Tarkkuutta

Olinpas lukenut huolimattomasti Vogue Knitting -lehteni, koska en ollut lainkaan huomannut hauskaa linkkiä, joka lehden ”Online Inspirations” -jutusta löytyi. Nyt on syytä iloita Open Access -julkaisemisesta, jonka tarkoituksena on saattaa tiedettä ja siinä ohessa myös sen aineistoja kaikkien ulottuville.

Tutkitaanpa tarkasti Southamptonin yliopiston kirjastoon tallennetut ja nyt digitoidut vanhat neulekirjat, niistä löytyy meille nykyneulojille uusiakin ideoita. HUOM: postauksen lopussa on lisää linkkejä!

Tuota hassua kehtopeittoa esimerkiksi voisi kokeilla, en ole nähnyt missään aiemmin tuollaista kahdella värillä tehtävää neuletta. Käännän sen tähän huvin vuoksi, kertokaa, jos (kun) löydätte virheitä! Mikäli oikein ymmärsin, lanka katkaistaan jokaisen kerroksen jälkeen ja aloitetaan taas oikelta uudella langalla. Näin saadaan hapsut reunaan. Minä aion kokeilla tuota suljettuna neuleena, nähdäkseni siitä tulee tanakka neule, joka ei juuri jousta.

Valitse kaksi väriä, esimerkiksi sininen ja valkoinen tai valkoinen ja punainen. Luo kolmella jaollinen määrä silmukoita sekä 2 silmukkaa kerroksen alkuun ja loppuun. Katkaise jokaisen kerroksen lopussa lanka, jätä hapsuksi noin 10 cm pää, kiinnitä neulalla lähelle samanlainen valkoinen/sininen hapsulanka.

1. krs: (sininen) nosta 1 s nurin neulomatta, lanka työn takana ( = 1nn) * 1 o, tee 1 uusi silmukka, nn1, 1 o, toista *-merkistä alkaen kunnes puikolla on 1 s, neulo se takareunastaan.

Valitse kaksi väriä, esimerkiksi sininen ja valkoinen tai valkoinen ja punainen. Luo kolmella jaollinen määrä silmukoita sekä 2 silmukkaa kerroksen alkuun ja loppuun.

1. krs: (sininen) nosta 1 s neulomatta ( = 1nn) * 1 o, tee 1 uusi silmukka, nn1, 1 o, toista *-merkistä alkaen kunnes puikolla on 1 s, neulo se takareunastaan. Katkaise lanka, jätä hapsuksi noin 10 cm pää, kiinnitä lähelle samanlainen valkoinen hapsulanka.

2. krs (valkoisella): nn1 * 11o, ota edellisellä kerroksella neulomatta jätetty silmukka oikealle puikolle, neulo 2o, toista *-merkistä alkaen kunnes jäljellä on yksi s, neulo se oikein.

3. krs: (sinisellä): nn1, * lisää 1 s, neulo 2 yhteen, toista *-merkistä, kunnes jäljellä on yksi s, neulo se oikein.

4. krs (valkoisella): nn1, *2o, ota edellisellä kerroksella neulomatta jätetty silmukka oikealle puikole, 1o,  toista *-merkistä, kunnes jäljellä on yksi s, neulo se oikein.

5. krs (sinisellä): nn1, *neulo 2 oikein yhteen, tee 1, nn1,  toista *-merkistä, kunnes jäljellä on yksi s, neulo se oikein.

6. krs (valkoisella): nn1, *1o, ota oikealle puikolle edellisellä kerroksella neulomatta jätetty silmukka, 1o,  toista *-merkistä, kunnes jäljellä on yksi s, neulo se oikein.

Toista kerroksia 3–6.

(Hapsut solmitaan aina kaksi yhteen.)

Muita mielenkiintoisia aineistoja:

Varsinainen aarreaitta.

Arizonan yliopiston kirjastossa hakusanalla ”knitting”.

Tämän artikkelin lopussa on hieno kuvaliite.

Jos haluat oppia luomaan silmukoista tsekiksi, tässä on apua! Kivoja kuvia myös viitelöinnistä jne.

Aineistoa haaveiden ”Viskiä ja Villaa” -matkaan Irlantiin.

Pitäisiköhän tehdä toukokuun Kööpenhamina–Uusikaupunki-purjehdusreissua lämmin merimieskypärä? Ohje löytyy kirjastosta! Samasta kirjasta löydät myös neulotun silmäsiteen ohjeen…

2 Comments Lisää omasi

  1. Neulisti sanoo:

    Nuo molemmat linkit vievät nyt Wikipedian Open access -sivulle.. Oliko toisen tarkoitus viedä sinne neulekirjojen pariin? 🙂

    1. Puikkomaisteri sanoo:

      No olitpa nopea! 😉 Kirjoittelin vielä juttua… nyt linkki on korjattu oikeaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s