Väärät värit

Goethen väriympyrä. Lähde: wikipedia.org

Kirjoneuleen värien valitseminen saadaan vaikuttamaan helpolta, kun kuvaan laitetaan väriympyrä ja selitetään vastaväreistä, rinnakkaisväreistä ja sielleen. Olen varmasti ennenkin linkannut Päivi Hintsasen mainioihin värisivuihin, joille on kerätty ilahduttava määrä tietoa väristä. Maalareille tehty väriopin aloitus on kiva lukea läpi. Väreillä on tärkeitä vaikutuksia ja varsinkin talvella koko kroppa tuntuu huutavan: ”Väriä, väriä, väriä!” Minun iso keltainen tauluni energisoi ja valaisee koko asunnon. Ostin talvella keltaisia ja muita vahvan värisiä lankoja, joille ei tunnu kuitenkaan löytyvän käyttöä. Moni ei edes raaski käyttää ihananvärisiä lankojaan neulomiseen, vaan terapoi niillä itseään. Tai sublimoi 😉 – sama se.

Tosiasia kuitenkin on, että vaikka väriympyrästä (olipa se sitten ihan fyysinen apuväline tai päässä oleva systeemi) on tietenkin apua, se ei ole koko totuus, kun puhutaan kolmiuloitteisesta pinnasta, jossa jokaisella simukalla on varjo, langoilla erilainen kiilto, kierre – mitä kaikkea! Yksinkertaista tieteellistä tai matemaattista ratkaisua ei siis ole, vaikka insinöörimieli sitä kovasti toivoisi.

Vogue Knitting -artikkelin mukaan väriguru  Brandon Mably osoittaa työpajoissaan värien ihmeitä asettamalla suuren määrän eri värisiä lankoja lattialle ja näyttämällä miten värit saavat toisiaan hehkumaan tai sammumaan. Mablyhan on muun (Rowan, VK, jne. jne.) muassa tehnyt kumppaninsa Kaffe Fassetin kanssa Knitting with the Color Guys kirjan ja oman Knitting Colors -kirjan. Nämä kirjat todistavat lukuisten upeiden neulevaatteiden lisäksi, että tyyppi todella tietää mistä puhuu. Ehkä pitää hankkia se kirja ;-). Jännä muuten, että Fasset tunnetaan kyllä Suomen peräkylissäkin, mutta Mably on jäänyt aivan tuntemattomaksi nimeksi, eikä hänen nimellään löydy yhtään kirjaa edes yliopistojen kirjastoista.

Mutta kyllähän jokainen, joka on painiskellut saman ongelman kanssa kuin minä nyt, tietää ettei se noin helppoa ole! Vaikka langat näyttäisivät todella hyviltä vyyhteinä tai kerinä, ne näyttävät edelleenkin luultavasti hyviltä neuleessa, mutta ne eivät välttämättä ole enää niitä mahtavia väriyhdistelmiä, jotka tekevät upeat neuleet. Kun tavoittelee helppojen ratkaisujen tuolle puolen, mukaan tarvitaan osaamisen lisäksi vähän intuitiota, silmää ja tunnetta – siis taiteilijaa! Tai sitten voi otta oppia vaikkapa Mablylta ja Fassetilta 😉

Ylen oppimissivustoilla on muuten kiinnostava videosarja Värillä on väriä.

Väreistä puheen ollen, työpaikan naapurissa oleva  sukkakauppias kertoi, että kevääksi on tulossa kirkkaita värejä, neonvihreää ja sen sellaista. 80-luku siitä kuvauksesta tuli mieleen. Mielenkiintoista! Katselimme myös upeaa kuvaa vanhoista telemark-sukista ja päivittelimme, miksi niiden tuotanto on lopetettu! Siinä muuten on ihana sukkakauppa, kannattaa piipahtaa piristämään itseään uusilla sukilla tai sukkahousuilla!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s