Hiljainen sukka

Olen ihaillut näitä upeita iranilaisia villasukkia, jotka kuuluvat  Metropolitan museon kokoelmiin. Ne herättävät paljon kysymyksiä. Kuka lieneekään neulonut ne;  milloin; kuka kehräsi tuon mahdottoman ohuen langan, josta on saatu mahtumaan nähdäkseni ainakin 160 silmukkaa sukkaan? Sukka ei ole valmistunut ihan yhdellä istumalla. Ehkä morsian teki ne sulhaselleen? Mitä mahtoi ajatella? Vai neuloiko sukat palvelija isännälleen? Ehkä ne vain neulottiin myytäviksi. Mitkä ilot ja surut neuloja sukkiinsa kirjoi? Harmittiko kun lanka loppui ja piti tehdä toisen sukan varsi loppuun hieman haaleammalla vihreällä? Vai korjasiko joku myöhemmin toisen sukan?

Kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Todellinen taiteilija on nuo ainakin suunnitellut. Onneksi on museoita, jotka tallettavat tätä hiljaista taidetta, jota ei Design-viikoilla juuri nähdä eikä muisteta. Tai no, ainakin toistaiseksi on museoita. Kohtahan nekin varmaan lakkautetaan tuottamattomina.

Minä piirsin tämän sukan keskuskuvion pohjalta oman viiniköynnösversioni (sitähän tuo kuvio muistuttaa), joka yrittää tehdä karulla tavallaan kunniaa muinaisille mestareille. Siltä varalta, että joskus sattuisi eteen riittävän ohutta villalankaa, pitäisi pyytää miestä kopioimaan tuo malli ruutupaperille.  Häneltä sujuu tuollainen tarkkuustyö paremmin kuin minulta. Toistaiseksi huokailen tämän kuvan äärellä.

Sama aihe, hieman krouvimpi versio. Metissä näitä sukkia riittää.

Olisikohan Iranissa sukkaperinteessä jonkinlainen katkos, sillä jos googlettaa persiankielisellä sanalla جوراب پشمي (villasukat) ei tästä upeasta osaamisesta paljon merkkejä näy. Toisaalta, se voi olla näkymättömissä jopa Googlelta 😉

Tänään on ohjelmassa neulonnan alkeiden opettamista miespuoliselle työtoverille, joka sai 50-vuotislahjaksi opaskirjan, puikot ja lankaa. Arvatkaa keneltä 😉

LISÄYS: Näemmä käsityötä kuitenkin muistetaan designviikoilla!!!  Myös Jyväskylässä! Hienoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s