Löylyä lisää!

Kuvakaappaus_13.11.2013_12.37-2Odotetusti blogini laskurit kierähtivät ympäri ja kommenttiloota täyttyi kun kirjoitin jälleen käsityöstä ja verojen maksamisesta. Miksiköhän se on niin arka aihe? Kati kirjoitti kommenteissa:

En ihan täysin ymmärrä miksi Puikkomaisteri ottaa tästä asiasta nyt niin voimakkaasti kierroksia.

Ensin pieni korjaus. Tämä aihe ei ole minulle uusi, vaan se on ollut minulle hyvinkin läheinen siitä alkaen kun ymmärsin, että verojen maksu on elämän ja kuoleman kysymys. Elämän esimerkiksi silloin kun raskauskoe näytti positiivista ja yhteiskunta tarjosi tukeaan neuvolan, äitiyspakkauksen, vanhempainlomien ja sairaalan muodossa. Kuoleman kysymykseksi sen mielsin viimeistään silloin, kun sairastuin syöpään ja sain hoitoa, seurantaa ja muuta tukea virallisen auttamisjärjestelmän kautta. Veroista on kiinni myös lasteni ja lastenlasteni koulutus, terveyspalvelut ja moni muu asia.

Minäpä kerron miksi nostan tämän aiheen säännöllisesti esiin:

1. Kilpailun vääristyminen. Ystävissäni on muutamakin käsityöyrittäjä, jotka yrittävät elättää itsensä ja lapsensa tällä työllä. On todella kurjaa seurata, miten heidän leipänsä on kapeaa ja työ kovaa. Samaan aikaan ”ihanat mummot” myyvät käsitöitä hinnalla, joka ei voi pitää sisällään veroja, ja naapuri myy lankoja nettikauppapaikoilla nimimerkin turvissa verotta, koska hän sattuu olemaan sairaseläkeläinen, opintotuella tai muun sosiaalietuuden varassa.  Jos yrittäjä ottaa asian puheeksi, saa hän otsaansa kateellisen nipottajan leiman. Jos bittipuskien nettipiirit vielä lyöttäytyvät yhteen, heijastuu asiasta julkisesti puhuminen hyvin herkästi entisestäänkin tiukkaan yritystoimintaan. Näissä piireissä osataan kyllä lyödä leimoja ja levittää sanaa, jopa täysin perättömiä väitteitä, epäsuosioon joutuneen yrittäjän tuotteista. Kokemusta on.

2. Tiedostava kuluttaminen. Ei ole lainkaan samantekevää, miten kuluttaja käyttäytyy tehdessään valintoja. Kuluttajien tietoisuus päätöstensä vaikutuksista muun muassa ympäristöön on muuttanut jo nyt maailmaa. Kaupoissa on tänään luomutuotteita, lähituotteita ja niin edelleen, koska kuluttajat ovat vaatineet niitä. Jos kuluttajat vaativat tuotteilta laatua, johon sisältyy myös verojen maksu, maailma muuttuu parempaan suuntaan. Katsokaa vaikka, miten Etelä-Euroopassa on käynyt, kun verojen kiertäminen on yhteisössä hyväksytty kansanhuvi. Mehän sen maksamme.

LISÄYS: Tässä muuten on Avoimen yliopiston juuri tulleen tiedotteen avulla löytynyt käsityötieteiden laitoksen mielenkiintoinen kurssi, joka pitää sisällään tietoa mm. vastuullisesta kuluttamisesta.

3. Hyvinvoinnin rapauttaminen. Pimeän työn teettäminen, verottomien tuotteiden myyminen tai välittäminen ja kaikenlainen lusmuilu, jonka tarkotuksena on hankkia taloudellista etua itselle – olipa kyse myyjästä tai ostajasta – on epämoraalista, koska se rapauttaa yhteiskuntaamme. Juuri niitä palveluja, joista leikkaaminen saa meidät raivoihimme. Kirjastot, päivähoito, synnytyssairaalat… vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Jos haluttaisiin esimerkiksi alentaa käsityön arvonlisäveroa, kuten olen kuullut monesti vaadittavan, se pitäisi rahoittaa juuri niillä verotuloilla. Kukaan itseään kunnioittava kansalainen ei minun mielestäni tue harmaata taloutta, ainakaan jos haluaa pitää kiinni hyvinvointijärjestelmästämme.

3. Kaksinaismoraali. Miten ihminen voi samanaikaisesti kiehua raivosta kun lähikirjasto aiotaan lopettaa, jos hän tukee harmaata taloutta ostamalla pimeää työtä tai verottomia tuotteita?  Moraalisesti on samantekevää vilpisteleekö köyhä sentin vai rikas miljardin. Köyhän epärehellisyyttä ei voi rikkaan epärehellisyydellä perustella ainakaan moraalisessa mielessä.

[Köyhää voi silti ymmärtää: ”laki se löytää nappivarkaat ja suuret rosvot kiertää”, lauloi Aulikki Oksanen 70-luvulla. Mutta epärehellisyyttä ei tarvitse hyväksyä. Jos järjestelmä on epäreilu, sitä ei muuteta normeja rikkomalla vaan yhteiskunnallisella toiminnalla. – No, joskus ne ovat ehkä sama asia, vrt. Sini Saarela, mutta tässä tapauksessa ei todellakaan ole kysymys siitä.]

Siinä ne kolme tärkeintä syytä.

