iNeulontaa

Siitä alkaen kun hankin ensimmäisen iPhoneni ja kohta iPadin olen käyttänyt laitteita jatkuvasti neulonnan tukena. En enää osta juurikaan neulelehtiä painettuna, niitähän on jo hyllyllinen, vaan nyt lehdet ovat siististi ja aina saatavilla puhelimessani tai iPadissa. Halvemmalla. Samoin tietysti Ravelry, kaikki ihanat neuleblogit ja koko neulenetti! Jo siitä syystä rakastan näitä mustia härpäkkeitäni.

Itse järkevistä neulojan sovellutuksista ei kovin pitkää listaa saa aikaiseksi, mutta mieluummin pari hyvää kuin korillinen huonoja.

Ohjeet ja tarvikkeet

En näe syytä käyttää lankojen tai puikkojen inventointiin erillisiä (usein kömpelösti toimivia) kortistosovelluksia, kun saman homman voi hoitaa esimerkiksi Bento-sovelluksella, josta voi muokata haluamansa kortiston puikoille, langoille, valmistuneille töille… kuvineen päivineen. Minua ilahduttaa myös se, että voin määritellä sijaitevatko puikot/langat kotona, mökillä, varastossa, veneellä… Sovelluksessa on monia muitakin hyviä ominaisuuksia.

knitCompanion vaikuttaa kunnolliselta neulekumppanilta, koska se muun muassa auttaa pdf-muotoon talletettujen neuleohjeiden seuraamisessa.

Joskus voi näkevällekin  olla apua siitä, että englanninkielisen ohjeen voi kuunnella. SayText lukee ohjeen, jonka olet kuvannut kännykän kameralla. Voisin kuvitella käyttäväni ohjelmaa esimerkiksi hankalassa pitsineuleessa, mallia opetellessa. Ohjelma tunnistaa tietenkin vain englanninkieliset ohjeet, enkä tiedä miten hyvin se selviää lyhenteistä.

Neulominen ja suunnittelu

Marin suosituksesta otin käyttöön Bamboo Paper muistiinpano- ja luonnosteluohjelman, olen hurjan tyytyväinen siihen. Sillä laittaa nopeasti ylös mielessä pyörivät suunnitelmat, sekä korjailee ja täydentää niitä projektin edetessä. Panin esimerkiksi luonnoksen taustakuvaksi neulesuunnitteluruudukon, siihen voi sitten suunnitella kuvioita jne. En ole mikään muotipiirtäjä, joten minua helpottaa sekin, että ohjelmalla voi ”piirtää läpi” sijoittamalla luonnossivulle kuvan puserosta, liivistä tms. ja poistamalla apukuvan kun ääriviivat on luonnosteltu sen mukaan. Ainoa, mitä moittisin on se, ettei ohjelmassa voi määritellä kyniin  omia värejä (tai minä en ole löytänyt tätä ominaisuutta).

Mutta eikö olekin raivostuttavaa, jos pitäisi neuloessa panna muistiin kerroksia, kavennuksia, lisäyksiä joko omaa ohjetta tai omia muutoksia varten? Silloin neule pitää jättää kädestä jatkuvasti pois. Sanelin lienee jokaisessa puhelimessa, mutta Dragon Dictation muuttaa sanelun tekstiksi, mitäs, Mari,  siihen sanot!!!???

Touch and go knitting -sovelluksella voi välttyä jatkuvalta laskemiselta. Siitä on saatavilla sekä ilmainen Junior-versio että maksullinen (2,99 €) täydellinen versio. T&GK osaa mitoituksen myös metrijärjestelmässä. Siinä on kaksi erillistä kerroslaskuria. Kun sovellukseen  on syötetty mallitilkusta mitat ja halutessa myös kuvan, tiedot langasta, puikoista jne. sovellutus auttaa mitoittamaan neuleen. Mukana on valmiit raamit napinläpien mitoittamiselle, raglanhihalle, kaula-aukolle jne. Ohjelman kehittäjän sivuilla on opasvideoita.

Toiveappsit

Kerroslaskija on kiva olla olemassa, minun mielestäni sen pitäisi olla ranteessa tai sormessa ja sen pitäisi tunnistaa automaattisesti kohta, jossa kerros vaihtuu – tavalla tai toisella. Jos joku insinööri lukee tätä, hän voisi heti ruveta kehittämään kerroslaskijaa, joka tunnistaa vaikkapa puikon päässä/ kerrosten vaihtumiskohdassa nököttävän silmukkamerkkinsä ja merkkaa sillä kohdalla uuden kerroksen tehdyksi. Vielä parempi olisi, että kerroslaskin oppisi tunnistamaan neulojan kädenliikkeistä, milloin kerros vaihtuu (tai vaikka ravistuksesta tai sormen liikkeestä). Tätä odotellessa voi käyttää Knit Counterin  ilmaista Lite-versiota, maksullisessa on vain turhia lisäominaisuuksia.

Minä odotan kärsimättömästi iPad-sovellusta paljon käyttämästäni Intwined Pattern Studio -ohjelmasta. Kun se tulee, minulta loppuu rasittava tietokoneen raahaaminen maasta toiseen ja selviän pelkällä iPadilla! Ohjelmaan (myös siihen tietokoneella käytettävään) voisi kehittää vielä sellaisen ominaisuuden, että se rakentaisi alustavan kuvioneulekuvion käyttäjän valokuvasta ja siinä voisi ennalta määrätä kuinka monella värillä kuvan haluaa toteutettavan.

2 Comments Lisää omasi

  1. Leena-sisar sanoo:

    Osasivathan ne neuloa jo keskiajalla tai ennen ilman mitään härpäkkeitä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s