Varas, kiusaaja ja häirikkö

Puikkomaisteri meni kertomaan kivoista kokemuksistaan. Hän ei  ehtinyt kiireiltään kiinnittää kingiporukan kellokkaisiin huomiota. Eihän sellaista voi sallia. Säpinää on saatava! Yksi aloittaa huutamalla: ”Puikkomaisteri kiusaa! ja kaverit kerääntyvät jo maassa makaavan Maisterin ympärille ja alkavat potkia. He potkivat lujaa. Puikkomaisteri tuskin tajuaa, mitä nyt taas tapahtui. Eikä varsinkaan, mistä se tällä kertaa alkoi.

Kehän ulkopuolelta ei näe mitä tapahtuu, mutta sisäkehän potkijat selostavat kovalla äänellä auliisti tapahtumia: ”Puikkomaisteri löi vyön alle!”, ”Puikkomaisteri rikkoi taas sääntöjä!” Joku turvallisen lapsuuden elänyt aikuinen yrittää ottaa selvää, mitä kehän sisällä tapahtuu, mutta tulee torjutuksi: ”Olet Puikkomaisterin bulvaani! Sä et mun mutsi ole, etkä mua määrää!” Yksi yrittää puolustaa Puikkista, hänet torjutaan ja annetaan ymmärtää, että hänkin on vaarassa, ehkä perheen kioskin ikkunatkin käydään rikkomassa.

Kyse on tietenkin Ravelryn suomalaisten foorumeista.

Ensin he ryntäsivät porukalla, yhdessä sopien, blogiini väittämään, että varastan kuvia. He eivät hyväksyneet minkäänlaisia argumentteja, jotka perustuivat johtavien tekijänoikeusasiantuntijoiden lausuntoihin. He jäivät rysän päältä kiinni irc-kanavallaan tämän yhteisen hyökkäyksen aikan. He liikkuivat suunnitellusti yhdessä ja jättivät jälkeensä kommenttivyöryn. Tämän jälkeen he sujuvasti ryhtyivät syyttämään minua kiusaajaksi ja häiriköksi. Ensimmäistä kertaa niskaani heitettiin myös leima ”narsistinen persoonallisuushäiriö”. Ihan huippumalli-aineistoa!

Aika ajoin olen yrittänyt keskustella asioista. Huonolla menestyksellä, koska tietty porukka ryntää aina kimppuun saman kaavan mukaan ja toiset eivät halua rangaistustoimien pelossa sekaantua. Kuten näissä tapauksissa aina käy. Kerta kerran jälkeen kuitenkin ihmettelijöiden määrä kasvaa.

Yritin keskustella siitä (tiivistelmä), että foorumeilla pitäisi erottaa kuluttajien suojelemiseksi yksityisten ja yritysten harjoittama kauppa sekä esimerkiksi vaatia ilmoittajaa kertomaan sisältääkö kurssihinta arvonlisäveron jne.

Nyt minun väitetään  ”no, ei nyt suorastaan nimellä mainiten, mutta…” syyttäneen kirjoittajan (Tui) nimeämiä nikkejä veronkierrosta. En muista mainittujen valittaneen minun osoitelleen heitä. Ainakaan työmarkkinatuella oleva sympaattisen tuntuinen Maria, joka myy värjäämiään lankoja blogissaan, ei ole koskaan väittänyt minun osoittaneen ketään sormella.  Minä en tuonut tässä(kään) keskustelussa mitään nimimerkkejä esiin. Mainittakoon, että linkatun kirjoituksen laatija elää kuntoutustuen varassa. Luulisi häntä kiinnostavan ihan erityisesti sen, että ihmiset maksavat veronsa palvelujen rahoittamiseksi, ja että erityisesti köyhää suojaava kuluttajansuoja toimii.

Joskus syyllistyminen on merkki siitä, että oma oikeudentaju vielä pelaa. Silloin voisi, ihan omaa oloaan helpottaakseen, lopettaa toiminnan, josta tuntee syyllisyyttä. Ihmisiä kun olemme, monet eivät kuitenkaan kuuntele sitä pientä ääntä, jota kutsutaan omaksitunnoksi; he  hyökkäävät tavalla tai toisella sen kimppuun, jonka puhe sai omantunnon soimaamaan. Opiskellessani psykologiaa opin, että kyse on projisoinnista.

Yllä mainitussa päräyksessä myös annetaan  ymmärtää, että minä olisin nostanut tämän keskustelun jälleen pintaan. Eiköhän se ollut ihan toisinpäin: antamalla täysin yllättäen ja  selittämättä minulle bannit kolmella eri foorumilla (samojen henkilöiden toimesta) aloitettiin tämänkertainen rähinä. Tietenkin yritin piipertää siihen jotain omalla nimelläni!