Minulle viimeisessä kohdassa mainittua yhteiskunnallista toimintaa ruohonjuuritasolla on tällä hetkellä juuri se, että kirjoitan asiasta säännöllisesti ja propagoin verojen maksamisen puolesta. Ei kovin kiitollinen tehtävä 😉

Olen toivonut esimerkiksi, että suomalaisten neulojien nettiryhmät olisivat ottaneet asiakseen tukea suomalaista käsityötä ja hyvinvointia. Esimerkiksi Ravelryn suomalaisten nettiryhmissä voisi kieltää uusien lankatuotteiden markkinoinnin ellei myyjä esiinny omalla nimellään ja oikeilla yhteystiedoillaan tai y-tunnuksellaan. Se ei minusta olisi kohtuuton ele suomalaisen käsityön puolesta. [Tästä ehdotuksesta oli tunnetut seuraukset, joissa voisi hyvinkin puhua siitä, miten minun julkisuuttani (right of publicity) loukattiin esittämällä minun kirjoittaneen asioita, joita en ollut kirjoittanut.]

Nimimerkin käyttö taloudellisen hyödyn hakemiseksi saattaa olla myös rikosoikeudellisesti rangaistavaa. Toisin sanoen, jos luo itselleen nettiin valeprofiilin kiertääkseen veroja tai pimittääkseen sosiaalisin perustein jaettavien etujen vuoksi tulojaan, kärähtäessään saattaa saada vielä rikosoikeudellisia seuraamuksia sen lisäksi, että joutuu korvaamaan ansiotta saamiaan etuuksia.

Oliko Kati tämä tyhjentävä vastaus kysymykseesi?

29 Comments Lisää omasi

 1. Puikkomaisteri sanoo:

  Kommentit on nyt suljettu. Otan mielelläni vastaan kommentteja vaikkapa uusimman postauksen kommenttilaatikossa. Pyydän ensin kuitenkin lukemaan kirjoittamani postaukset ja kommentit. Turha tänne on tulla kuorossa toistelemaan sanasta sanaan nettineulojapiirin bittipuskassa suuhuni laittamia härskejä väitteitä (esim. ”nimimerkillä esiintyvä myyjä varastaa automaattisesti”) – Lukekaa, mitä kirjoitin, älkääkä väittäkö minun kirjoittaneen sellaista, mitä en kirjoittanut. Kiitos.

  LISÄYS:
  Huomautan myös listassa mainituille nimimerkkikauppialle, että vastoin kuin he mm. Ravelryssä väittävät, en ole väittänyt heitä epärehellisiksi. Kopioin nyt tähän alle sen mitä kirjoitin.

  Kuten ote todistaa, kirjoituksessani ei ”herätetty epäilyksiä”; eikä ”annettu ymmärtää ikäviä asioita ilman todistuspohjaa” eikä ”mustamaalattu” ”ilman todistuspohjaa ja selvittämättä”. Sitaatin yläpuolella kerrottiin, miksi ja mihin langanostajan kannattaa kiinnittää huomiota ellei halua tukea harmaata taloutta ja lopuksi ilmaisin, että olen kiinnostunut tietämään, miksi (valtavirrasta poiketen) listan kauppiaat eivät ilmaise etsy-tiedoissaan omaa nimeään. Toistan taas: Jos naama on vino, turha on peiliä syyttää. Minä totesin vain tosiasian (= nimeä ei ole esitetty), enkä muuta.

  PS. Tuo kuorolaulu (”todistuspohjaa”!) johtaa jälleen nettipuskan yhteiseen puppupuhegenerointiin… 😉

  […]
  Olin postiivisesti yllättynyt siitä, että enemmistö etsyn suomalaisista lankamyyjistä esiintyy rehdisti omalla nimellään. Liekö asiasta käyty keskustelu vaikuttanut asiaan, sillä tilanne on parantunut takavuosista.

  Kiinnostaisi tietää, miksi nämä neljä suomalaista lankamyyjää eivät kerro etsyssä oikeaa nimeään tai y-tunnustaan?

  Inayacreations, Turku
  Ivelle, Helsinki
  Laikaknits, Turku
  Riemunkirjava, Kotka
  Tiedot on nyt täydennetty, kiitos!

  LISÄYS: Samassa postauksessa ylempänä kirjoitin ”Erilaiset käsityöharrastajien verkkokauppapaikat, kuten etsy ja ebay, eivät jaa myyntitietoja verottajalle, joten ellei myyjä ilmoita oikeaa nimeään, osoitetietojaan, y-tunnustaan jne. viittaa se vahvasti siihen suuntaan, että pussissa ei ole puhtaita lankoja.” – ”Viittaa” ei ole sama asia kun ”todistaa”, sen ymmärtänevät turkulaisetkin…

  Ja tässä lisää tietoa:
  http://www.mustatulevaisuus.fi
  http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/kuluttajan-oikeudet/kuitti/

  LISÄYS: Tässä hieman asiaa kommentoinnista nuorille ystävilleni.

