Lainsuojaton

En millään haluaisi kirjoittaa sanaakaan tekijänoikeudesta, mutta se on täällä taas. Facebookin Neulonta- ja Käsityöblogit-ryhmissä tuotiin esiin käsityksiä neuleen tekijänoikeudesta. En nyt linkkaa niihin.

Toivoisin,  että eräs keskustelun pohjana oleva artikkeli poistettaisiin pilaamasta hyvämaineisen julkaisijansa uskottavuutta. Artikkelin kirjoittaja perustaa selvästikin kirjoituksensa enemmänkin toiveisiin ja fantasioihin kun faktatietoon.

Pääsääntö neuleesta ja tekijänoikeudesta puhuttaessa on: neuleella ei ole tekijänoikeutta.  Poikkeuksellisesti, ani harvoin, neule voi saada tekijänoikeuden suojaa, jos se on riittävän omaperäinen. Ja jokainen tapaus arvioidaan tekijänoikeusneuvostossa erikseen valituksen perusteella. Tässä kannattaa huomata, että käyttöesineiden teoskynnys on todella korkea, esimerkiksi Alvar Aallon jakkara ei taitaisi ylittää  teoskynnystä.

JOS neule ylittäisi teoskynnyksen, laki estäisi (tai pyrkisi estämään) tekemästä luvatta esimerkiksi valokuvan perusteella samanlaisia töitä myyntiin joko valmiina tuotteina tai ohjeita.

Haluamme uskoa, että neuleohjeella olisi tekijänoikeus. Minäkin olen pitänyt sitä itsestään selvänä, kai se on juttu siinä missä muukin kirjoitettu teksti, mutta koska tekijänoikeus ei suojaa esimerkiksi ruokareseptejä, en enää olekaan niin varma.

Kukaan ei asiaa ole vielä testannut. Jonkuin pitäisi pyytää tekijäinoikeusneuvostolta lausunto asiasta.

Tekijänoikeuden suojaamaa ohjetta ei saisi luvatta osinkaan kopioda tai käyttää kaupallisesti. Siskolle ja kaverille voi antaa kopion, mutta emmehän me niin tee, vaan ostamme Ravelrystä ohjeen siskolle lahjaksi, koska haluamme kannattaa suomalaista(kin) neulesuunnittelua. En tosin tiedä, miten neuleohje poikkeaa ruokareseptistä, joka ei nauti tekijänoikeuden suojaa, mutta sen tiedän, että neuleohjeiden kokoelma, kuten reseptikokoelmakin on jo suojan alla. Yksittäinen ruokaohje ei nauti suojaa, mutta kokoelma, kokoelmana, nauttii.

Tässä voitte selata Tekijänoikeusneuvoston lausuntoja. Suosittelen erityisesti lukemaan vesihanaa tai koruja koskevat lausunnot. Listassa on yksi sellainenkin lausunto, joka koskee neuletta: sillä kertaa teoskynnys ylittyi, koska neule oli riittävän omaperäinen, mutta lausunnosta ilmenee hyvin myös tapa, jolla tekijänoikeutta sovelletaan.

Ehkä minä, aiemmista puheistani huolimatta, voisin uskoa, että Sääksmäki-sukkiani saattaisi, ehkä, mahdollisesti, suojata tekijänoikeus 😉 😉 Nuorten ystävieni ei kuitenkaan kannata ryhtyä niitä kopioimaan sillä en aio pilata elämääni kisaamalla jostain sukkaohjeesta…

EDIT: korjasin neuleohjetta koskevaa osaa, lyhentelin.

Edit2: jatkoi äsken kesken jäänyttä työtä ja korjasi edelleen ohjetta koskevaa kappaletta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s