Minä muka provosoin, vaikka tämä porukka hyökkää jatkuvasti, yhdessä kulissien takana sopien ja suunnitellusti,  suurella voimallaan minun kimppuuni. Hehän provosoituivat jo blogini nimestä. Joku keskustelija tiivistikin, että olen asettunut heidän yläpuolelleen korostamalla akateemista tutkintoani. Olin juuri valmistunut maisteriksi (n. 50-vuotiaana) ja työyhteisössäni maisteri kelpaa ehkä juuri ja juuri keittämään kahvia yliopiston ja tiedeakatemioiden herroille.

Huvittavia yksityiskohtia riittää, minua syytetään muun muassa siitä sääntörikkomuksesta, että olen kommentoinut yrityksemme viestiä Puikkomaisterina ilmoittamatta, että olen itse yrityksen takana. Niin, no, voiko asian enää selvemmin ilmoittaa? Lisäksi olen ollut harvinaisen avoin omasta todellisesta henkilöllisyydestäni, yrityksemme perustamisvaiheista jne. Minulla kun ei ole mitään salattavaa näissä asioissa.

Anniemilia puolestaan ihmettelee, mikä hinku minulla on kirjoittaa foorumille, jolta minut on bannattu.  Mikä hinku syytetyllä on yleensä puolustautua? Toivon Anniemilialle elämää, jossa ei ole vastoinkäymisiä, koska selvästikään hän ei ole oikein valmis kohtaamaan niitä.

Erittäin paljastavaa on, että en ole kirjoittanut näille foorumeille yli kuukauteen. Osasin jo  odottaakin jonkinlaista hyökkäystä, koska selvääkin selvempää oli, että menestyksekkäästi aloittamamme yritystoiminta jurppii tätä porukkaa. Tosin odotin sitä vähän eri suunnalta ja toisessa muodossa, mutta onneksi yliarvioin vastustajat.

Olenkin nyt hankkinut silleen kivasti jälkikätöisesti bannille syyn: sääntörikkomus (bannattu ei saa kiertää porttikieltoa perustamalla sivunikin). Oi, miten kätevää, oi miten astuin kuoppaan!

Moderaattori Tui kirjoittaa:

Ei bannaaminen ole diktatuuria, joskus vaan tulee eteen tilanteita kun ei yksinkertaisesti muu auta. Bannaus on aina viimeinen keino ja siihen ei lähdetä helposti, viimesijaisen päätöksen bannaamisesta tekee aina ravelryn ylläpito (Jess, Casey etc). On kuitenkin tilanteita jotka pääsee tulehtumaan niin pahoiksi, että ignooraus ei riitä, etenkin jos tilanteeseen liittyy ravelryn sääntöjen rikkominen. Ja se on ymmärtääkseni perusteena bannaukselle yleensä.

Vai ”viimeinen keino”. Tässä tapauksessa myös ensimmäinen. Luulisi, että ensin siis saisi moderaattorilta jonkinlaisen viestin, että nyt pitäisi toimintatapaa korjata tai tulee porttikielto. Mitään viestejä ei ole lähetetty minulle.  Yhdysvaltalaisten ylläpitäjien selän taakse meno on suorastaan säälittävää: tietääkseni heistä kukaan ei osaa suomea voidakseen seurata, mitä keskustelussa on todella tapahtunut.

Viimeisimmän viestinikin kirjoittamisesta oli todella yli kuukausi Huomatkaa vielä, että mitään kiivassävyistäkään keskustelua ei ole aikoihin käyty. Kaikille ryhmän moderaattoreillekaan ei oltu vaivauduttu edes kertomaan tällaisten bannien suunnittelusta. Muistutanko vielä, että ao. foorumin säännöissä sanotaan: ”Kaikesta voi keskustella!”

Toinen ryhmän päämoderaattoreista on QMFIC. Hän ei ota mitään vastuuta tapahtumista, vaan sysää syyn minulle.  Ryhdikäs moderaattoriasenne! Minä en kuulemma kirjoita neulomisesta, kiusaan vaan. Hän sentään kirjoittaa tiukkaa neulonta-asiaa, huomasi perheenjäseneni.

Nimimerkki Memmu tekee jo diagnoosin, josta saattaa joutua vastaamaan leivättömän pöydän ääressä. Viimeksi kun olin käräjillä (olen ollut käräjäoikeuden lautamiehenä neljä vuotta) vastaavasta asiattomasta mielenterveysarviosta rätkäistiin 10 000 euron korvaukset ja lisäksi piti maksaa vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Toivosti Memmulla on varaa vastata sanoistaan tarvittaessa.

LISÄYS: Klo 11.30 Foorumimeininkiä ihmetellyt ja modetoimintaa kritisoinut arvostettu rauhatekijä sai potkut modeporukasta.