 2. Käsinkehrättyjä lankoja ja luonnonvärivärjättyjä lankoja jo vuosia työkseni tehneenä ja myyvänä kirjoitan pari juttua omista kokemuksistani. Usein eri tapahtumissa käydessäni vuosien varrella kun sanon tuotteen sisältävän alv 24% ” Ai pitääkö langoistakin maksaa veroa?” Ihankuin se olisi eri asia myykö langan yksityinen, tai pieni yrittäjä torilla vai iso marketti. Lisäksi kuulen usein:” Miksi tämä maksaa näin paljon?” Kuten edellisessä kirjoituksessa kirjoitit se on työ joka maksaa. Lisäksi kuulen aika usein:” Voiko tästä saada alennusta?” Joskus tekisi mieleni kysyä antaako iso marketti alennusta, mutta näin en halua kysyä. Aluksi, vuosia sitten selitin näitä ihmettelevälle miksi lanka maksaa ja miksi maksan verot, mutta enää en jaksa. Välillä se tuntuu yhden pienen rypistelyltä jotakin muuta vastaan. Jos käsinkehrättyä lankaa jota voi kehrätä perinteisesti rukilla n. 200g päivässä myydään samaan hintaan kuin tehdaskehruista lankaa pitäisi jonkun kellon soida päässä?? Vai onko kyse vain oman työn ja hyvän laadun arvostuksen puutteesta? Usein kuulen käsinkehrääjiltä ” Eihän se lanka muuten myy.” Käsitöille on muutenkin vaikea saada edes kohtuullista tuntipalkaa. Jos palkaat muurarin hänelle maksetaan TIETENKIN käypä tuntipalkka. Hänkin tekee työnsä käsillä. Usein kehruuoppilailleni sanon että laskevat ensimmäisten keruutuntejen aikana saamalleen langalle oikean hinnan esim. 30g kertaa x tuntipalkkansa. + alv 24% se saa monen suun nauruun. (usein tämäkään hinnoittelu ei riitä, oikeassa elämässä kun tuossa ei ole laskettu yel yms sivukuluja)

  Itse rakastan luonnonväri värjäämistä. ja kun lanka on hyvää, mihin pyrin kaikessa mitä teen, on ilo seistä työnsä ja sanojensa takana. Pyrin siihen, että kysyttäessä osaan myös vastata kysyjälle. Uskon, että rehelisyys yrittämisessä, verojenmaksussa ja siinä mitä tekee kantaa tulevaisuudessakin,. Ei ole minun asiani oikeastaan arvostella miten joku muu toimii. Voin yrittää pitää huolta vain omista asioistani. mutta on hyvä, että näistä asioista keskustellaan. Minusta alv 24% on liian kova tällaiselli aloille. Olen monesti miettinyt tätä myös työllistämisen kannalta. mutta se on taas uusi juttu. -Sanski- http://www.rukkijarautapata.com

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Kiitos! Tiedän tunteen josta puhut 😉

 3. john sanoo:

  Hei Tiina Puikkomaisteri, laitatko vielä oman yrityksesi Ziamarian y-tunnuksen nettisivuille näkyviin, kiitos.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Se on verkkokaupassa näkyvillä. Lisäksi tiedot löytyvät ytj- palvelusta.

   1. john sanoo:

    Hyvä juttu, vielä eilen ei ollut kohtaa ”Yritysinfo”. On hyvä toimia itse esimerkkinä.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Juu, kiitin tuolla toisaalla jo tästä huomiosta! Kiitos vielä! Yrityksemme nettikaupan päivityksen jälkeenkin Y-tunnus toki näkyi tilauksen tehneelle tilauksessa, vahvistuksessa ja kuitissa ja osakeyhtiön tiedot ovat aina julkisia, mutta avasin vielä yritystietoja sivun, joka oli suljettu noutopisteiden päivittämistä varten.

 4. Haa, saihan Tiina teihin nuutuneisiin puikkoilijoihin liikettä; liikuntaa ennen talviunia.

 5. Tiina sanoo:

  Kylläpä kaima taas sohaisi ampiaispesään =S

  Minä en voi tietenkään puhua kuin omasta puolestani, mutta en voi olla vastaamatta tähän ketjuun.

  Mulla on ollut Etsy-tili jo ties kuinka kauan. Aluksi liityin mukaan ihan vaan uteliaana katselemaan ja ihastelemaan. Myöhemmin loin kaupan, joka tosin möllötti pitkään tyhjyyttään. Tänä keväänä, sain vihdoin kaupan käyntiin ja tavaraa myyntiin. En toki voi varmuudella muistaa niin vanhoja, mutta mielestäni kun Etsyyn liityin ei nimeä kysytty missään. Homma eteni nimimerkillä. En ainakaan keksi yhtään syytä, miksi en olisi nimeäni antanut, jos sitä olisi kysytty. Itse en ollut ennen arvoisan maisterin huomautusta edes kiinnittänyt huomiota. Toki olisi pitänyt. Ymmäsin maisterin pointin ja riensin asian korjaamaan. Sitä on vaan niin tottunut elämään tietyllä nimimerkillä nettimaailmassa. Itse kun en luota sen enempää tai vähempää nimiin kuin nimimerkkeihinkään netissä. Yhtä keksittyjä voi olla molemmat. Minulla ei ainkaan nimimerkkiasiaan liittynyt mitään sen suurempaa salaperäisyyttä. Ajattelemattomuutta vain.

