Modernisti epäonnistunut

2013-11-12 08.29.51

Kristina McGowan: More Modern Top-Down Knitting: 24 Garments Based on Barbara G. Walker’s 12 Top-Down Templates. 160 sivua. Kovakantinen.

More Modern Top-Down Knitting -kirja jalostaa edelleen feministikirjailijanakin tunnetun Barbara G. Walkerin Knitting from the Top -oppaan (1972) perintöä. Kristina McGowan on julkaissut jo aiemmin  suositun kirjan ylhäältä alas -neuleista.

Kirjan kansikuvan hame oli minusta houkutteleva, ja toivoin sen 24 mallista  löytyvän yhtä tyylikkäitä ylhäältä alas neulottavia puseroita. Erityisesti olisin ollut iloinen klassisen palmikkopuseron ohjeesta, koska en ole itse jaksanut laskea, miten palmikot asettuvat kaula-aukosta aloitettavaan puseroon. En kuitenkaan erityisemmin tykännyt kirjan palmikkoneuleista. Niissä on minun makuuni liikaa kaikkea, mutta nämähän ovat makuasioita.

Kirjan koko on neulojalle hieman hankala, mutta toisaalta se mahdollistaa suuremmat ja enemmät kuvat. Kovakantisuus on ehdottomasti eduksi, kirja pysyy paremmin auki. Taitto on selkeä ja kaunis, se palvelee hyvin tarkoitustaan. Kuvat ovat myös selkeitä, vaikkakin hieman tylsiä, mutta neuleiden yksityiskohdista olisi voinut olla enemmän kuvainformaatiota.

David-villatakki on minusta kiva, samoin ihan peruspusero Blooming Peonies, mutta eniten tykkäsin hauskasta epäsymmetrisestä piposta, jota ryhdyinkin heti neulomaan. Neulotut pöksyt ovat myös tosi kivat. Niistä onkin tykätty Ravelryssa eniten. Kirjan muut neulemallit eivät minua sytyttäneet, mutta niistä on aivan varmasti hyötyä omissa sovelluksissa.

Mutta pipo pääsi siis heti puikoille. Tuota pikaa ymmärsin, että piposta ei todellakaan tule kuvan mukaista. Epäilin jo ohjetta lukiessani, etteivät päähineen reunat voi olla kiertymättä ylöspäin. Koska kahdesta valokuvasta ei löytynyt apua neuloessa syntyneisiin kysymyksiin, alkoi projekti hieman huvittaa minua. Kuvan neuletta on ilmeisesti myös hieman kaunisteltu photoshoppaamalla sieltä täältä. Tein pipon kuitenkin loppuun.

2013-11-12 08.28.50

Ohje oli sinänsä selkeä, toisinaan kyllä toivoin, että neuleohje laadittaisiin siten, että rivin vaihdolla osoitettaisiin johdonmukaisesti, missä kerros vaihtuu.

Vaikka tuo nappaamani kurja kuva ei ole kovin selkeä, siitäkin näkyy, että pipon toinen korvallinen pullistuu lisäksi reuna kiertyy väkisinkin käytössä (ei kuvassa, koska olen juuri höyryttänyt sen) ja pipo on ainakin minun päähäni hieman liian matala (se voi olla minun virheenikin, en tosin usko, koska laskin mielestäni tarkasti kerrokset).

Pipossa on kuitenkin hauska idea ja saattaahan olla, että korvallinen ei pullistuisi, jos lanka olisi pehmeämpää, ohjeen mukaista lankaa. Sallinette kuitenkin pienen epäilyn, koska kirjankin kuvassa reunaa on näemmä aseteltu ja pipon vasenta (kuva oikeaa) reunaa on ehkä rajattu, koska suurennetussa kuvassa pipon ja taustan reuna on erilainen kuin toisaalla.

En malta tässä yhteydessä olla taas siunaamatta mainiota mahdollisuutta, jonka Ravelry tarjoaa, kun neuleohjeiden toteutuksia voi tarkastella ohjeen välilehdeltä ”Projects”. Käyttäjien itse ottamat (vaikka heikkotasoisetkin) kuvat antavat parempaa tietoa siitä, miten malli sopii erilaisille vartaloille, miten erilaiset lankavalinnat sopivat malliin jne. Ne kertovat hyvin usein myös inhimillisestä taipumuksestamme kuvitella, että neule muuttaa meidän valokuvan (valokuva)mallin näköiseksi 😉

Myös Vogue Knitting -lehden sähköisen version 360° -palvelu on minusta mainio: vaikka siinäkin neuletta esittelevät mallimittaiset naiset, videokuva ei ole sellaista muokattua studiokuvaa, joita itse lehden kuvat ovat. Moni neule näyttää tietenkin aivan erilaiselta ”oikean ihmisen” päällä, ennen kaikkea ilman kaunistelevaa muokkausta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s