Kashmirin ylellisyyttä ja perinteen painoa

2013-11-15 09.03.26Viime viikonloppuna värjäilin tylsiä beigen värisiä lankoja uuteeen, keväisempään kuosiin. Hyllyssä sattui lojumaan Lana Gatto Vip-lankaa, jossa on 20 % kashmiria ja 80 % hienoa merinovillaa. Väri vain oli kaamea, vaalea beige. Kylvetin langat ja sain limenvihreää, sitruunankeltaista, lilaa, fuksianpunaista…

Kashmirsekoite olisi omiaan ylelliseen villapuseroon, joten päätin testata skandinaavisia aiheita uuden kirjani kuvastosta tekemällä ensin yhdet kämmekät. Tässä yhteydessä voisi muuten taas mainita, että Suomi ei todellakaan kuulu Skandinavian kieli- ja kulttuurialueeseen, kuten tuossakin kirjassa Jane Muckelstone antaa ymmärtää. Se näkyy kyllä meidän neuleperinteestäkin, siinä missä skandinaavit käyttävät runsasta ja moniväristä kuviointia, meidän perinneneuleemme ovat paljon hillitympiä.

Jos kohta, lainattu on puolin ja toisin, koskapa samoja kuvioita ja aiheita löytyy eri maista. Kansanperinne on kuitenkin yhteistä eikä kunnioita valtakunnanrajoja. Suomen suhteen on tietysti sekin otettava huomioon, että maamme on ollut osa Ruotsia noin 1150–1807, Tilsitin rauhaan saakka. Kuten yleensäkin, muoti levisi alempiin kansankerroksiin hoveista ja muista paremman väen piireistä. Näin neulemallitkin opittiin sukkelasti kansan syvissä riveissä, hehän ne neuleet rikkaille tekivät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s