  Vuosia minulla oli toiminimi. Hoidin lapset kotona ja tein iltaisin ja viikonloppusin neule- ja ompeluhommia. Liikevaihto jäi silloinkin alle alv-rajan, mutta oli kuitenkin selvästi suurempaa kuin nykyään. Lapset kasvoivat ja lähdin täysipäiväisesti töihin kodin ulkopuolelle. Käsityöt jäi lähinnä harrastukseksi. Muutaman vuoden vielä pidin yritystä, kunnes totesin pääseväni helpommalla, kun lopetan sen ja ilmoitan ne satunnaiset tulot veroilmoituksessa. Äitiyslomalle jääminenkin oli paljon helpompaa ilman yrittäjänleimaa otsassa. Ei tarvinnut tehdä kirjallisia selvityksiä sinne ja tänne liiketoiminnan pienimuotoisuudesta (tai miltei olemattomuudesta) yms. En tehnyt hommia, en myynyt käsitöita, enkä siis saanut tuloja äitiyspäivärahan lisäksi. Yksinkertaista. Kuulin, että nykyään sentään voit jo pitää y-tunnuksesi vaikka olisit työtön. Toki et ilman kirjallisia selvityksiä ja lautakunnan myöntämää lupaa. Edistystä. Ennenhän y-tunnus tuppasi olemaan este työttömän statuksen saamiselle, tai ainakin se hankaloitti hommaa kovasti. Pelkkä muutaman kuukauden karenssi tai katko tuloissa on useimpien taloudelle liikaa. Pisti varmaan monen miettimään, että mitä, jos päivätyö menee, homma kusee ja joudun elämään niillä pienen pienillä sivutuloilla. Harvalla se työpaikka niin varma on. Puolensa siis kaikella.

  Minusta tuntuu, että useimmilla käsitöitään myyvillä verojen maksamatta jättäminen on ajattelemattomuutta. Tai sitä, että asioista ei viitsitä ottaa selvää. Ei välitetä. Ihan yhtä väärin se silti on. Ei se paljoa vaadi, että lisää ne tulot siihen veroehdotukseen.

  Käsityöt on monelle rakas harrastus. Niin minullekin. Tekeminen on kivaa ja kaikkea ei ehdi itse käyttää. Siinä suurin syy miksi myyn Etsyssä. Itse olen kuitenkin aina yrittänyt laskea työlleni kohtuullisen korvauksen. Ennemmin sitten annan lahjaksi läheisille, kuin jaan puoli ilmaiseksi vieraille. En maksa alv:a, eli hintani ovat varmaan sen puolesta halvempia, kuin jonkun päätoimisen yrittäjän. Tavoitteenani on kuitenkin ollut, että en myy polkuhintaan, se olenko onnistunut jää jokaisen omaan harkintaan.

  Tavitteenani on ensi vuonna panostaa enemmän käsitöihin ja aktivoida sen myötä myös y-tunnus. Nyt astun sivummalle ja jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä herhiläiskeskittymää kaimani seuraavaksi häiritsee.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Vihdoinkin asiaa! Kiitos!

 6. Nopponen sanoo:

  En myy tavaraa sen kummemmin etsyssä kuin missään muuallakaan, mutta jos myisin, niin todennäköisesti myisin nimimerkillä.

  Miksikö? En halua kotiosoitettani enkä puhelinnumeroani julkiseen tietoon. Suojelen yksityisyyttäni osin jo ammattini vuoksi. Asiaan vihkiytynyt pystyy yhteystietoni varmasti kaivamaan esiin, jos tahtoo. Suurin osa ihmisistä kuitenkin luovuttaa, jos tietoa ei löydy yhdellä tai kahdella klikkauksella.

  Ihmisellä on usein ihan pätevä syy esiintyä nimimerkin takaa, eikä se automaattisesti tarkoita verojen kiertämistä tai laitonta toimintaa. Jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen, eikä yhden ihmisen vaatimus voi pakotta heitä julkistamaan yhteystietojaan. Kukaan ei pakota ostamaan nimimerkin takana toimivalta ihmiseltä. Toisaalta aina voi ottaa yhteyttä myyjään ja kysyä syytä moiselle toiminnalle.

  Olen samaa mieltä verojen maksamisen tärkeydestä ja harmaan talouden vastustamisesta. Asian voisi kuitenkin esittää rakentavammin. Nostat muutaman henkilön esimerkiksi antamatta heille mahdollisuutta kommentoida. Mielestäni ao henkilöille ei ole annettu kommentointi mahdollisuutta, koska heidän pitäisi tietää jotenkin maagisesti, että olet kirjoittanut heistä blogissasi.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Kenenkään kommentteja ei ole sensuroitu, paitsi yksi semiasiaton. On turhaa hurskastelua väittää, etteivätkö ao. kauppiaat tietäisi tästä keskustelusta. Älkää nyt ihan idioottina mua pitäkö ;-).

   En ole myöskään väittänyt, että omalla nimellä esiintyminen pitäisi olla pakollista, ei omalla nimelläkään esiintyminen takaa sitä, että kauppias toimii asiallisesti.

   Nimettömänä esiintymiselle, siis kauppiaana, ei ole ainakaan tässä keskustelussa esitetty minkäänlaisia asiallisia, konkreettisia, perusteita. Jos sellaisia perusteita on, miksei niitä sitten tuoda esiin?

   Vaikea käsittää, eivätkö kauppiaat yritä yleensä kaikin tavoin vakuuttaa asiakkaitaan vilpittömyydestään ja rehellisyydestään?

   (Lyöntivirheet korjattu.)

   1. Tohtori Sykerö sanoo:

    Olisi hienoa kuulla sinun suustasi, mikä sitten olisi ns. asiallinen tai konkreettinen peruste sille, ettei esiinny omalla nimellään tai sinulle kelpaava todiste siitä, että yrittäjä maksaa veronsa. Tunnetulle tyylillesi uskollisena mitätöit kaikki annetut vastaukset ja eriävät näkemykset.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Pystytäänpä Tohtori Sykerö asiassa, käymättä henkilöön.

