Albanialaisia löytöjä

Sain vuonna 1990 (tai 1991,kuka näitä enää muistaa!) silloin antikvariaatissa työskentelevältä ystävältäni lahjaksi Tiranassa, Albanian pääkaupungissa painetun kirjan, joka oli lähes unohduksissa näihin päiviin asti. Se löytyi, kun järjestin taidekirjat uuteen hyllyyn tehdäkseni tilaa keittokirjoille, joita puolestaan raivasin käsityökirjojen tieltä toisaalle. Onneksi käsityökirjat voi nyt ostaa enimmäkseen e-kirjoina ja tämä loputon kirjahyllyralli vähenee!

Lahjakirja esittelee albanialaisia kirjonta- ja neulekuviomalleja. Ne on piiretty ja väritetty huolellisesti, kirjan iso koko takaa, että mallit on selkeästi  nähtävissä. Mallit muistuttavat paljon suomalaisia, latvialaisia ja virolaisia malleja – jotka ovat varmaankin kulkeutuneet juuri tuolta Kreikan (Albanian) suunnasta tänne meille. Perinteestä kiinnostuneiden muuten kannattaa lukea tämä Pertti Anttosen hyvä (ja lyhyt) artikkeli. Kirjastoista lienee edelleen saatavilla myös kiinnostava kirja Perinteentutkimuksen perusteita, joka oli minusta ainakin hauska ja nopealukuinen kirja, kun aikoinaan lukaisin sen yliopiston pääsykokeisiin.

Selasin kuvia albanialaisista ja kreikkalaisista  kansanpuvuista ja näyttää siltä, että miesten pukuun kuuluvat valkoiset, sukkanauhoilla kiinnitetyt sukat, mutta niiden päällä on käytetty ilmeisesti upeasti koristeltuja pitkiä säärystimiä. Joissain kuvissa on pukuja, joiden sukat tai säärystimet ovat kirjavat, usein kuitenkin punasävyiset. Kirjani ei esittele sen tarkemmin, mistä museoiden neuleista mallit on kirjattu talteen, todetaan vain yleisesti niiden olevan kuviomalleja sukista.

Sain Kottbylta haasteen, jossa kuuluu listata 4-5 blogia, joilla on alle 200 tilaajaa. Mielenkiintoinen käsite tämä ”tilaaja”, sitä pohti Kotbykin minut haastaessaan, mutta blogilistassa on siis listattu blogien tilaajia (Puikkomaisterilla on blogilistan tilaajia 89!). Tilausmäärällä ole kai juurikaan tekemistä blogien lukijoiden määrän kanssa, koska moni lukee blogeja jonkun muun kuin Blogilistan kautta.  Minä olin aiemmin Blogilistan himokäyttäjä, mutta olen siirtynyt Googlen palvelujen piiriin.

Pitikin oikein etsiä blogin tilastot ja tutkia, mitä ne merkitsevät. Puikkomaisterilla näyttää olevan siinä 5 000-7 000 käyntiä kuukaudessa ja 200–400 kävijää päivässä. Määrä vaihtelee kovasti sen mukaan, olenko sattunut kirjoittamaan esimerkiksi käsityön verotuksesta 😉  Kun oikein on tullut sohaistua keppi muurahaispesään, ovat laskurit kieppuneet lähes 10.000 näyttökerran paikkeilla kuukaudessa. Pitääkin järjestää lukijatutkimus! Nyt en ehdi sitä tekemään, täytyy myös päättää, millaisia palkintoja vastaajien kesken arvotaan…. Tähän kai pitää nyt laittaa myös tämmöinen nappi:Haastan mukaan Villaruusun, Villavaaran, Andran, Anniinan ja Missä neuloimme kerran -blogin kirjoittajat.

3 Comments Lisää omasi

 1. Mervi sanoo:

  Kiitos haasteesta. Mukavaa, että poimit blogini. Todella upeita kuvia muuten postauksessasi, kiinnostavia – oikeita hurmureita nuo kuvien miehet. Opiskelin aikoinani sivuaineena perinteentutkimusta, proffana iki-ihana Anna-Leena Siikala.

 2. andra sanoo:

  Kiitos haasteesta! Otan sen vastaan, joskaan en lupaa sitä heti tänään täyttää. Ihanaa ystävänpäivää 🙂

 3. Sara sanoo:

  Kiitos haasteesta! Olet sen luokan neuloja, että arvostan suuresti saamaani haastetta. Mielelläni jatkan sitä ja listaan muutaman blogin, vaikka sainkin saman haasteen ihan vähän aikaa sitten toiselta taholta. Pienehköjä, mielenkiintoisia ja sympaattisia blogeja riittää esiteltäväksi vaikka pilvin pimein.
  Juuri tällä hetkellä käyn säännöllisesti ihkuttamassa virolaisia neuleblogeja. Niissä näkee aivan käsittämättömän hienoja käsitöitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s