin arvokkaaksi ja luottamusta herättäväksi ihan jo yleisellä tasolla sen että jos katsoo aiheelliseksi tuoda epäkohtia toisen käytöksestä esille, tekisi sen omalla nimellään. Tässä tapauksessa ehkä enemmän vaikuttaa se että olkoonkin että Pörrö Sahlberg on kunnallinen luottamushenkilö, hän kuitenkin osallistuu yksityishenkilönä keskusteluihin.
  En halua tähän enempää sotkeutua, mutta sainpahan hyvää pohdittavaa kun jäin miettimään kommenttisi luettua ja omaa kommenttia kirjoittaessani julkisten ja yksityisten roolien rajoja ja miten paljon ne lomittuvat toisiinsa :).

 2. Puikkomaisteri sanoo:

  Taina,
  Pörrö Sahlberg osallistuu nettikeskusteluihin omalla nimellään, se on hänen oma valintansa. Koska hän on kunnallinen luottamushenkilö, hänen tekemisiään voi arvioida siinä kontekstissa – ja pitääkin arvioida.

 3. Taina Koskinen sanoo:

  Jos nimellä aletaan toisia ihmisiä ruotia, pitäisi olla valmis seisomaan sanojensa takana oman nimensä kanssa. Riidasta en tiedä tarpeeksi, siihen en halua puuttua sen enempää. Mutta tästä jäi kyllä paha maku suuhun, nimimerkin takaa puhutaan ihmisten oikeilla nimillä. Aikuisen ihmisen olettaa ottavan täyden vastuun sanomisistaan, teinit ”huutelee” anonyymina netissä.

 4. ultsi sanoo:

  Myös tässä ketjussa on mainitsemaasi henkeä:
  http://www.ravelry.com/discuss/finnish-knitters/805951/1-25

 5. KK (en pane ravelry-tunnustani sanoo:

  Hyvä, että joku ottaa tämän vihdoikin puheeksi. Minustakin rinnastat hyvin koulukiusaamiseen, sillä nettikiusaamistahan tuo on aivan selvästi. Raivostuttaa, että nämä amis drop outit ovat pilanneet koko foorumin.

  Menin kerran tuolle neulontakanavalle kun olisin tarvinnut apua yhden neulotajutun kanssa, mutta satuin keskelle hirveää ja lapsellista panettelua. Siellä myös tsekataan uuden tulijan ip-tunnukset, ettei vaan salaisuudet pääsisi leviämään.

 6. riina sanoo:

  Hei! Seurasin keskustelua enkä voinut kun ihmetellä. Sain aikonani samallatavalla porukan kimpuuni. Kehtasin poltaa päreeni kotimaisen neulekirjan virheista ja kertoa niistä räveltämössä. Hyvä kun ei oikeudella uhattu. Tuo nuorten naisten agresiivisuus oli suuri yllätys. Ja miten lukutaito on joillakin huono. Olin kuulemma ilkeä kun käytin monikkomuotoa monista kirjassa olleista virheistä. Mitähän muotoa niistä olisi pitänyt käyttää?
  Opin sen, että siellä pyörii porukka joka tuntee toisensa, eikä siihen ole muilla menemistä. Siellä ei kaivata mielipiteitä muilta kun sisäpiiriin kuuluvilta ja/tai samanlaisia kun muilla.
  Ei keskustelua tai eri näkökulmia, mikä vastaa ainakin minun näkemyksiä hyvästä keskustelusta.
  En enään ota kantaa mihinkään kyseisellä foorumilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s