Обичам плетиво

Bulgaria on mielenkiintoinen pala Balkania, bolgaarit saapuivat paikalle jo 600-luvulla, joten siellä on ehditty kuluttaa sukka jos toinenkin. Turkkilaissukuisuus ja -naapuruus näkyy tekstiileissä, vaikka neukkuaikana pyrittiin turhat turkkilaisvaikutteet karsimaan kovinkin keinoin pois maan turkkilaisvähemmistöltä. Naisten perinteinen housuasu kiellettiin ja nimet piti bulgaaristaa, siinä hässäkässä saattoi sisarusten väkisin väännetyt patronyymit mennä sikinsokin ja niin sisaruksilla oli erilaiset isännimet 😉

Maan neule- ja varsinkin sukkaperinne on rikas. Neulotut tossut ovat tyypilliset, esimerkkejä vaikkapa tässä.

Neulemuodin tyyli on runsas ja naisellinen;-)

Selasin joukon bulgarialaisia blogeja, törmäsin hyvin mielenkiintoisiin sivustoinin kusudama-taiteesta batiikkiin, nukkeharrastajien sivustoihin ja muutamaan erittäin mielenkiintoiseen kokkausblogiin, mutta neulonnan saralla anti oli niukempaa.

Tässä kuitenkin venäläinen keskustelufoorumin neulekuvia. Varsinainen Villi Länsi tuo kyrillisten kirjainten netti. Tekijänoikeuksista on turha puhua…

Minulle on ajautunut Puikkoakateemikon joskus 1970-luvulla saama pari aitoja ostrovolaisia turkkilaissukkia. Ne ovat karheat, liekö vuohenvillasta ja kovat, eikä niissä perinteiseen tapaan ole pohjekavennuksia, koska sukat on sidottu nauhoilla säärelle. Kärki ja kantapää ovat tyypilliset, terävät. Sain aikoinaan Akateemikolta kaksi paria hänen tästä mallista tekemiään sukkia, toinen pari on vielä käytössä. Ennen olivat Novitankin langat kestäviä 😉

Olen jo vuosia haaveillut tekeväni itse omat ostrovolaiset, mutta sopivaa lankaa (ohutta, oikeat värit)  ei ole sattunut kohdalle. Nyt on sekin ongelma ratkaistu ja uudet sukat ovat syntymässä. Pohjana on mallisukkien lisäksi äidin lyijyjynällä muistiin merkitsemä kaaviontynkä, muunnan vähän hänen malliaan kiireiseen nykyaikaan sopivammaksi, mutta kyllä näistäkin polvisukat tulevat: varren hillityn tyylikäs pitsikoreus ei muuten pääse oikeuksiinsa, mutta säären takaosan ajattelin tehdä yksinkertaisempana, ettei pohjekavennuksia tarvitse pähkäillä. Sukkaan tulee vahvistettu ranskalainen kantapää ilman kuvioita ja kärjestä tulee tavanomainen sädekavennuksin tehty kärki. Näillä näkymin.

Aluksi ne tuntuivat hankalilta, mutta loppujen lopuksi, kun alkuun pääsee, sukka etenee sukkelasti. Keksin, millä työtä voi halutessaan helpottaa, mutta kokeilen sitä sitten kun olen saanut yhden parin ja ohjeen valmiiksi. Ohje tullaan kyllä julkaisemaan, mutta missä, se on eri juttu.

Alkuperäiset sukat tekisi mieli palauttaa Bulgariaan, lähettää vaikka heidän kansallismuseoonsa. Toisaalta voisin tiedustella kelpaisivatko ne käsityömuseoon täällä Suomessa, mutta miksi he keräisivät ulkomaista käsityötä? Täytyypä ottaa asiaksi.

PS: En muuten malta olla leuhkimatta: uusi iPad on oikean neulojan kaveri, siitä näkee kunnolla neulekaavion, sen avulla kerrosten laskeminen ja muistiinpanojen teko sujuu näppärästi ja lopulta se vielä viihdyttää: kuuntelen radiota siitä, katselen aiemmin lähetettyjä TV-ohjelmia BooxTv:sta, kuuntelen podcasteja ja selaan välillä mm. Ravelrya. Jos Mies opettelisi neulomaan, saisi koneen navigaattori ohjata nahkanavigaattorin häiristemättä minut oikealle tielle, mutta siitähän voi vain haaveilla… Mies väittelee  siis jatkossakin navigaattorin kanssa – onhan sekin parempi, kuin minun kanssani – ja lopulta se ei koskaan tiedä, missä ollaan.

Odotan innolla neulonnan i-/e-/whatever/kirjoja, eiköhän niitä tule, ainakin yksi on tekeillä.

One Comment Lisää omasi

  1. tikru sanoo:

    Mä niiiiiin ihailen sun tarmoa surffata Kaiken Maailman neulejuttuja 🙂 ja avartaa myös kanssa surffailijoitten näkymiä. Sinällään tuon tyyppinen visuaalisuus ei ihastuta silmää äkkiseltään, mutta kun tarkemmin katselee niin siellä on aika vinkeitä yksityiskohtia, joita vois tyrkkiä vaikka minne.

    Ipad-kade olen. oon sitä päässy hiplailemaan, mutta ajatus siitä, että saisi ihan Omaan käyttöön valjastettua olis ihana.

    Hyviä vinkkejä e-kirjan ulkoasuun padissa voi heitellä ehkä piakkoinkin jonnekin joka joskus näkyy jossain ehkäpäkenties… 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s