Kuka tahansa voi olla suunnittelija. Vai voiko?

Tekisi mieli suunnitella kevätvillatakki, lankakin on jo valittu (ja tilattu), kuten aiemmasta postauksesta selviää. Jos semmoiseen ryhtyy, voisi samalla opetella sarjoittamaankin, mutta työväenopistoissa ei tämmöisiä kursseja ole tarjolla. Tai no, olisi siellä joku muotipiirtämisen kurssi. Miksei, kysyn vaan!?! On siis taas haettava apuvälineitä netistä.

Kevään muotivärejä voi tutkiskella tuolta, mutta tässä on nyt tekeillä ajaton neule, jota käytetään vuosia (edellinen takki kesti ensimmäisistä eurovaaleistamme euron kriisiin). On siis syytä valita väri, joka sopii hyvin itselle eikä räyhää muiden normaalisti käytettävien värien (minulla yleensä farkunsininen ja musta) kanssa.

Tietysti puseron yleistä ohjetta voi käyttää villatakin tekoon, loppuhan on pelkkää helmaa. Olen pärjännyt hyvin tällä ennenkin mainostamallani prosenttiohjeella, se on juuri tarpeeksi selkeä, yksinkertainen ja pätevä.

Eri juttu, jos pitää sarjoittaa, sillä mistä ne mitat sitten saa? Varmaankin on olemassa jokin mittastandardi, josta pitää hakea mitat tms.? Loppuhan on pelkkää laskemista? Voisiko joku kertoa, mistä mitat sarjoituksen pohjaksi? Mistä minä tiedän, mikä pituinen hiha, raglanlinja tms. pitää olla koon 36 puserossa, kun en ole vuosikausiin semmoiseen mahtunut…

Ullassa on tietenkin tätäkin koskeva artikkeli, mutta sekään ei kerro, mistä nuo standardimitat otetaan. Ahaa, lasten mitat ovat tässä. Miesten tuossa, mutta naisten mittataulukkoa ei päässyt lataamaan netistä, vaan se ilmeisesti pitää ostaa (25 €). Pöh. Neulemittoihin pitää myös lisätä väljyysvara (min. 1-2 cm neuleen tyypistä riippuen).

Uusi KnittinK on rakenteilla oleva hyödyllinen sivusto, josta saa perusohjeet erilaisiin neulevaatteisiin ja asusteisiin. KnittinK auttaa myös neuleen suunnittelussa ja sarjoittamisessa. Tulevaisuudessa sen avulla voi suunnitella omia malleja, ohjeet voi tallentaa jne.  Toistaiseksi esimerkiksi puseropuolella on vain istutettuhihainen alhaalta ylös neulottava pusero. Tämähetkiset kielivaihtoehdot ovat englanti, saksa ja venäjä. Ohjepatteri on laajentumassa kaiken aikaa, uutisia voi seurata Facebookissa. Käsineet  ja alushousut 😉 ovat ohjeiston uusimmat tulokkaat. Toivottavasti tästä saadaan pikaisesti iPad/iPhone sovellutus! Mainiota!

Puseronsuunnittelijalle, joka käyttää windowsia on tuollainen maksullinenkin suunnitteluohjelma, käytettävyydestä en tiedä.

Tälle puseron suunnittelun e-kirjalle annetaan kuuden kuukauden takuu, joten se on ehkä turvallinen sijoitus.

Sukantekijä pärjännee pitkälti ilman laskureita, ainakin minä koen ne lähinnä työläiksi, mutta polvisukan kohdalla saattaakin tulla pysähdys, sillä pohkeet ovat kovin eri paksuisia… Polvisukan pohjekavennuksetkin selviävät mainiosti Arachne Sock Calcultatorilla, mutta tarkat mitat (tuumissa) tulee olla saatavilla. Käyttöä helpottaisi, jos sivulla olisi kuva siitä, mistä mitat otetaan (ja mittoja voisi syöttää myös sentteinä), mutta käyttö ei ole mitenkään  ylivoimaista tuumamittanauhan ja vaikkapa Kääntäjän avulla. Tuossa on kuva, jonka voi tulostaa ja täyttää mitoilla, kun sukansaaja tulee lähistölle.
Yksi ”pikkujuttu”. Ennen neuleen teknistä suunnittelua pitää tietenkin olla idea mallista, ajatus, visio, näky…. Hautomaan siis!
PS: ”Maija” on valmis, mutta, kuten ennakoin, malli ei sovi erityisen hyvin minulle, joten ette näe minua poseeraamassa paita ylläni 😉 Sitä oli tosi kiva neuloa, joten ei harmita yhtään, ettei se pue kovin hyvin minua. Sitäpaitsi, lopulta opin jälkimmäisessä hihassa, miten ne letit pitää tehdä, että niistä tulee siistejä…

9 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Hyvä kirjoitus, erinomaisia huomioita! 🙂 Itse olen myös miettinyt noita kokojuttuja eli juurikin tuota, että mistä voi tietää esim. hihan pituuden (tai vaikka ranteen paksuuden) jossain pienemmässä tai isommassa koossa.

 2. tiina sanoo:

  Pätevää! Kiitos Adelheid!!! Enpä hoksannut selata tyhjältä näyttävää julkaisua läpi.

 3. JaanaV sanoo:

  Juu, alkuun on pitkät liania siitä miten mittataulukkoon on mitat otettu ja miten mitoitusta jaotellaan tämä uuden systeemin mukaan, mutta kuten adelheid totesi on siellä ne mitatkin. Vaikka adelheid tykääkin käyttää vanhaa taulukkoa (onhan se tuttu ja turvallinen ja SELKEÄ verrattuna uuteen), on suomalaisten naisten rakenne muuttunut aika tavalla sitten sen vanhan taulukon mittausten.

 4. tiina sanoo:

  JaanaV, mutta tuo linkkaamasi dokumentti sisältää vain otsikot 😦 olisin muuten sen linkannutkin. Käsitin, että se on hittimyyntituote, siksi sitä ei ole pantu ilmaiseen jakeluun.

  1. adelheid sanoo:

   Sivulta 21 lähtien alkavat ne itse taulukot, joiden ymmärtämiseen meni hetki… Käytän itse mieluummin vanhempaa versiota, jonka olen saanut paperiversiona koulusta 1998 🙂

 5. JaanaV sanoo:

  Naisten mittataulukko, joka perustuu uusiin 2000-luvun mittauksiin, löytyy finatexin sivulta ihan ilmaiseksi http://www.finatex.fi/media/N-2001.pdf

 6. Leena sanoo:

  Kiva kirjoitus. Kiitos. Minä nääs myös suunnittelen kevätvillatakin tekoa. Ajatus on jo, se lähti valmiina olevista langoista, mutta mitat puuttuivat. Prosenttiohje on hyvä.

  1. Leena-sisar sanoo:

   Kaipa Tiina tietää, kuka Leena vastasi, ei siis sisar Oslosta. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s