     Minusta sellaista perustetta ei ole ainakaan tässä keskustelussa esitetty, enkä todellakaan keksi yhtään syytä, miksi kauppias ei esiintyisi omalla nimellään, jos hän on rehellinen. Täällä on tuotu esiin muutama aluksi asialliselta kuulostanut peruste:

     1) Mahdolliset turvaamistoimet eli ihminen on esimerkiksi väkivallan vuoksi joutunut salaamaan henkilötietonsa. No, kyllähän se henkilö, jolta on turvattu, turvatun ihmisen nimen tietää. Yhteystiedot ovat kuitenkin salaiset.

     2) Halu pitää tieto siitä, että tekee sivutöitä salassa, esimerksi työnantajalta (tai kateellisilta naapureilta). Niin no. Sivutöihin pitää yleensä olla työnantajalta sivutyölupa ja työnantajalla on oikeus puuttua työntekijän sivuhommiin, jos ne haittaavat tavalla tai toisella työnantajaa (kilpailu, väsymys tms.) . Onko rehellistä tehdä sivutöitä ilman lupaa? Avoimuus ja läpinäkyvyys on omiaan vähentämään kateutta tai turhia epäilyjä. Siksi ihmettelenkin, miksei näitä tietoja haluta antaa, kun tietojen salaaminen voi haitata omaa bisnestä?

     3) Mahdollinen ristiriita oman ammatin ja vapaa-ajanpuuhien välillä. – Hmmm. En ymmärrä, miten jonkun henkilön ammatti-identiteetti siitä vaarantuisi, että toimii myös harrastusluonteisesti vaikkapa lankayrittäjänä? Toisaalta elämä on aina taiteilua tällaisten asioiden kanssa, miksi harrastaa sellaista toimintaa, joka vaarantaa jatkuvan leipäpuun? Olisiko tässä selityksessä vähän astian makua?

     4) Tietämättömyys, laiskuus, huolimattomuus. Nämä ovat rehellisiä perusteita, mutta korjattavissa välittömästi, aivan kuten Tiiheli sanoi. Minäkin korjasin oman yrityksemme infosivua täällä käydyn keskustelun ansiosta, koska yrityksemme y-tunnus näkyi kaupan äskeisen päivityksen jälkeen vain verkkokaupasta tilausta tekeville.

     Olen jo moneen kertaan toistanut, että kukaan ei koskaan voi täysin varmasti tietää, maksaako joku veronsa ja hoitaako muut velvollisuutensa – edes verottaja ei kykene ottamaan kantaa asiaan ilman perusteellisia selvityksiä. Koko jutun pointti on se, että kuluttajan (nimenomaan siis kuluttajan) on syytä olla tarkkana, jos haluaa varmistua siitä, että verot todennäköisesti hoidetaan asiallisesti. Ja yksi viite siitä, että myyjä toimii rehellisesti, on juuri se, että hän ilmottaa oikean nimensä ja verotuskuntansa tai yrityksen rekisteröidyn nimen. Toinen viite on se, että kuluttaja saa lain määräysten mukaisen kuitin viimeistään pyytäessään sen. Olen itse esimerkiksi tilannut yritykselleni lankaa blogin tarjouksen kautta ja kun ennalta laitoin kaupan ehdoksi sen, että saan kuitin, sain sen, mutta kuitissa ei ollut lain vaatimia merkintöjä (myyjän nimi, osoite jne.). Sellaista kuittia ei kelpuuteta yrityksen kirjanpitoon, joten jouduin maksamaan langat omista rahoistani ja tulin mitä ilmeisemmin ostaneeksi ”harmaata” lankaa, vaikka olin yrittänyt kaikin tavoin ennalta estää sen.

     Miksi nimeä ei ilmoiteta? Ainakaan minä en ole törmännyt muihin syihin kuin juuri tuohon viimeiseen epärehellisten vipeltäjien lisäksi. Ja näitä epärehellisiä onkin sitten riittänyt. Nämä ovat itse koettuja tapauksia:

     1. ”Kirpputori”. Henkilö tarjoaa lankaa ostettavaksi erilaisilla nettikauppapaikoilla. Hän haluaa kirjoittaa kuittiin ”kirpputorituotteita” vaikka kyse on lain mukaan uusista tuotteista ja hänellä on valtava varasto lankoja tehtaan paketeissa. Langat on selvästikin hankittu nimenomaan jälleenmyyntiä varten. Syy: sairaseläkkeellä oleva myyjä ei voi ottaa riskiä, että kuitti johtaa häneen, koska vaarana on eläkkeen menetys tai jopa eläkepäätöksen tarkastelu uudelleen. Ihminenhän on työkykyinen, jos hän kykenee markkinoimaan ja myymään tuotteitaan. Systeemissä on tietenkin vikaa, kun se ei ota huomioon sitä, että masentunut tai muuten sairas ihminen saattaa ajoittain kyetä työhön tai jos se muuten rankaisee kuntouttavasta työskentelystä. Se ei kuitenkaan oikeuta vilpillistä toimintaa.

     2. ”Lisätienesti”. Henkilö värjää (tai kehräyttää oman tilan lampaiden villoista) lankoja ja myy niitä netin kautta markkinahinnalla, mutta kykenee antamaan alennuksia, joita ei naapurin rehellinen lankayrittäjä kykene maksamaan. Siinä, missä yrittäjä maksaa 24 % arvonlisäveron ja muut (kirjanpito jne.) kulut, jää tälle lisätienestejä hakevalle paljon suurempi osuus langan myyntihinnasta. Hän ei halua ilmoittaa nimeään tai antaa virallista kuittia, koska kiertää veroja tai saa tulosidonnaisia tukia (opintotuki, sairaseläke, asumistuki, toimeentulotuki).

