Sääksmäen sukka

Lopullinen versio. Kuva: Susa Junnola.

Uudessa Taito-lehdessä ilmestyi kansallispukujen innoittamana tekemäni sukkaohjesarjan toinen ohje, Sääksmäen sukat.

Olin miettinyt jo jonkin aikaa Sääksmäen sukkaa, kun selatessani vanhoja Taito-lehtiä törmäsin tytöille tehtyjen liivihameiden ohjeeseen. Olin yrittänyt tehdä tietokoneella kukka-lehtikuviota siinä kovin hyvin onnistumatta ja siksi kokeilin heti tuon mallin kirjoneulekuviota. Sitäkään kokeillessani  en ollut kovin tyytyväinen, aloin pikku hiljaa muokata kuviota haluamaani suuntaan. Neuloessani kolmatta tai neljättä sukkaa, aloin uskoa, että suunnittelu kannattaisi aloittaa paperilla – tai tässä tapauksessa näytöllä.

Samaan aikaan posti toi Sock Knitting Master Class -kirjan ja kaikki napsahti kohdalleen, kun kirjassa oli Anna Ziilborgin sukkamalli, jossa sukan pohjaosa ja etukappale neulotaan edestakaisin neuleena kahdella puikolla. Rakenne sopi suunnitelmaani täydellisesti. Nyöriongelmakin ratkesi, kun näin Mari Voipion tekevän haarukkanyörejä: neuletuppilona neulomani nyöri oli ollut liian raskas.

Ensimmäisessä sukkaversiossa oli vielä lyhyempi varsi,  raidallinen kärki ja pohjassa pienikuvioinen kirjoneule. Lopullisessa versiossa kirjoneulekuvio on selkeämpi ja pohja siis yksivärinen ja järki sai kukan koristeekseen. Kuva ehtikin vilahtaa Kirjavan kerän blogissa, kunnes Taito-lehdestä otettiin yhteyttä ja kysyttiin onnistuisko minulta kuuden sukan sarjan tekeminen. Onneksi en silloin tiennyt, miten työläitä tällaiset hankkeet ovat!!!

* * *

Ensimmäinen proto Sääksmäkisukasta.

Olin lauantaina Kissojen yössä Lahdessa myymässä lankoja. Selasimme lounaspöydässä 1990-ja 2000 luvun alun Suuria Käsityölehtiä, Modia ja Novita-lehtiä ja totesimme, että ennen kaikkien suomalaisten neulelehtien ohjeet olivat viitseliäitä ja kotimaisia. Nyt Taito-lehti näyttää olevat ainoa, joka tilaa muulla julkaisemattomia malleja kotimaisilta suunnittelijoilta. Virolainen Käsityö eroaakin edukseen suomalaisista isojen mediatalojen lehdistä omaperäisine ja riippumattominen malleineen. Vanhoista käsityölehdistä löysin kivoja kirjoneulekuvioita, joita voisi käyttää sukkiin, yhden ihanan villapaitamallin (vaikka hihojen istutus pitäisi kyllä korjata) ja hyviä klassisia miesten villapaitojen ohjeita.

4 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Nostan täällä virtuaalihattua korkealle, sä olet yybertaitava ja Sääksmäkeläiset on niin H-I-E-N-O-T! Mä olen pähkäillyt 80-vuotissynttärilahjaa äidilleni – ja kas, tässähän se:) Kiitokset myös blogistasi; kuuluu arkeeni jos nyt ei päivittäin niin viikottain.

 2. Anniina Iivonen sanoo:

  Ihanat sukat. Blogisi on huippulaatua tekstiltään, kuviltaan ja sisällöltään. Kiitos!

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Kiitos Anniina ja Päivikki!!!

 3. Päivikki sanoo:

  Ihanat sukat, joita ihailin jo Ravelryssä.

  Tuntuu siltä, että suomalaiset käsityölehdet ovat jääneet auttamattomasti kelkasta, kun ovat alkaneet mennä siitä, mistä aita on matalin. Mie en ainakaan enää juuri käsityölehtiä osta enkä tilaa. Taito-lehden katson kirjastossa ja sitten yritän löytää sen jostain kaupasta. Oneksi on netti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s