Fair-saaren sukat

Ihastuin Madeline Westonin neulekirjan muutamaan mailliin, vaikka en tykännytkään kaikista kirjan lankavalinnoista. Näiden sukkien ohje on julkaistu myös uusimmassa Suuressa Käsityölehdessä, minä katselin ohjeesta lähinnä kuviomalleja. Sukat on aloitettu 20 silmukalla (puikot 2,5 mm), mutta jos haluaa tehdä vastaavista langoista polvisukat, kannattaa luoda 24 silmukkaa puikolle. Jalkaterään en halunnut tehdä kirjoneuletta, tein pelkkiä raitoja, ettei sukasta tule liian paksu.

Minun tarkoituksiini sopivia sukkalankoja on tarjolla monilla valmistajilla, esimerkiksi erittäin hyvälaatuiset yksiväriset Regian 4-säikeiset sukkalangat. Regiassa näyttäisi olevan ohjeen malliin oikeat väritkin sinistäkin on tehtaan valikoimassa, kannattaa pyytää myyjää tilaamaan. Vihreästä Vyyhdistä olen ostanut tosi hyvää Supersocke sukkalankaa, mutten tiedä onko siinä tarpeeksi värejä tähän tarkoitukseen..

Itse tein sukat jämälangoista, ruskea ja viininpunainen (väri on kylläkin jotain viininpunaisen ja violetin välistä…) ovat 4-säikeistä Regiaa, jotka olen ostanut Kölnistä, sininen taitaa olla Kirjo-Pirkkaa, keltainen jotain kashmir-sukkalankaa ja valkoinen Sisua. Sisu on luonteeltaan myös Fair-saaren malleihin sopiva lanka, hiemän pörröinen ja rustiikki. Kirjo-Pirkassakin on tähän hommaan sopivia värejä. Lanka on vähän kovaa neulottaessa, mutta edullista ja kestävää. Uusia värejä näyttää olevan limenvihreä ja pinkki (ainakin), joista tekisi mieli tehdä Fair-saarten kuvioilla keväiset polvisukat. Taidan kuitenkin tarkastaa ensin omat jämälankavarastot, niistä tulee jokunenkin pari sukkia 😉

Tarkastelin muuten likavaatekorin pohjalle kertynyttä villasukkavarantoa sillä silmällä. Trekking bambu-sekoitesukkalanka on masentavasti selviytynyt käytöstä heikosti, lanka nöyhtääntyy ihan kamalasti käytössä. Masentavaa siksi, että olen itse värjännyt sukkiin haluamani värit. Ja siksi, että tein juuri yhten uudenkin parin samasta langasta.

Austermannin Step ja Opal ovat pärjänneet hyvin, vähiten nöyhtää ja nukkaa on kuitenkin Lana Gatto -langoista tehdyissä sukissa, joka on tietysti langan maahantuojana ilo todeta. Vaikka 100 % Perlata d’Australia -lanka ei kestä käyttöä, kuten vahvistettu lanka, parsimimalla sukan saa kuitenkin korjattua, mutta pilalle nöyhtääntynyttä sukkaa ei korjaa mitenkään. Kiskaisin siinä samalla ulos pesukoneesta 40 asteen kirjopesut ja mukana singahti lattialle vahingossa mukaan joutunut Lana Gatto Filferistä tehty sukka. Kuin uutena. Kirjo-Pirkasta tekemäni sukat ovat menneet joko lahjaksi tai ovat mallisukkia, joita ei käytetä, joten minulla ei ole pesu/käyttökokemusta niistä. Onko lukijoilla?

3 Comments Lisää omasi

 1. ode sanoo:

  Kas, sitä paksumpaa sukkalankaa ei näköjään olekaan enää valikoimassa. Ostin sitä joitakin vuosia sitten ja näin pari viikkoa sitten Tampereen Taito-shopissa pari kerää alekorissa – olisikin pitänyt ostaa ne pois! Samanlaista vahvistettua sukkalankaa oli kuin tuo ohuempi Kirjo-Pirkkakin. Tosiaan molemmista sukkavahvuuksista on kokemusta ja hyvää käyttölaatua ovat.

  Ohut ja paksu Pirkka-lanka ovat erikseen, niistä tykkään kovasti huiveissa ja neuletakeissa. Huopuvia ovat, ei superwashia, ja siksi se tuntuma niin ihana onkin.

 2. tiinakaarela sanoo:

  Minun mielestä Kirjo-Pirkkaa ei ole kuin yhtenä vahvuutena – olenko väärässä? http://www.taitopirkanmaa.fi/Lankakartta-Kirjo-Pirkka

  Puhutkohan nyt Pirkka-langasta, sitä on ohuempana ja paksumpana, se on 100 % villalanka. Se huopuu kyllä, jos riittävästi huovuttaa?

  Kaikki Pirkka-langat ovat minusta ihania, eikä vähiten laajan värikartan vuoksi, vaikka ne ovat vähän muodista pois, talonpoikaisinako?

 3. ode sanoo:

  Mulla on parit sukat Kirjo-Pirkasta (sekä paksumpaa, että ohuempaa) ja olen tykännyt kovasti. Nakkaan 40-asteen kirjopesuun muiden vaatteiden kanssa ja hyvin ovat kestäneet. Eivät ole nuhjuuntuneet tai nyppyyntyneet. Ohuemmasta Kirjo-Pirkasta tehtyjen sukkien pohjia olen saanut jo kertaalleen parsia, mutta eipä mun käytössä mikään muukaan sukkalanka tämän enempää kestä, kokeiltu on 🙂 Tiivistäen: varsin hyvä hinta-laatu-suhde.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s