Asennetta käsitöihin

Laura Honkasalo: Kotikutoista. Itsetekemisen ihanuudesta. 175 s. Kirjapaja 2011.

Tunnustan heti kärkeen: olen ihaillut jo pitkään Laura Honkasaloa. Pidän kovasti hänen tavastaan kirjoittaa, sillä olipa kyseessä tietokirja tai fiktio, asiatiedot ovat yleensä paikallaan. Esimerkiksi Honkasalon Erokirja on aivan erinomainen teos eroa suunnitteleville vanhemmille, sillä se maalaa hyvin todellisen kuvan eronjälkeisestä elämästä. Sen pitäisi olla pakollinen eroaville vanhemmille!  Siksi odotin, että hänen käsityötä käsittelevä kirjansa olisi sekä asiaa että viihdyttävä lukukokemus.

Honkasalon kirja on kuin hyvin tehtyjen kolumnien kokoelma. Tai hyvän blogin parhaista teksteistä työstetty kirja. Hän kertoo omasta käsityöhistoriastaan ja  esittelee erilaisia käsitöitä ja käsityöilmiöitä. Honkasalon näkökulmat ovat kiinnitetty vahvasti käsintekemisen historiaan ja ylipäätään tietoon, jota lukija saa sopivissa annoksissa kerronnan lomassa. On mukavaa, että kirjoittaja on nähnyt vaivaakin esitelläkseen käsityön historiaa ja sen eri ilmiöiden taustoja. Vilahdukset suvun naisten ja oman perheen elämään tuovat lämpöä ja konkretiaa tekstiin. Asenne on vahvasti ekologinen ja feministinen, mutta kirja ei saarnaa. Lisäksi kirjoittaja tuntuu tekevän, kuten ajattelee. Hän kysyy samoja asioita, joita täälläkin on ihmetelty. Esimerkiksi, miksi miehet tekevät kovalla hälyllä designia ja naiset hiljakseen  ”vain käsitöitä”?

Kotikutoista esittelee kirjontaa, ompelua, neulontaa, askartelua … jopa valokuvaamista.  Siinä ei – luojan kiitos! – ole yhtään mediaseksikästä ohjetta, vaan se herättelee alkupalan tavoin ruokahalua tai jälkiruoan tavoin saa odottamaan seuraavaa ateriaa (muistuttakaa jatkossa, etten kirjoita nälkäisenä…).  Minua alkoi kiinnostamaan kovasti roskiksesta dyykatut materiaalit ja vaatteet, vanhojen lakanoiden ja muiden liinavaatteiden asettelu  ja jopa skräppäys. Pelottavaa 😉  Itse asiassa, kirjan vahva puoli onkin juuri siinä, että se ei esitä kuvina asioita, joita se puhuu. Me näemme  ne nyt omin silmin.

Kirjassa on jopa kirjallisuus- ja lähdeluettelo. Erinomaista, mutta kirjassa käsitellyt  blogit ja muut sivustot olisi ollut hyvä viedä samaan luetteloon. Vakavampi ongelma on kuitenkin se, että kirja jää vähän pikkusieväksi: se ei ota kantaa eikä käsittele käsityöharrastuksen nurjaa puolta. Sitä, miten kotikutoisen ideologialle täysin vastakkainen puoli, järjetön kuluttaminen, köyhien riistäminen, veronkierto, mallien kopioiminen ja kaupallisuus  – vain muutamia esimerkkejä mainitakseni – on tunkeutunut tietenkin mukaan myös käsityömaailmaan. Honkasalolla olisi nimittäin riittävästi tutkijan tai toimittajan asennetta myös näiden aiheiden käsittelyyn, mutta kirja on tietysti tyylillisesti eheämpi ilman nurjan puolen tarkastelua. Tässä onkin jatkokehittelyn paikka: Käsityön nurja puoli -kirja odottaa vielä tekijäänsä 😉

Kotikutoista on kuitenkin hyvä kirja käsityönharrastajalle, erityisesti lahjakirjaksi. Se sopii ”nysväfuksille” tai -tohtorille, sillä kumpikin saa siitä varmasti innoitusta vaikka jälkimmäiselle se olisikin vain hauska haukkapala. Turha muuten googlata, Honkasalon käsityöblogi ei enää ole yleisölle auki, uteliaisuutemme sen suhteen jää siis tyydyttämättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s