Purkulangasta p-laatuun

koiraduffelissaOma Still Light -tunikani on kohtapuoleen valmis. Vauhtia homma sai siitä, että kun olin tyttären luona ja kuljin melkein koko ajan hänelle tekemässäni tunikassa.

Ja totta ne puhuvat tunikan reilusta mitoituksesta, tyttären M-kokoinen vaate sopi minulle hyvin, suunnittelijaa ei kuitenkaan voi syyttää asiasta.

Raivoni kohdistuukin lankavalmistajaan (ja itseeni, koska ostin lankaa vastoin parempaa tietoani, kun halvalla sain). Olin tehnyt  tunikan  Rowanin huipputrendikkäästä Felted Tweed -langasta, joka ei to-del-la-kaan ole mikään laatulanka vaikka siinä onkin ihanat värit! Suuritöisen tunikan käyttöikä tulee olemaan enintään kaksi vuotta, jos sitäkään! Nyt jo kaula-aukko on venynyt muodottomaksi ja olkapäätä saa yhtenään nostaa paikalleen.

Rowanin langoista tulee jotenkin hakematta mieleen englannin maaseutu ja skotlannin nummet. Mielikuva on mainostoimistossa huolella rakennettu vaikkei sillä olisi mitään tekemistä Ison Britannian kanssa. Mutta tottahan sellainen kuva myy paremmin kuin esimerkiksi kuva kiinalaisesta tehtaasta, jossa matalapalkkaiset naiset (ja joskus ehkä myös lapset?) paiskovat töitä hullun lailla kehrätäkseen lankaa halvasta kuidusta.

Minun mielestäni neuleharrastuksessani on kysymys käsillä- ja itse tekemisen lisäksi kestävästä kehityksestä ja perinteiden vaalimisesta.  Monia muitakin arvoja on, läheisten pitäminen lämpimänä on rakkauden osoittamista eikä oman luovuuden irtipääsykään olisi pahasta. Näihin arvoihini ei oikein sovi trendikkyys ellei trendinä ole perinteinen, klassinen ja kestävä hyvälaatuinen lanka.

Ollakseen eettisesti ja ekologisesti oikealla tiellä neulojan ei tarvitse itse kehrätä lankojaan omista luomuruoalla syötetyistä lampaista ja värjätä niitä luonnon väreillä ulkotulilla. Sekin riittäisi, että ostaa kestäviä lankoja, mieluiten läheltä, ja tekisi neuleita, jotka ovat ajattomia. Kun neule kuluu, sen voi korjata, paikata, vahvistaa tai kierrättää uudeksi esineeksi. Jälkimmäiseen päiväkausia väkertämäni tunika tulee sentään kelpaamaan paremmin kuin hyvin: siitä syntynee huovutettuna tyttären koiralle mainio duffeli. Silloin se lanka on luultavasti lähempänä Brittein saaria kuin se on koskaan ollutkaan. Sitä odotellessa yritän opetella kuluttamaan harkistusti.

Tämä oli 555. postaus.

3 Comments Lisää omasi

  1. Puikkomaisteri sanoo:

    Olen pettymyksekseni huomannut, että valtaosa myös italialaisista langoista valmistetaan tätä nykyä muissa maissa. Jos ei ajattelisikaan sitä, missä lanka valmistetaan (Virossa, Sloveniassa, Romaniassa tai Latviassa tuskin käytetään kuitenkaan lapsityövoimaa), olennaista on tietenkin kuidun laatu. Italialaiset ovat käyttäneet vuosikymmeniä australialaista kuitua, jonkin verran skotlantilaista, ja hienoimmat kotimaiset kuidut taitavat mennä vaateteollisuudelle. Langan kotimaata on hyvin vaikea, ellei mahdoton, tietää ellei lanka ole ihan naapurista.

  2. Anonyymi sanoo:

    Jaa, onko Felted Tweed tosiaan huipputrendikästä lankaa… Felted Tweedin vyöte muuten sanoo Made in Italy. Puolet viskoosia ja alpakkaa, loput merinoa, ei voi odottaakaan, että löytyisi kunnolla villan jämäkkyyttä. Harmi, että neuleesi on venynyt tai löystynyt liikaa. Millä tiheydellä neule oli tehty? Suhtaudun epäluuloiseti malleihin, joissa neulotaan ns. langan normaalia tiheyttä tiukempaa. Itse en ainakaan käsin saisi Alpacasta tai FT:sta 26 s / 10 cm tiheyttä aikaan, kun en saanut edes 23 s / 10 cm FT:sta. Pesua voisi muuten kokeilla FT-neuleen ryhdistämiseksi. Tosin riskinsä siinäkin, vaikka FT:n pitäisi olla konepesun kestävä. Felted Tweediä varmaan tehdään massoittain, joukkoon mahtunee ei niin onnistuneita eriäkin. Rowanilla kuulemma suhtaudutaan aika mukavasti, jos lanka on ollut pettymys, joten palautteen lähettämistä kannattaa harkita.

    Oma mielikuvani Rowanista ei ole maaseutu ja nummet. Enempi ehkä kaupunkilaiset lomailevat viikonloppuisin maalla ja kaupunkiretkillä, ja arkisin ehkä matkaavat metrolla töihin 😉 Rowanillakin on näitä kummia lankoja jotka tulevat ja menevät, enimmäkseen sekoitteita. Joukossa on kuitenkin klassikoita ja aidompia materiaaleja, viime aikoina myös hiukan paluuta brittiläisiin, mm. UK:ssa tehty Tweed 100 % villaa ja brittiläiset värjäämättömät villalangat. Felted Tweedin sijaan voisi kokeilla Rowanin Tweediä tai Fine Tweediä, aika kiva värikartta niissäkin.

    Ylipäätään olisi hyödyllistä kuulla lankojen kestävyydestä yms. toimivuudesta enemmän. Harvemmin kuulee kerrottavan, miten neuleen kävi sen valmistuttua ja käytössä oltua. Ravelryn lankatietovarastossa olisi tilaa kommentoida tätä puolta langoista, ja kiinnostavan langan kommentit löytyisivät helposti. Harmittavan vähän vain niitä on siellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s