Ruotsalainen haastaja

Olen ihaillut kovasti norjalaisten kykyä soveltaa raikasta kansanpukuperinnettään ja neuletraditiotaan nykypäivään.  Olen jopa melkein neulonut valmiiksi Norsk Strikkedesign -kirjasta Kirsti Bræinin Prinsessalinjaisen villapaidan, toisesta (siis viimeisestä) hihasta puuttuu enää alle puolet! Islantilaisetkin ovat koonneet mallejaan melkoiseksi raamatuksi ja nyt Ruotsissa on ilmestynyt Anna-Karin Lundbergin Maskor och medeltid (suora käännös: Silmukat ja keskiaika),  joka tarjoaa 20 neulemallia, jotka ovat saaneet innoituksensa kirkkomaalari Alberius Pictorin ja hänen aikalaistensa töistä Ruotsin (myöhäis)keskiaikaisissa kirkoissa. Keskiajan määritelmä on vähän liukuva, mutta kirkkotaiteen tyylisuunta on joka tapauksessa myöhäisgoottilaista.

Lundbergin upeat kirjoneuleet ovat muodoiltaan yksinkertaisia, joka sopiikin hyvin, koska kuviot ovat upeita, niissä on hienoja yksityiskohtia ja esikuvia toistavia hienoja värityksiä. Siltikään neuleet eivät ole teknisesti mitenkään ylivoimaisia, kerrallaan kuljetetaan korkeintaan kahta väriä.

Kirja on jo ilmestynyt saksaksi (Himmlische Strickideen, Taivaalliset neuleideat) ja ilmestyy kohtapuoleen myös englanniksi (Medieval-Inspired Knits: Stunning Brocade & Swirling Vine Patterns with Embellished Borders). En tiedä onko kirjaa odotettavissa suomeksi, mutta osaammehan me toki muitakin euroopan kieliä. Viikonloppuna on kirjamessut Helsingissä, siellä voi käydä tivaamassa kustantajilta, onko neulekirjoja tulossa.

Suomessa perinteeseen suhtaudutaan ehkä hieman jäykästi, koska meillä eivät nuoret (eivätkä edes vanhemmat) neulesuunnittelijat näytä tuottavan uusia malleja, jotka kiinnittyvät traditioomme. Nyt voisi kansallispukujen ja muun tuohivirsukulttuurin sijaan ammentaa myös modernin perinteestä, vaikkapa Alvar Aallon, Wirkkalan, Frankin, Stillin ja Kaipiaisen maailmoista. Haloo, haloo, kuuleeko Taito-lehti? Kilpailua pystyyn vaan! Tai onko kirjakustantaja hereillä?

Lundbergin kirjan maistiaisia voi muuten nauttia täällä.

5 Comments Lisää omasi

 1. Itseasiassa on noita useitakin arkkitehtuuriin ja kansallispukuihin jne viittaavia. Omista (jos lasketaan neulesuunnittelijaksi) voisin heittää äkkiseltään orvokit ja sorian. Maija-paitakin on hakenut inspistään arkkitehtuurin maailmasta, samoin Armas jne.. Eli ärh, nyt kyllä piiska viuhuu vähän herkästi.
  Lisäksi tiedän että kv-kentällä on tulossa kirjallisuutta arkkitehtuuriin liittyen piakkoin.

  PS. Edelleen tänne on hankala kommentoida, jos ei halua kommentoida wordpress-tunnuksella, twitterillä tai facebookin tunnuksilla.. vaan liittää ihan oman blogin jne. wordpress siis hakee heti wordpressin tiedot jos lykkää sellaisen sposti-osoitteen, jolla on wp-tili olemassa.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Mari, kiitos! Yksittäisiä malleja toki on! Ilmaisin taas itseäni vähän huolimattomasti, kiireissäni. Oikeastaan peräänkuulutin jotain tuollaista vastaavaa, laajempaa vaikkapa moderniin suomalaiseen muotoiluperinteeseen sitoutuvaa teosta…

   Yritän tutkia voinko muuttaa jotenkin noita kommentteiasetuksia…

 2. Leena-sisar sanoo:

  Kiitos jutusta! Kävimme kahdessa moista Albertuksen koristamista kirkoista toissakesänä. Lalli ja Henrik-piispa oli kuvattuna yhden eteisen seinään.

 3. -anni sanoo:

  Kiitos kirjavinkistä! Moderni arkkitehtuuri on jo varsin tuttu neulemallien idealähde; esimerkkinä nyt vaikkapa Koolhaas-pipo. Olipa inspiroivaa lukea blogipostauksesi, ajatukset lähtivät heti lentoon.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   -anni, Koolhaas-talosta innoituksen saanut pipo onkin mainio esimerkki siitä, mitä ajan takaa. Mulla ajatus karkasi heti kohta nuo modernit disainerit listattuani tietysti Hviträskiin ja kansallisromantiikkaan…. ARGGGH… minkäs koira pilkuilleen.. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s