La mia culpa! Minun syyni!

Lankojen tilaamista Euroopan unionin ulkopuolelta tullee hillitsemään uusi määräys, joka laskee arvonlisäveron minimikantorajan vitoseen. Hyvä niin, jos se lisää kotimaisten lankakauppojen kysyntää. Ja hyvä niin, jos se vähentää minunkin impulssiostoksiani vaikka tämänkertaista pakettia voikin pitää Uhrautumisena Neuleyhteisön hyväksi, sillä ei kai kukaan ihan tosissaan kuvittele, että tarina voi päättyä onnellisesti, jos ihminen on mennyt tilaamaan Sisä-Mongoliassa tuotettua minkinkarvalankaa Yhdysvalloista?!?

Lanka on enemmän kuin epäilyttävää, karva on kuulemma kammattu minkistä. Sitä ei tosin kerrota onko kampaamossa ollut minkki elävä vai kuollut. En tosin näe juuri syytä, miksi elävää minkkiä kammattaisiin. Uskotaan nyt sitten, että eläin ei ole ainakaan irtokarvansa vuoksi kuollut vaan nahkansa, jos on siis kuollut muutoin kuin vanhuuteen. Jos kohta, en tiedä kuinka villit minkit kutsuttaisiin kehräämön kampaamoon harjattavaksi? Turkisten vastustamisessa kai tärkein argumentti on tarhattujen eläinten surkeat tarhausolosuhteet, joten luulenpa, ettei minkkilangan käyttö oikein vastaa eläinsuojelijoiden käsityksiä eettisestä langasta. Turkisbisnes ei kuitenkaan paljon siitä hetkahda jos olen tilannut 100 g lankaa, jonka käytön järjettömyyttä yritän todistaa neulomalla siitä jonkinlaiset käsineet. Vaikka eipä silti, käsittääkseni kaikki vapaat minkit pitäisi päästää eläisuojelullisista syistä päiviltä ja tarhauksen kieltämisen yksi peruste on juuri se, että elikot leviävät tarhoista luontoon tekemään tuhojaan… Mutta en ala tästä nyt, en ole asiantuntija.

Suhtaudun suurella ymmärryksellä eläinaktivistien toimintaan, joka tähtää turkistarhauksen lopettamiseen. Pidän epäeettisenä hankkia tarhattuja turkiksia tai niistä tehtyjä tuotteita (joskaan en paheksu vanhojen turkisten kierrätystä). Suhtaudun erittäin kriittisesti myös tähän käsillä olevaan lankaan;  tilatessani en ajatellut asiaa ihan pohjaan saakka vaan annoin tuon ”kammattua minkinkarvaa” -ilmaisun hämätä itseäni. Niinhän se oli varmasti tarkoitettukin.

Katsotaan. Lanka vaikuttaa pehmeältä, väri on samea mutta sisältä tummempi – aivan kuin vyyhti olisi ollut auringossa. Eikä tulisi mieleenkään lisätä ympäristörikollisuustaakkaani vielä palauttamalla lanka takaisin. Siitä irtoaa selvästi ja hyvin helposti lyhyitä kuituja, eikä ihme sillä minkki on sananmukaisesti aika liukas kaveri, karvojaan myöten. Odottakaahan kun saan langan puikoille. En kuitenkaan pyri prosessoimaan syyllisyyttäni todistamalla, että lanka on kaikinpuolin kurjaa. Jos se on kelpoa, voin pohtia myös vasta-argumentteja ja listata hyvät ja huonot puolet. Ehkä lähden vielä saaristoon kampaamaan minkkejä loppuelämäkseni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s