     3. ”Yrittäjä”. Yrittäjän liiketoiminta näyttää avoimelta ja rehelliseltä. Hän ei kuitenkaan tilitä kaikkea käteisenä myymäänsä kirjanpidossa vaan vetää ”ohi kassan”, koska asiakas ei vaadi kuittia. Nettikaupassa syntyy periaatteessa tositteet automaattisesti ja kirjanpidossa tositteiden on oltava numeroituja eikä niitä saa puuttua. Käteismyynti erilaisissa tapahtumissa mahdollistaa kuitenkin vilunkipelin. Juuri siksi torikauppankin tullee pakollisiksi kassapäätteet. Kassan ohi vetäminen johtaa kuitenkin ennenpitkää tilanteeseen, jossa varasto ja myynti eivät täsmää – riski jäädä kiinni kasvaa kaiken aikaa.

  2. Puikkomaisteri sanoo:

   Nopponen, huomaa, etten ole nostanut muutamaa ”henkilöä” esiin, vaan olen nostanut muutaman nimimerkin takaa operoivan kauppiaan. Toistan taas: nimimerkin takana toimiminen ei todellakaan tarkoita automaattisesti verojen kiertämistä, eikä ylipäätään mitään vilpillistä toimintaa. Mutta koska vilpilliset toimijat toimivat nimimerkin turvissa, olisi rehellisen kaupalle hyväksi, että hän esittää oikeat henkilötietonsa.

   Jokaisella ihmisellä on todellakin oikeus yksityisyyteen, mutta yrittäjällä ei. En minä voi ilmoittaa viranomaisille, että haluan varjella yksityisyyttäni, enkä ilmoita yritykseni nimeä, yhteystietoja, kirjanpitoa tms. suojellakseni yksityisyyttäni. Nyt on Nopposella puurot ja vellit vähän sekaisin. Jos haluaa toimia yksityisesti, suljettujen verhojen takana, on syytä pysyä siellä sisällä eikä tulla torille kaupittelemaan lankojaan.

 7. Miten se, että ei ilmoita liikevaihtoaan verottajalle tarkoittaa automaattisesti, että kyseinen ihminen varastaa?

  Voit aivan rauhassa kyseenalaistaa ja kritisoida sitä, että vaikka liikevaihto olisikin alle sen 8500e tulisi verot joka tapauksessa ilmoittaa verottajalle, jotta tämä voisi asian laskea virallisesti. Se on ihan ok kritiikin kohde. Mutta et sä voi mennä väittämään, että jos et ilmoita liikevaihtoa, varastat. Se kun ei aina pidä paikkaansa.

  Se voi olla laiskuutta, muttei varastamista. Kannattaa julkisen blogin pitäjänä muistaa pitää mielessä missä menee kritiikin ja herjauksen raja, varsinkin kun oot jo ihan nimellä ihmisiä osoitellut.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Noora hyvä. En ole voinut ”osoitellut nimellä” ketään, vaan kiinnittänyt huomiota eräiden kauppiaiden nimettömänä esiintymiseen. Pirustako minä tiedän keitä he ovat, koska he eivät ilmoita nimeään. Sehän tässä on koko jutun pointti: NIMETTÖMÄNÄ ESIINTYMINEN ja siitä aiheutuvat epäilykset. Elikkä huono kauppiastapa. EN ole missään vaiheessa väittänyt, että ”nimettömyys tarkoittaisi automaattisesti varastamista”. Viitsisittekö ensin lukea, mitä olen todella kirjoittanut, ennenkuin alatte inttää itse keksimiänne argumentteja vastaan. Käyttäkää vaikka kopio–sijoita-toimintoja.

   Ja voin vakuuttaa, minä en todellakaan tiedä, keitä ne kauppiaat ovat, jotka esiintyvät nimettöminä. Tiihelin tunnen, hän korjasikin jo nuo tiedot – ja vieläpä kiitti huomautuksesta. Hän siis ymmärsi aivan oikein: tarkoitus oli kiinnittää etsy-kauppiaidenkin huomio siihen, minkälaisia ajatuksia puutteelliset tiedot saattavat synnyttää.

   Älkää nyt taas yrittäkö väittää minun sanoneen asioita joita en ole sanonut.

   Suomen lainsäädäntö on yksinkertainen: ”Verovelvollisen on verotusta varten ilmoitettava veroviranomaiselle veronalaiset tulonsa, niistä tehtävät vähennykset, tiedot varoistaan ja veloistaan sekä muut verotukseen vaikuttavat tiedot.”

   ”[…] muuna kuin elinkeinotoimintana pidettävää tulonhankkimistoimintaa harjoittavan verovelvollisen, joka ei ole kirjanpitovelvollinen, on ilmoittamisvelvollisuuttaan varten pidettävä sellaisia muistiinpanoja, joihin riittävästi eriteltyinä sisältyvät verotuksessa tarvittavat tiedot.”

