Tuttu kuvio!

20131114-164617.jpg

Olipas hauska huomata, että Sääksmäki-sukkiin tekemääni kuviota on hyödynnetty. Leila Pettersson-Kruth Valkeakoskelta on käyttänyt Taito- lehdessä julkaistua kaaviota Suuren Käsityölehden lapaskilpailussa palkitussa työssään. Onnea!

20131114-164740.jpg
Taito-lehdelle suunnittelemani Sääksmäki-sukat. Kuva: Susa Junnola.

LISÄYS 1: muistin, että olen itsekin tehnyt yhdet lapaset tästä mallista:

20131115-084807.jpgLISÄYS 2: Suuren Käsityölehden sivuilla on ilmaistu myös ärtymystä Mari Muinosen Chevalier -lapasmallin käyttämisestä pohjana eräässä kilpailutyössä. Marin Malli on ihana! Ehkä  Mariakin lähinnä huvittaa, koska kilpailuun tehty toteutus ei ole lähelläkään alkuperäistä, vaikka rakenne muistuttaakin hyvin läheisesti Marin upeita lapasia.

Tässäkään ei ole tehty mitään lainvastaista tai edes moraalitonta. Jos kilpailijalta pyydettäisiin ohje lapasiin ja hän kopioisi ohjeen (väritystä lukuunottamatta) pääosin Marin laatimasta ohjeesta, tilanne saattaisi olla toinen. Nuo siniset lapaset ovat aivan eri juttu kuin Marin suunnittelemat lapaset (eikä liene epäselvää kummat minusta ovat kauniimmat). Minusta on kohtaliasta  ilmoittaa, jos suunnittelun lähtökohtana on jonkun toisen työ, mutta siihenkään ei mikään velvoita. Ja huomatkaa: sekin on täysin mahdollista, että kilpailija on päätynyt samantapaiseen tulokseen tuntematta lainkaan Marin upeita lapasia.

chevalier_vai_ei
Vasemmalla Mari Muinosen Chevalier-lapaset, oikealla lapaskilpailuun osallistuneet Haaparanta–Tornio-lapaset. Kuvat Mari Muinonen ja Suuri Käsityölehti.

9 Comments Lisää omasi

 1. Leena sanoo:

  Tunnetusti ja viimeaikaisten mielenkiintoisten lapaskilpailujen ym johdosta minen tykkää lapasista 🙂 en edes virkatuista enkä ainakaan 70-luvulta kopioiduista :))) , minen oo oiken viimeaikana tykänny mistään,ja minen niin oikeen hrrveesti tykkää taitosta(vaikka saattaneekin paras ollakii ), novitasta ny ainakaan kun ne ei ihmisten oikaisupyyntöihin taida vastata kellekään mutta vastaiskohan ne vaikka meidän kissoille sitte jos kirjottais nimimerkillä mjaur…vai vieläkökinköhän ne siellä sairastaa,en tiä enkä oikeestaan välitäkään enää…eikä tartte sitte tilata tuota yhtäkään käsityölehtee ny sitte ihanvaantoistenlapastentakia :)))))))) Niin että pakkaan laukut ja muutan pois täältä maasta jonneki jossa ei käsityölehtiä oo tai jos onkii nii ne sisältää jotain pitsinpaiskomista tai köydentekoo tai emmäätiä…hei makrameeta 🙂 Joo, tekis mieli kirota mutta mitäpä sitä suotta ilimaa entisestään huonontaa ku nykki meillä sataa vettä …nii että annetaan risukasojen taapertaa ja etsimmä isomman auringon juu täsä ku keretään. Noista sukkasista muuten, ne o n I h a n a t 🙂 Ja tosi pahoillani kaikkien puolesta muttaku tää vaan on niiin tätä taas. (ja minä itken muuten melken jokaisen ”lapseni” perään vaikken mää ny mitään osaakaan ja ku minoon niiin pieni tekijäki…siks varmaan itkettääki ,ihan kaikki , ja sitku tarpeeks itkettää niin sitten tuleeki sydänvika ja siinäsitäsitteollaan,heh ) Huomenna tai ylihuomenna paistaa kuitenki taas aurinko 🙂 nii että pitäskö mennä hamsteroimaan makrameetarvikkeit tai öö,oota, kumihimoo :))))))))))))))) Tammikuun lehdessä varmaan sitte sitä 😉

 2. Merja Korhonen sanoo:

  Ooh, tuon Sinun lapanen on niin kaunis ❤

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Kiitos! Jahka tässä saadaan ryhtiä työskentelyyn, tämäkin malli ilmestyy ohjeena. Minusta muuten kuvion kääntäminen ja värityksen muuttaminen toi lapaseen pikemminkin japanilaista henkeä (ainakin jos jättäisi punaisen värin pois). Ehkä kehitän mallia vielä siihen suuntaan.

 3. Norsis sanoo:

  Sain blogiini linkin tänne ja halusin vain tulla sanomaan että vaikka kuvioon ei tekijänoikeuksia voi vaatiakaan niin on minusta kyllä noloa että kilpailu jota järjestää ja tuomaroi myös Pirkanmaan kotityö, palkitsee lapasen jonka mallikuvio on julkaistu aiemmin sukissa Taito-lehdessä. Vaikka taito se sekin tietysti on, soveltaminen. Ja Suuri Käsityölehti on itsekin niin innokas kopioimaan että luontevaahan se on vastaavasta toiminnasta muitakin palkita.

  Mutta kauniit on lapaset! Kuin myös sukat!

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   No joo, jos kilpailun järjestäjät seuraisivat vähän paremmin muita alan medioita (Taito-lehti, blogit, Ravelry) he olisivat kyllä tunnistaneet kuvion eivätkä ehkä olisi nostaneet niin pitkälle toisen työhön perustuvaa mallia voittajakymppiin. Mitään vääryyttä tässä ei ole kuitenkaan tapahtunut. Tuossa omassa lapasmallissani, jonka nyt kuvasin tähän lisäksi, olen kääntänyt kuvion juuri siksi, että se toimii lapasessa paremmin peilikuvana. Sitten kyllä saattaisi harmittaa, jos kilpailuun osallistunut olisi hoksannut tehdä yhtä kauniit lapaset 😉 Eikä edelleenkään olisi tapahtunut mitään vääryyttä.

 4. seijap sanoo:

  Minä sain palkinnon, mutta minä en lähettänyt kilpailuun Myrskylän lapasia jotka on lehden ja nettisivujen kuvissa.
  Tunnistin heti tuon sinun sukkakuviosi.

 5. tea sanoo:

  Ihan vähän samanlainen 0.0

 6. ilu sanoo:

  No hups! Kai annoit palautetta?

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Miksi? Ei kuvioon mitään tekijänoikeutta voi saada eikä edes vaatia. Näin ne kuviot ovat levinneet tuhansia vuosia neulojalta toiselle, kuten muukin kansanperinne. Kiva, että kelpasi! Suunnittelijan pitää osata päästää ”lapsensa” maailmalle, vain diletantti itkee perään 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s