Kesällähän on hyvää aikaa…

neuleristeilyKesälomalla ja lomareissuilla on tunnetusti hyvää aikaa suunnitella vihdoin se oma villapaita ja tehdä ohje muidenkin iloksi, eikö niin? Keräsin siis joitain apuvälineitä paidansuunnittelijalle.

Jos suunnittelet tekeväsi englanninkielisen neuleohjeeen, sinulle saattaa olla hyötyä Craft Yarn Council of American nettisivuillaan julkaisemista  standardeista ja muista ohjeista.

Mitoituksen apuna voivat toimia myös postimyyntiliikkeen yleensä huolelliset kokotaulukot, mutta esimerkiksi selän pituutta niistä on turha etsiä. Tällaisissa taulukoissa käytetään vartalomittoja, joihin neuletta suunnitellessa pitää lisätä mallin vaatima väljyysvara.

Villapaitaa voi mitoittaa esimerkiksi Knitting Stitch Calculatorilla, minä olen käyttänyt menestyksellä Zimmermanin prosenttilaskuja. Kun lasket kerros- ja silmukkamääriä, apua on prosenttilaskukaavioista (joista on muuten hyötyä myös arvonlisäveroja laskiessa). Ritva Koskennurmi-Sivonen on tehnyt  erinomaiset ohjeet suomeksi suomalaisille.

Vain itselle tehdessä on kuitenkin viisainta ottaa lempipaita mitaksi ja tehdä sen mukaan. Muista kastella ja kuivata mallitilkku ennenkuin lasket silmukkamääriä. Muuten ei kunnian kukko laula, kokemusta on….

Ullan arkistossa on monelaisia hyödyllisiä  artikkeleita, joita on kesällä aikaa tutkia. Minä tarvitsen italialaisen luomisohjeen (en tarkoita sitä, missä otetaan pullo viiniä ja luodaan paavi, maailma, mies ja nainen…), tässä on hyvä ja samaisen työn toisessa osassa esitellään erilaiset neulereunat yksityiskohtaisesti, edelleen Koskennurmi-Sivosen ohjeita.

Ja voihan lomalla aloittaa veretseisauttavan  joululahjapaidan neulomisenkin  😉

Ja ellei viitsi suunnitellaa ihkaomaa mallia,  todella upeita villapaita– ja -takkiohjeita on riittämiin. Helppoja ja hieman vaativampia.

One Comment Lisää omasi

  1. Bäle sanoo:

    Kiitos vinkeistä: olivat osuvia ainakin minulle =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s