Jurppii

Löysin kivan pipon ohjeen Ravelrysta ja ryhdyin hommiin, koska sopivat puikot ja lankaakin oli käsillä sohvannurkassa. Mies saisi (jälleen) uuden pipon. Neulominen oli hidasta, koska pystyraitaan lankaa piti vaihtaa yhtenään. En silti luovuttanut vaikka mitä pidemmälle etenin, sen huonommalta näytti: pipoon syntyi huippuun tötterö, neulos oli liian tiivistä ja kuviosta piti luopua, koska miehen pää on pieni (ja lättänä). Pääsin reunaan asti, kun päätin purkaa koko höskän. Olisi siitä ehkä saunahatun saanut…

Tulin tutuksi väärän lanka/puikkovalinnan kanssa. Lanka oli kirjopirkkaa, neuloin liian tiivistä eikä pipo venynyt tarpeeksi. Lisäykset pipon huipussa olisi pitänyt tehdä joka kerroksella aluksi (epäilen, että niin kannattaisi tehdä muitakin lankoja käyttäessä). Noh, mies ei uutta pipoa kaipaa ja haluaa kuulemma seuraavaksikin puuvillaisen Jaques Cousteau -pipon, mutta turha työ tietenkin jurppii. Vai oliko se turhaa? Mistäänhän ei opi niin hyvin kuin virheistään ja tässä suurin virhe oli seurata ohjetta vaikka näin, ettei lopputulos ole toivomani.

Nyt on vähän tyhjä tuntu kun käsillä ei ole seuraavaa projektia. Työmatka ilman neuletta oli melkoinen kärsimys. Pitäisikö jopa palata tyttären ponchoon, joka jäi kesken? Mielelläni annan sen odottaa, kunnes pääsen sovittamaan sitä. Toivottavasti tilaamani langat tulevat pikapuolin, että pääsen aloittamaan Chanel-sukkani.

Kyseltiin Kukonaskel-lapasten ohjetta. Öh.  Suosittelen käyttämään mitä tahansa lapasen perusohjetta, kuten tätä. Mutta suunnilleen näin ne tein:

Lankoina oli Shibui Socks (vaaleansinikirjava)  ja ohut Pirkka (violetti). Puikot 2,75 mm (2,5 on ok). Käsineen kokoni on 7, jos teet isommat lapaset tai käsialasi on tiukempaa tms., huomioi että kokonaissilmukkaluvun pitää kuvion vuoksi olla neljällä jaollinen.

Loin sukkapuikoille kuviovärillä 4 x 16 silmukkaa ja neuloin 2 krs oikeaa suljettuna kuviovärillä ja sitten 8 krs pohjavärillä.Käännettä varten joko 1 krs nurjaa (edelleen pohjavärillä), kuten minä tein [tai koristeellisempaa pykäreunaa varten *langankierto, 2 oikein yhteen* koko kerrokselle] ja sitten taas 10 krs oikeaa ja seuraavalla kerroksella neulotaan  alareunan silmukat yhteen puikolla olevien kanssa. (En suosittele ompelemaan reunusta, se venyy helposti ommellessa ja jää sitten lerppumaan vaikka silmukoiden neulominen yhteen voi aluksi tuntua hankalalta. Tee työ hyvässä valossa ja ole tarkkana, että poimit jokaisen luodun silmukan kohdallaan. Aloitin tässä vaalealla pohjavärillä, että silmukoiden poiminta olisi helpompaa. Vaiva palkitaan hienolla reunuksella!).  Neuloin taas kaksi kerrosta (edelleen pohjavärillä = violetti) ja aloitin kukonaskelkuvion (mallikuvio on tässä Tuppfjät).

Kun lapasen varsi oli sopivan pitkä (minä tein viisi kukonaskelriviä) aloitetaan 1 puikon alussa peukalokiila. Minä en kavenna peukalokiilan silmukoita ”yläkiilassa”, kuten tuossa perusohjeessa tehdään.  Aloitan kiilan kahden silmukan jälkeen nostamalla langan puikolle, seuraava oikein, lanka puikolle.  Siinä on kiilan kolmen silmukan pohja.

Jatka kukonaskelkuviota normaalisti, mutta tee jatkossa peukalokiilaan pilkkukuvio neulomalla 1 pohjavärillä, 1 kuviovärillä vuorokerroksin. Neulo kuitenkin kiilan reunassa aina kaksi silmukkaa pohjavärillä. Jatka peukalokiilan lisäyksiä joka 2. kerroksella normaalisti lisäämällä langankierrolla aina 2:n ensimmäisen silmukan jälkeen ja edellisen lisäyksen jälkeen, kunnes kiilassa on yhteensä 17 silmukkaa .

Seuraavalla kerroksella  lisää yksi silmukka 1. puikolla neulomalla toinen silmukka sekä edestä että takaa ja pujota seuraavien 17 silmukan läpi lanka ja jätä näin silmukat lepäämään. Neulo seuraavat 13 silmukkaa samalle puikolle 3 peukalokiilaa edeltäneen silmukan kanssa (kiristä vähän reilummin lankaa).

Kaikilla puikoilla on taas 16 silmukkaa. Neulotaan kukonaskel-kuviota kunnes lapanen ulottuu pikkusormen kärkeen. Sovitetaan (ja halutessa  siirretään silmukat puikoilla siten, että kärkikavennukset eivät kierrä lapasta:  2-3 silmukkaa  taakse/eteen, koska nämä lapaset ovat melko kapeat). Kärkikavennukset tehdään 1. ja 3. puikon alussa  neulomalla puikon ensimmäinen oikein, kaksi seuraavaa yhteen nostamalla niistä 1. silmukka neulomatta puikolle, toinen oikein ja vetämällä edellinen tämän yli. 2. ja 4. puikon lopussa neulotaan kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. HUOM: neulo aina kavennuskohdassa 4 viimeistä/ensimmäistä silmukkaa pohjavärillä riippumattta kuviosta, mutta kierrä kuviolanka puikkojen välissä pohjalangan ympäri ettei se jää vetämään ikävästi lapasen sisällä. Kun puikoilla on yhteensä 8 silmukkaa päätä työ.

Ota lepäämään jätetyt silmukat puikoille ja poimi  niiden yläpuolelta kolme silmukkaa  siten, että neljällä puikolla on kullakin 5 silmukkaa. Neulo näillä (pohjavärillä) kunnes peukalo on miltei peitossa ja neulo joka puikon 2. ja 3. viimeinen silmukka yhteen kunnes puikoilla on yhteensä 8 silmukkaa. Päätä nämä.

Päättele langat nurjalle.

Neulo toinen lapanen peilikuvaksi tekemällä peukalokiila 2. puikon loppuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s