Raikas neulekirja – lisää rokkia ja zeniä

Mari Muinonen ja Suvi Simola: Kaikki lähti lapasesta
Luokitus 65.43. Sidottu, yliveto 205 x 230 mm, 208 sivua.
Graafinen suunnittelu Jenni Saari
ISBN 978-951-851-411-7
Hinta kustantajan verkkokaupassa 32 € (+ postimaksu)

Mari Muinosen ja Suvi Simolan neulekirjaa Kaikki lähti lapasesta  on odotettu kauan ja hartaasti.  Juuri ilmestynyt  – vahvasti vielä painomusteeen tuoksuinen –  kirja on juuri niin hyvä kuin odotinkin. Se poikkeaa viimeaikoina julkaistuista neulekirjoista edukseen ensinnäkin siksi, että sen valokuvat kertovat neulojalle sen, mitä pitääkin ja vaikka malleina on ns. tavallisia ihmisiä, heidät on esitetty kauniisti. Silti valokuvista huomaa, että ne ovat harrastajan, enimmäkseen Suvi Simolan, ottamia. Kuvissa on liikaa saman idean toistoa  ja mallitkin ovat hieman puissa. Maalaismaisemaa olisi saattanut raikastaa myös jokunen urbaani ympäristö tai edes kirkonkylän kuppila! Samaista harrastelijaa on kuitenkin kiittäminen siitä, että neuleet ovat todellakin pääosassa myös kuvissa. Kuvat ovat valitettavasti tämän päivän neulekirjojen heikko kohta, tässä kirjassa sentään ollaan jo jyvällä.

Kirjassa on selkeät neulekaaviot ja ohjeet. Vähemmänkin neulonut pärjää varmasti kirjan vaikeammissa malleissa hyvien ohjeiden vuoksi, koska kirjassa on myös erillinen tekniikat-osa. Lisäksi on kuvin selvitetty erinäisiä harvinaisempia neuletapoja. Langoista on annettu vaihtoehtoja ja tarvittavat metrimäärät, näin tekijät haluavat ohjata neulojia valitsemaan mieleisensä langat. Ehkä se on myös tervettä lankafirmojen ylivallan vastustamista. Lehdissähän ei juuri muita ohjeita nykyisin julkaistakaan kuin lankoja maahantuovien yhtiöitten omia, usein tasapaksuja malleja. Juuri se syö suomalaista suunnittelua ja vie parhaiden suunnittelijoidemme työt ulkomaisiin neulelehtiin.

Kirjan mallisto ulottuu vauvasta vaariin. Erityisesti miesten neulepuseroiden ja -takkien mallit ovat tervetulleita, koska ohjeita fiksuihin ja nuorekkaisiin miesten neuleisiin on vähän tarjolla.  Lastenvaatteet eivät apinoi pikkuaikusta lastenmuotia eivätkä toista perinteisiäkään imelyyksiä. Ne kertovat myös suunnittelijansa arjen kokemuksesta: vaatteiden puettavuus ja käytettävyys on ratkaistu järkevillä keinoilla, kauluksen muodolla, lankavalinnoilla, hihan pituudella. Liikkuvat lapset vihaavat joustamattomia ja liian kuumia vaatteita! Naisten mallit sopivat miltei poikkeuksetta eri kokoisille, myös rintaville,  naisille, olematta kaapuja.

Kaikissa neuleissa on jotain jujua, mutta yksityiskohdat on myös osattu hallita. Mari Muinosen tyyliin kuuluvat näyttävät palmikkoneuleet siinä missä Simola on näyttänyt urallaan pyrkivän hillittyihin tekstuureihin ja kykenee esittämään pitsineuleenkin rauhallisen ilmaisevana. Tässä kirjassa suunnittelijoiden yhteistyö on ollut jokseenkin saumatonta sillä neuleesta ei aina ole heti pääteltävissä, kumpi sen on suunnitellut vaikka toinen onkin enemmän rock ja toinen enemmän … hmmm… zen. Saumattomuuteen on pyritty myös ohjeissa. Yhdestäkään mallista ei tullut tunne, että se on otettu mukaan vain täytteeksi. Kirja ei toistele iänikuisia neulehuiveja eikä siinä ole yhtään sukkaohjetta, parit kauniit lapaset kuitenkin.

Kirjan käyttävyys on hyvä, ohjeita voi soveltaa helposti. Hakemiston puute harmittaa, yli kaksisataa sivua ansaitsisi jo hakemistonkin. Pyrkimys järkeistää neulelyhtenteitä on myös hyvä asia, mutta juuri sillä kohdalla taitto ei palvele kovin hyvin asiaa: tiiviimpi taitto olisi tehnyt lyhenneluettelon lukemisen helpommaksi.

Makeaan soppaan tarvitaan hieman suolaa. Toivoisin vielä lisää rohkeutta Muinosen ja Simolan suunnitteluun, enemmän epäsymmetriaa, erottuvuutta, epätavanomaisia valintoja, mutta myös lisää minimalismia, joka luottaa vaatteen muotoon. Aivan kuin tekijät eivät vielä olisi riittävän rohkeita nojaamaan omaan tyyliinsä kunnolla? Pinkkiä lettirokkia ja harmaata zeniä tarvitaan siis vielä lisää. Näiltä suunnittelijoilta on jo lupa odottaa rohkeutta ja erilaisuutta.

5 Comments Lisää omasi

 1. Marza sanoo:

  Ihastuin tähän kirjaan heti kun näin sen kirjakaupassa tuoreeltaan! Puhut totta kuvista ja hakemistosta mutta ainahan on kehittymisen varaa. Minä teen ekana Friidan se on tosi kaunis! Minäkin olen ihmetellyt miksei neulekirjoista uskalleta sanoa jos ne on huonoja. Siitähän tekijäkin oppii.

 2. Puikkomaisteri sanoo:

  kiitos! Olen ollut vähän tyytymätön tapaan, jolla neulekirjoja arvostellaan. Siihen on epäilemättä syynä piirien pienuus, ei oikein uskalleta sanoa, mitä ajatellaan, etteivät kaverit suutu. Se ei palvele sen koommin tekijöitä kuin kuluttajiakaan. Muinola ja Simola ovat sen verran pro-tyyppejä, että varmasti osaavat ottaa myös rakentavan kritiikin (johon oli aihetta vain hyvin vähän) vastaan asiallisesti. Vihaan loppuhenkäyksiä, mutta arvostelun loppuun olisi voinut laittaa, että tämä kirja kuuluu jokaisen suomalaisen (ja kohta myös ulkomaisen) neuleharastajan hyllyyn!

 3. Sara sanoo:

  Kiitos hyvästä arvostelusta! Tällaisia arvioita lukisi mielellän myös alan lehdistä kuten vaikkapa Taito-lehdestä.
  Kirja on jo ostoslistalla kunhan täältä maalaiskylästä päästään metropoleihin käymään. 🙂

 4. tikru sanoo:

  Vielä kuitenkin haluaisin tarkentaa sen, että kyllä se kuvaaminen ja kuvienkin ideointi tehtiin ihan yhteistyössä, joten Suvi toteutti teknisesti loistavasti kuvat ja ympäristö pidettiin samassa linjassa läpi kirjan, jotta saadaan se yhteneväisyys pysymään. Mutta jokainenhan meistä katsoo omalla visuaalisella silmällään kokonaisuutta, joten siksi kritiikkikin tietyin osin paikallaan ja ehdotukset aina ok.

 5. tikru sanoo:

  Heissan. Kiitos arvioinnista, hyvää kritiikkiä ja osuvaa kiitosta! Kehittyminen olkoon jatkuvaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s