Sukka, helppo juttu!

Otetaan lankaa… Langan valitseminen sukkaan on pitkä prosessi, jossa peruskysymys on: vahvistettu vai vahvistamaton sukkalanka? Vahvistetuissa sukkalangoissa on yleensä 10-30 % tekokuitua estämässä kulumista: Vahvistus on hyvä kestävyyden kannalta, mutta keinokuitu vähentää sukan lämpöä. Vahvistettua lankaa saapassukkiin, vahvistamatonta unisukkiin, ohuisiin lämpösukkiin, hienosteluun. Tiukka kierre lisää kestävyyttä hieman, mutta se ei ole tekokuidunveroinen vahvike.

Mummot naureskelevat nuorisolle, joka tekee sukkia 100 % villasta, jopa alpakasta: ”Kyllähän se tiedetään, ettei se sukkana kestä!” Nuoriso taas päivittelee mummoja, jotka tekevät sitä tylsää saapassukkaa ja ajattelevat vain kestävyyttä, ihan kuin villasukka ei voisi olla kaunis asuste: ”Miksi villasukan pitäisi kestää koko elämän ajan?”

Nimeltä mainitsematon asiantuntija väittää, että kaikissa teollisesti kehrätyissä vahvistetuissa langoissa on 30 % tekokuitua riippumatta siitä, mitä vyötteessä ilmoitetaan. Koska kuluttajalla ei ole mitään helppoa tapaa tutkia asiaa, voidaan joko uskoa tai olla uskomatta. Samainen asiantuntija epäilee, että kulttimaineeseen nousseen saksalainen käsinvärjätyn langan pohjalanka on kiinalaista, laadultaan vaihtelevaa ja ekologisesti ja eettisesti hieman arveluttavaa. Mene, tiedä, mutta jos etsii 8-säikeistä vahvistettua merinoa vastaavassa pituuden ja painon suhteessa, sitä näyttäisi  olevan tarjolla ainostaan kiinalaisilla kauppiailla. Kulttilanka on suosittua upeiden väriensä vuoksi, mutta tuppaa vähän letkahtamaan pesussa. Tämä ilmeisesti annetaan anteeksi muiden ominaisuuksien vuoksi.

Peruskysymyksen jälkeen edessä on monia eri vaihtoehtoja värjäyksen, kuitujen laadun jne. suhteen. Onneksi useimmiten ostetaan vain lankaa ja sitten mietitään, mitä siitä tehtäisiin 😉 Mutta yritäpä etsiä projektiisi juuri aivan tiettyjä ohuen (2,5 mm puikoilla neulottava) vahvistetun langan värejä. Halleluja! Kaupoissa on tarjolla vain suppea valikoima värejä muutamassa laadussa (Austermann Step, Opal ja Kirjo-Pirkka). Jos tarvitset ihan tiettyjä värejä, joka em. lankojen värikartassa on, joudut yleensä tilaamaan langat parista eri nettikaupasta. Se johtuu tietenkin siitä, että isot lankatukut myyvät lankansa pääsääntöisesti 500–1000 gramman pusseissa, eivätkä lankakaupat voi tilata pariakymmentä kiloa lankoja saadakseen asiakkaille koko värikartan tarjonnan, koska ei ole sanottua että kaikkia värejä myydään se 500-1000 grammaa.

Sukankudinta onkin jo kauhea ikävä, koska heti päästettyäni alpakkapaidan puikoilta otin Maijan työn alle.

MUUTAMIA LINKKEJÄ viikonlopuksi:

Kenelleköhän sanoin äskettäin, että seuraavaksi kädentaitoskenelle tulee takaisin makramé? Oivallinen moderni toteutus!

Pinterest tarjoaa hauskoja jouluajan askarteluja

No nih, Baltimoressa on vankeja hoidetaan neulomalla! Vapaaehtoiset mummot opettavat vankeja neulomaan ja vangit tunkevat lähes väkisin ryhmään. Unohtakaa KAL, nyt on KBB = Knitting Behind Bars.

3 Comments Lisää omasi

 1. Rauno sanoo:

  Moro! Kiinnostaisiko tällainen vähän haastavampi prokkis? Yritän etsiä ihmistä joka voisi toteuttaa, ehkä vähän soveltaen.
  http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=103&d_id=23&lang=fi
  Pyydän vastausta mailiin:
  rane_sub@hotmail.com

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Kiitos Rauno, mutta ehdin hädin tuskin toteuttaa omia ideoita, en siis kykene tekemään tilaustöitä. Jätän viestisi tähän kuitenkin esille, jospa joku muu tekee tilaustöitä.

 2. isrik sanoo:

  Oletpa rohkea kun uskallat kritisoida tätä nimenomaista kulttilankaa. Näissä piireissä, kun välillä tuntuu kotimaisen markkinajohtajan lankojen käyttö olevan sama, kuin olisi neulojalla spitaali.

  Makrame linkki oli upea…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s