Väitöstutkimus: käsityöharrastus lisää ylipainon riskiä

Kirjoitin jo reilu vuosi sitten, että käsityöt lihottavat. Nyt Helsingin yliopistossa on tarkastettu väitöskirja, jonka mukaan näin todella on. Hanna-Reetta Lajusen väitöstutkimuksessa todetaan, että esimerkiksi piirtäminen ja maalaaminen, musiikin kuuntelu, käsitöiden teko ja lautapelien pelaaminen lisäävät nuorten ylipainoisuuden riskiä.

Olen ennenkin todennut, että lääkärien tehdessä sosiologisia päätelmiä, ollaan melkein aina metsässä. En ole lukenut puheena olevaa väitöskirjaa, mutta ehdottaisin, että käsityöharrastuksen ja ylipainon yhteyttä saattaa selittää myös se, että ylipainoiset valitsevat ”epäsosiaalisia”, harrastuksia. Sellaisia, joissa voi päteä ilman pelkoa kroppaan kohdistuvasta pilkasta. Totta on tietenkin myös se, että neulominen esimerkiksi ei pahemmin rasvaa polta.

Jotta Lajusen väiteen paikkansapitävyyttä voisi tarkastella kriittisesti, pitäisi tarkastella muitakin indikaattoreita, kuten ovatko neulontaharrastajat tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa ja sukupuolielämäänsä, työuraansa jne.

3 Comments Lisää omasi

 1. Tuija sanoo:

  Se, että neulomisen lisäksi soitin lapsena & teini-iässä soitinta (ja bonuksena sosiaalistuin laulamalla kuorossa), pelasti minut ylipainolta ainakin tähän hetkeen saakka, niinkö? Joo, ei ole ihan yksikertainen tutkimusaihe (jos mikään), koska muuttujia riittää. Tutkimuksessa kuitenkin otettiin näköjään sentään huomioon myös tutkimukseen osallistuneiden harrastusprofiili, jossa oli myös sosiaalinen komponentti, ja ympäristö- ja perintötekijöitä, joten minusta näytää, että eniten aihetta yksinkertaisti uutisointitapa. Täällä yhteenveto + linkki itse väitökirjaankin: https://oa.doria.fi/handle/10024/52587

 2. morso sanoo:

  Jee. Ihana päätelmä. Vilkaisin ton pikkujutun, ja kyllä nää uutisoinnit ainakin menee niin lyhyen kaavan kautta oikoen, että oksat pis. Elämäntavoista enemmän on kyse, ja jatkuvati likkeessä oleva nuori ei edes ehdi istua tekemään käsitöitä, vaikka olisikin kiinnostunut. Eli itse käsitöillä ei minusta ole mitään tekemistä ylipainon kanssa sinänsä, vaan sillä, minkäläisiin elämäntapoihin se liittyy noin muuten.

  Jotenkin ylipäänsä tuntuu siltä, että järkevää keskustelua tästä ylipainoisuuden lisääntymisestä on vaikea käydä. Suurimmalla osalla ihmisiä kun se tuppaa olemaan omien kovien välissä se syy. (tunnustan, näin on itselläni.)

  Käsityöt on hyvä harrastus, jotka parhaimmillaan kohottaa nuoren itsetuntoa. Sitä kautta voisi kuvitella, että se myös voisi antaa edellytyksiä muutenkin aktiivisemmalle elämäntyylille. Vai kuinka?

  (Siis kuulostaa samalta, kuin se tutkimus, jokna mukaan runsas jäätelön syönti edistää hukkumiskuolemia.)

 3. Kissu sanoo:

  Kannattaa varmaan lukea ainakin tämä väitöksen tiivistelmä https://oa.doria.fi/handle/10024/52587, joka antaa tutkimuksesta ihan eri kuvan kuin lehtijutut 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s