LISÄYS2: Ravelryssa saatu yksityisviesti:

From: QMFIC
replied: Sent at 12:46 PM Today: Ole hyvä ja poista nimeni blogipostauksestasi.
Mari Virtanen
EDIT: Kursivoitu lisätty ylle tekstiin ja joitain typoja korjattu.
LISÄYS 3:  Kommentti ja siihen vastaaminen sai minut ajattelemaan tätä:
Olen mielestäni ehdottanut jo aiemmin naamakkain keskustelua aiheesta – on kuitenkin mahdollista, että olen vain nähnyt unta. Ainakin neuvottelua ovat ehdottaneet eräät muut ao. foorumeilla. Ehdotan nyt julkisesti neuvotteluja moderaattorien edustajan kanssa tämän tilanteen päättämiseksi. Valitkoon moderaattorit kaksi edustajansa, minä otan mukaan oman tukihenkilöni ja pidettäköön keskustelu vaikkapa jonkun juridisen koulutuksen saaneen luona jonain sopivana ajankohtana. Minä olen halukas keskustelemaan ja sopimaan tämän rähinän lopullisesti.
EDIT: poistin oikeat nimet nukuttuani yön yli. Vaikka minä olen ollut omalla nimelläni potkittavana, tuskin tässä sittenkään oli tarpeen mainita ao. henkilöiden oikeita nimiä. Heille tiedoksi: mikäli he eivät halua jaella julkisesti koko elämäänsä, kannattaa kiinnittää yksityisyyden suojaan hieman enemmän huomiota. Minä käytän nettifoorumeilla omaa nimeäni (profiilissa vähintään), koska olen valmis seisomaan sanojeni takana kaikissa tilanteissa.

15 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Kiitos Mari ja Tarja,
  sananne lämmittävät ja lohduttavat!

 2. Tarja sanoo:

  Mitä ihmeen meininkiä. En tiedä keskustelupalstan tapahtumista, mutta haluan kiittää blogistasi. Se on todella innostava ja kiinostava. Ihailen energisyyttäsi ja sitä, että pääset myös tuumasta toimeen.
  Yritysideasi lankakaupasta on aivan huippu ja olen saanut sinulta paljon innoitusta omiin harvalukuisiin käsitöihini. Älä lannistu, sillä juttujasi seurataan säännöllisesti (ja pelätään purjehduskautta ja ploggauksen hiljenemistä :-)).

 3. Mari sanoo:

  Jupakan ensimmäisessä aktiivisessa vaiheessa kommentoin jo, että piiri pieni pyörii ja ne jotka uskaltavat olla eri mieltä teilataan. Hassua, että sinua vastaan kiihkeästi kommentoivat ja haukkuvat eivät ikinä kykene esittämään viitteitä sinun teksteihisi ja mitä olet kirjoittanut joka olisi viitannut suoraan näihin tiettyihin kenkilöihin. Se taitaa vaan olla niin, että edelleen se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

  Nyt korpeaa se eniten, että sinut heitettiin ulos porukasta ja muut vaan toteavat, että vika on tasan sinussa ei kenessäkään muussa. Kukakohan sen herneen veti ensiksi syvälle ja alkoi räksyttää. Ne samat jotka pomottavat FK:ssa ja kaheleissa ja kun kerran kaverukset puolustavat toisiaan niin enpä viitsi alkaa kommentoimaan omalla nikillä siellä etten saa mononkuvaa takapuoleen. Modet lopettavat näköjään keskustelut aktiivisesti ja arkistoivat topicit joiden keskustelu ei miellytä heitä. Eilen siellä huudeltiin demokratian perään, mutta minusta toiminta on kyllä enemmän diktatuuria.

  Kommenttisi veroasioihin liittyvistä jutuista ja vastaavista jäävät kyllä taustalle muhimaan muillakin kuin minulla, luulen ainakin. Syytökset massapostituksista ja saman asian esittämisessä eri kanavilla ovat ihan naurettavia, koska kaikki muutkin floodaavatsamoja asioita kaikilla foorumeilla. Se vaan näköjään sattuu olemaan kiellettyä vain ja ainoastaan sinulta.

  Pinnan alla on luettavissa, että et ole yksin, mutta me nimettömät tavis raukat ei uskalleta astua esiin omalla nimellä. Viimeksi joku epäili täällä, että minun mielipidetekstini olisi sinun omia tuotoksia. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Voimia ja jaksamista.

 4. mhhhh sanoo:

  Tuo on totta, että Ravelryn tietty sisäpiiri pyörii omalla painollaan ja jutut, joita tämän asian käsittelyn yhteydessä on heidän puoleltaan kuultu, ovat olleet välillä alhaisia – persoonallisuushäiriötä diagnosoiva kommentti näistä se paras esimerkki. Ja porukalla yhtä vastaan-mentaliteetti on Ravelryssä vahva.

