Leikiten langoilla

20130711-120455.jpg

Vera Välimäen Lankaleikki – Neuleita käsinvärjätyistä langoista (Atena kustannus Oy, 2013) on näinä päivinä kirjakaupoissa ellei jo ole. Se on hyvä teos neulojalle, joka miettii, mihin ihania käsinvärjättyjä lankojaan käyttäisi. Ohjeet on ryhmitelty väriryhmiin ja malleja on sekä aikuisille että lapsille, 152 sivuisessa kirjassa on yhteensä 22 ohjetta. Kirja siirtyy leikiten kotimaisen neulekirjallisuuden terävään kärkeen.

Kirjan ulkoasu on kirjoittajan itse tekemä, kuvat ovat selkeitä ja taitto toimiva. Vaikka Välimäki on arkkitehti koulutukseltaan, kirjan taitto on toimiva eikä arkkitehtien taittomaneereja (helvetica, väärät välistykset jne.) ole näkyvissä 😉 Kuvissa mukavaa on se, että neule on pääosassa eikä kuviin ole yritetty hakea vauhtia ympäistöstä. Kuvista saa myös totuudenmukaisen kuvan itse neuleista.

Mallit ovat tuttua Välimäki-tasoa: ohjeet ovat selkeitä ja neuleet pääsääntöisesti tyylikkäitä, lasten Rypytyspaita kuitenkin pomppaa hieman linjasta, mutta ehkä tytöillä on röyhelöpaineita. Kirjasta löytyy kuitenkin varmasti jokaiselle mieleistä neulottavaa, myös miesten malleja. Hyvillä ohjeilla pärjännee aloittelevakin harrastaja. En ole vielä ehtinyt neuloa yhtään kirjan mallia, mutta uskon, että ohjeet ovat yhtä virheettömiä kuin Välimäen ohjeet tähänkin asti.

Pilvenpiirtäjä (kuva ylinnä), Opettajatar ja Ihmetys ovat minun suosikkejani, jotka todennäköisesti neulon kaapissa odottavista Handun langoista. Juhlajakun laittaa varmasti moni puikoille. Lippapipo on hauska päähine, joka ehtii varmasti pukinkonttiin! Kaikkissa malleissa on jujua: pikaisella silmäyksellä malli ei välttämättä avaudu, mutta toisella kerralla jo huomaa oikeiden ja nurjien silmukoiden vuorottelun tai muun pienen yksityiskohdan, joka on se piste iin päällä. Opettajatar-villatakissa esimerkiksi rinnan hieno muotoilu.

Se, joka toivoi muutamia Välimäen suosituimpia malleja nyt suomeksi, ehkä pettyy. Kaikki mallit ovat ennen julkaisemattomia. Hieno Still Light -tunika on edelleen neulottava englanniksi, mutta kyllähän sen selkeillä ohjeilla neuloo auttavastikin kieltä osaava.
20130711-120504.jpg
Lippapipossa käsivärjätty lanka tulee todella kauniisti esille.
20130711-120517.jpg
Opettajatar-villatakin rinta on muotoiltu lyhennetyillä kerroksilla.

One Comment Lisää omasi

  1. Lammas sanoo:

    Tätä kirjaa odottelen jo malttamattomana!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s