   Ja sori vaan lapset, tietämättömyys tai laiskuus ei ole mikään puolustus verolakien mukaan 😉

 8. Puikkomaisteri sanoo:

  Fakta 1: Etsyssä on suomalaisia lankamyyjiä jotka eivät ilmoita kauppiastiedoissaan omaa nimeään.
  Fakta 2: Nettikauppapaikat ovat tutkitusti harmaan talouden pelikenttää juuri siksi, että siellä ei tarvitse toistaiseksi ilmoittaa omaa nimeään eikä verottaja tms. välttämättä pääse PayPal-tileille. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö siellä pelaisi enemmistössä Rehellisten Myyjien Joukkue, kuten omakin ”otantani” osoittaa.
  Fakta 3: Kuluttajan ainoa keino pyrkiessään välttämään harmaata lankaa on kiinnittää huomio lankojen myyjään: millä todennäköisyydellä hän maksaa veronsa. Veroja – tai oikeammin riskiä kärähtää joko veronkierrosta tai sosiaalisin perustein saatujen etuuksien, eläkkeen tms. takaisinperinnästä sekä mahdollisista petossyytteistä – yritetään vältellä muun muassa salaamalla oman nimi, haluttomuus antaa kuittia, puutteellisen kuitin antaminen, ammattimaisen myyntitoiminnan harjoittaminen kirpputoritoimintana jne.
  Fakta 4: Käsityön pimeää kauppaa ei pidä aliarvioida. Se ei todellakaan ole mitätöntä. Jos yhdellä etsykauppiaalla on tuotteiden hinta keskimäärin 30 euroa ja hän myy 100 tuotetta, yhteiskunnalta jää saamatta verot ja muut maksut 3.000 eurosta, joka on suomalaisen käsityöläisen kahden tai kolmen kuukauden palkka. Jos tuo myyjä sattuu olemaan sairaseläkkeellä tms. vaikutukset ovat vielä suuremmat. Jos näitä kauppiaita on tuhansia… nettikauppapaikoissa, kirpputoreilla, myyjäisissä, markkinoilla, toreilla…

  Onneksi suomalaiset ovat pääsääntöisesti ihmisiä, jotka arvostavat rehellisyyttä ja reilua peliä.

  LISÄYS: tässä sitten noin muuten erinomainen kannanotto suomalaisista sosiaalityöntekijöiltä. Olen ylpeä allekirjoittaneista.

  1. Far sanoo:

   Fakta 4: Käsityön pimeää kauppaa ei pidä aliarvioida. Se ei todellakaan ole mitätöntä. Jos yhdellä etsykauppiaalla on tuotteiden hinta keskimäärin 30 euroa ja hän myy 100 tuotetta, yhteiskunnalta jää saamatta verot ja muut maksut 3.000 eurosta, joka on suomalaisen käsityöläisen kahden tai kolmen kuukauden palkka

   -Paitsi että jos verotuksen raja vuodessa on 8500e, kuten täällä on monesti tullut esiin, pitäisi kyseisen myyjän myydä tuotetta yli 283,333 kpl:tta vuodessa (8500/30e=283,3333333), että tuloista pitäisi maksaa veroa. Ja tuossa hinnassa eli ole vielä myyntulosta vähennetty materiaalikustannuksia, kun vero ilmeisesti maksetaan vain myyntivoitosta. Eli kyseisen hypoteettisen kauppiaan pitäisi myydä yli 283,333 kpl:tta tuotetta, jonka hinta on 30e+materiaalikustannukset, jotta hän olisi velvollinen maksamaan veroja. MIkä on mielestäni hieman eri tilanne kuin että myydään vuodessa 100 kpl:tta.

   Jos kirjoitetaan tyyliin:
   Fakta 1
   Fakta 2
   Fakta n.
   Olisi enemmän kuin suotavaa käyttää esimerkkejä, jotka vastaavat todellisuutta eikä vaan heitetä hatusta summia, joilla ei todellisuudessa ole merkitystä, vain sen takia, että saadaa keskustelua aikaan/halutaan havainnollistaa asiaa (mutta tehdään se väärin, virheellisesti)/provosoida. Fakta on fakta, eikä sinne päin. Jos ei tiedä faktoja, on paree olla huutelematta sinne päin. Tai jos tietää faktat niin miksei sitten käytä niitä? Kärjistäminen on tyylikeino, mutta kun kärjistää asioita, ei niitä silloin esitetä faktoina, koska niitä ne eivät enää ole.

   Tämä siis kommenttina ilman, että otan kantaa siihen ilmoittamisvelvollisuuteen, joka on fakta.

   1. Puikkomaisteri sanoo:

    Verotuksen raja EI OLE 8.500 € vuodessa, se on arvonlisäveron piiriin hakeutumisen raja. Kaikki tulo on verollista paitsi marjanpoiminta ja normaalin koti-irtaimiston kirpputorimyynti 5.000 euroon asti.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Juuri tällaiset kommentit (Far) osoittavat, että tätä keskustelua on syytä viritellä säännöllisesti. Niin kauan kuin yksikin kommentoija kirjoituksellaan osoittaa, että verotuksen perusseikat eivät ole tiedossa, on syytä aihetta pitää esillä.