  Mutta tuo ihmisten nimien ja heidän työmarkkina/terveydentilanteensa tuominen julkiseen blogipostaukseen on taas sellaista, että mietin, että oliko ihan pakko? Esimerkiksi tulevan työnhaun suhteen on aika ikävää, että netistä löytyy helposti henkilöstä tällaista tietoa tai edes vihjauksia siihen suuntaan, varsinkin terveysongelmat saavat työnantajat takajaloilleen hyvin nopeasti. Ellei tämä sitten ollut tarkoituskin, siinä tapauksessa onneksi olkoon vaan.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   mhhh,
   olet oikeassa, poistan nyt nämä nimet. Tosin nimet olivat parin klikkauksen päässä saatavilla Internetistä, joten näihin tietoihin pääsee kuka tahansa käsiksi. Tässä on hyvä huomata se, että minä esiinnyn ao. foorumilla omalla nimelläni. Tämä ei edes ollut ensimmäinen kerta kun näitä diagnooseja esitellään, ilman että nämä nimeltä mainitsemani moderaattorit olisivat puuttuneet asiaan, vaikka kyse on selkeästi lainvastaisesta toiminnasta. Minä en ole sanonut näistä ihmisistä mitään sellaista, josta en vastaisi omalla nimelläni, tosielämässä.

 5. Puikkomaisteri sanoo:

  Tämän asian käsittely jatkuu toisaalla ja on nyt täällä loppuunkäsitelty. Neuvottelutarjoukseni on voimassa toistaiseksi.

 6. joopajoo sanoo:

  Minähän kommentoinkin nimenomaan sitä esitystyyliä. En ota kantaa siihen, kuka on asiassa oikeassa tai väärässä tai onko joku tehnyt jotain laitonta tai epäreilua. Ainoastaan tiedän sen, että tietynlaisella kärkkäällä asioiden esittämisen tyylillä voi saada monta ihmistä hermostumaan ja provosoitumaan. Eikä se varmasti ole kenenkään kannalta oikein. Se, ovatko muut ihmiset reagoineet asiallisesti, on asia erikseen enkä kommentoi sitä mitenkään, mutta usea disagree-painallus ja kuohahtelut varmasti ainakin osittain liittyvät siihenkin, kuinka asioita esitetään.

  En ole kenenkään puolella koko asiassa, kaikissa on varmasti vikaa ja jokainen on tehnyt jotain, jonka olisi voinut tehdä paremminkin.

 7. Puikkomaisteri sanoo:

  Ei tule, mutta vaikuttaa siltä, et ole lukenut noita mielipiteitäni, joista tässä on kyse. Tai no, eihän tässä nimenomaan ole kysymys minun mielipiteistäni, vaan siitä että ne ovat vääriä, koska minä esitän ne ja esitystyylinikin on väärä, koska olen minä.

  Saako vaimoa/miestä hakata, ”kun se vaikutti siltä että se ajattelee jotain toista”? Menisitkö sanomaan ystävällesi, omalle lapsellesi, jota kiusataan koulussa tai puolisolle, jota kiusataan työpaikalla, että ”esität mielipiteesi väärin”? Tällaisella kannalla sallit kiusaamisen ja teet sen mahdolliseksi.

 8. joopajoo sanoo:

  Etköhän sä ota turhan vakavasti ton. Jos ne eih alua leikkiä sun kanssa niin ei sun oo pakko tunkea sinne joukkoon. Ei se toiminut tarhassa eikä toimi edelleenkää.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Minusta kiusaamiseen ei voi suhtautua koskaan liian vakavasti. Minä olen vahva ihminen ja pahoitan mieleni tällaisesta – entä sitten heikompi, joku sellainen henkilö, jolla ei ole sellaisia verkostoja kuin minulla tai voimavarat ovat vain muuten rajalliset. Tämä on nimenomaan se syy, miksi en jätä asiaa käsittelemättä.

   1. joopajoo sanoo:

    Heikompi ei ehkä keskustele samaan sävyyn sinun kanssasi ja näin ollen järjestä itseään samanlaiseen tilanteeseen.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Olet siis sitä mieltä, että minä olen itse järjestänyt itseni tähän tilanteeseen? Oletko noin ylipäätään sitä mieltä, että mielipiteiden esittämisestä saa rangaista ja sen, joka esittää mielipiteitään on oltava valmis ottamaan vastaan sellaisia loukkauksia ja solvauksia, jotka ovat jo lainkin mukaan rangaistavia?

     1. joopajoo sanoo:

      Se, joka esittää mielipiteitään, voi esittää niitä monella eri tavalla. Ei se varmaan yllätyksenä tule sinullekaan.

 9. Tikru sanoo:

  Se ei ollut potkut 🙂 se on modeoikeuksien kierrätys.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   AI, niitähän voisi kierrättää välillä minullekin 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s