     Peruskoulun PISA-menestyksen huomioiden on kummallista, miten sitkeässä ihmisillä on se VÄÄRÄ käsitys, että verottajalle ei tarvitsisi ilmoittaa KAIKKEA tuloaan ja vielä ihmeellisempää on, että kuvitellaan käsityön verolle olevan joku kiinteä, muista tuloista riippumaton alaraja. Ansiotulo on aina ilmoitettava verotuksessa. Yrittäjä tekee sen yrityksen ilmoituksella (myynnin alv-laskelmat tehdään kuukausittain ja vuosittain annetaan veroilmoitus. Yksityinen tulonsaaja ilmoittaa normaalilla veroilmoituksellaan tulonsa ja tulonhankkimismenonsa. Tuloveroasteikko: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/verotjarahat/verotus/henkiloverotus/ansiotulo/

 9. Jos verot olivat kirjoituksesi pääaihe, jäi se kyllä halpojen, huonolaatuisten lankojen mollaamisen jalkoihin. Ehkä olisi kannattanut kirjoittaa kahdesta aiheesta erikseen.
  Itse ole ehdottomasti veroen maksamisen puolesta, entisenä yrittäjänä.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   ehkä 😉

 10. Interesting sanoo:

  Luulisi sinun, Puikkomaisteri, kun tunnut asioista selvää ottaneen tietävän, että ilman toiminimeä pystyy myös toimimaan ilmoittamalla myynnin suoraan veroilmoituksessa. Tämä on lain edessä täysin laillinen keino ilmoittaa verotettavista, pienistä sivutuloista. Jos tämä ei sinua miellytä, kannattaisi ennemmin ottaa yhteyttä suoraan eduskuntaan uuden lakiesityksen tiimoilta, eikä syyttä suotta mustamaalata kanssaneulojia.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Näin on, nimenomaan. Kyse ei ole siitä, etteikö se miellyttäisi minua, mutta minua EI miellytä se, jos myyjät, joilla ei ole y-tunnusta (toiminimi, osakeyhtiö tms.) eivät ilmoita oikeaa nimeään eivätkä anna lain mukaista kuittia ostajalle. Minä en mustamaalaa kanssaneulojia, aiemmassa kirjoituksessani mainitut kanssaneulojat ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet tämän asian nostamisen (jälleen), koska eivät ole ilmoittaneet omia nimiään etsyssä. Mikseivät? En ole vieläkään saanut vastausta tähän kysymykseeni. Miksi yritätte tehdä minusta syyllistä ongelmaan, joka ei ole minun aiheuttamani?

   1. Yksi neuloja sanoo:

    Miksi pitäisi ilmoittaa nimi? Joku ei ehkä halua kuuluttaa itsestään asioita nettiin. Pelkän nimen perusteella saa aika paljon selville henkilöstä, ja ehkä henkilö ei halua kuuluttaa vaikkapa asuinpaikkaansa julkisesti. Niistä lankatilauksista, joita olen etsystä tilannut, myyjän nimi ja osoitetiedot löytyvät postikuoresta. Jos myyntituotto jää alle 8500, ei tarvitse perustaa yritystä. Myyntihinta ei ole = myyntituotto, esim. värjätyissä langoissa kuluja syntyy pohjalangoista ja väreistä.

    Tässä postauksessa löytyy hyviä esimerkkejä ja asia on tärkeä, mutta miksi osoitella sormella aiemmassa postauksessa tiettyjä etsy-myyjiä? Vaikka kyse on langasta, etsyssä on varsin paljon myyjiä. Mistä tiedät, että henkilö EI ole ilmoittanut myyntituloista verotuksessa? Eihän se, että Etsy-kaupasta puuttuu nimi tai myyjällä ei ole y-tunnusta tarkoita automaattisesti sitä, että kierrettäisiin veroja. Verotukseen liittyy paljon erilaisia kiemuroita.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Miksiköhän? No, minä en ainakaan osta ”tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä” mitään. Minä asetan kysymyksen näin: ellei ihmisellä ole mitään salattavaa, miksi hän salaa nimensä?

     Enhän minä voi tietääkään, ettei joku ole ilmoittanut tulojaan verotuksessa. Tai voin, mutta en jaksa ottaa selvää, kyllähän verotiedot saa verotoimistosta, ne ovat julkisia tietoja suurin osin. Mutta minua ei kiinnosta yksittäisten ihmisten verotiedot, minua kiinnostaa se, että kuluttajat ostaisivat lankaa, joka on mahdollisimman eettistä.

     Nyt vaikuttaa taas siltä, että minun sanomisiani on tulkittu, ja väitetään minun sanoneen jotain sellaista, jota en todellisuudessa ole lainkaan sanonut. En ole väittänyt, että joku etsyn lankamyyjä kiertää veroja, olen vain kysynyt miksi tietyt myyjät niin tekevät eivät ilmoita nimeään ja kertonut, että se herättää epäilyn hämärähommista.

   2. Tohtori Sykerö sanoo:

    Miksi oletat, että ihmiset, joihin et itse ole edes ollut yhteydessä, ilmoittautuisivat sinulle perusteluineen? Et ole virallinen taho tai kaikkien seuraama media eikä kenelläkään nimeämälläsi henkilöllä ole siis velvollisuutta ”puhdistaa mainettaan” sinun blogissasi. Toiset eivät halua tulla löydetyiksi netin ihmemaasta omalla nimellään mm. turvakieltoon liittyvien seikkojen vuoksi.

    1. Puikkomaisteri sanoo:

     Anteeksi nyt, minä en oleta. Tänne ei todellakaan tarvitse tulla mainettaan puhdistamaan, eihän sitä ole täällä pilattukaan. Minä toivon vain, että kauppiaat täydentävät nuo tiedot etsyssä.

     Turvakieltoon vetoaminen tässä yhteydessä on hädänalaisten ihmisten hyväksikäyttöä. On tietysti valitettava tosiasia, ettei turvakiellossa oleva ihminen kykene toimimaan yrittäjänä, koska yrittäjän henkilötiedot on lähes mahdotonta salata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s