Sukkapuikkokammoisen sukkakirja

sukat_kahdella_puikolla-curtis_alice-23503291-1913446976-frntlSukat kahdella puikolla : Uusi helppo tekniikka
Alkuteos: Knit your socks on straight
Kirjailija: Alice Curtis
Kääntäjä: Mirja Muurinen
Kustantaja: Minerva
Sidosasu: Nidottu
Julkaistu: 2013
Sivumäärä: 143
Painos: 2. korjattu painos
ISBN13: 9789524927833
Hinta noin 23 €

Odotin innolla toista korjattua painosta Alice Curtisin kirjasta Sukat kahdella puikolla. Olenhan suunnitellut useitakin sukkamalleja, joissa ainakin osa sukasta on avointa neuletta (edestakaisinneule). Miksikö? Siksi, että esimerkiksi intarasianeuletta ei kykene tekemään suljetussa neuleessa. Suljetussa neuleessa lankoja pitää kierrättää koko kerros mukana eikä pitkiä langanjuoksuja ole helppo tehdä kauniisti.

Takakansi mainostaa kahden puikon tekniikkaa aivan kuin Curtis olisi itse keksinyt sen. Muistan jo 1970-luvulta ohjeita, joissa sukat tehtiin tällä tekniikalla. Toisaalta tekniikkaa on aina käytetty neulekoneella tehdyissä sukissa. Markkinamiesten puheita siis, sukkia on tehty kahdella puikolla luultavasti kauemmin kuin useammalla, mutta ei nyt mennä siihen.

Odotukseni palkittiin osin, sillä keskeinen ongelma – sen jälkeen kun on oppinut tekemään siistiä intarsianeuletta – avoimena neuleena toteutetuissa sukissa on se, miten neuleeseen saa aikaiseksi siistin sauman. Kirjassa on neuvokkaasti ratkaistu tämä ongelma, käännetty jopa eduksi.

Ohjeet näyttävät korjatussa painoksessa olevan virheettömiä. Kirja on typografisesti selkeä ja taitto palvelee hyvin käyttäjää. Kuvat ovat asiallisia, niistä selviää se, mikä pitääkin. Ja kas, kuvaaja myös osaa kuvata sukkia: jalat eivät näytä paksuilta eivätkä sukat lurpsahtelevilta. Sukkien kuvaaminen ei todellakaan ole helppoa, sen voi jokainen todeta itse vaikkapa Ravelryn projektikuvista.

Ohjeneuleet on mielestäni toteutettu töihin sopivilla langoilla ja mukana on muutama raikas mallikin, joissa on omaperäistyyttä. 

Kirjan suuri ongelma on kuitenkin se, että avoimen neuleen tekniikkaa ei ole osattu hyödyntää sen mallien  suunnittelussa. Liekö kunnianhimo loppunut kesken vai olisiko jatko-osa tulossa? Useimmat mallit voi nimittäin toteuttaa paremminkin suljettuna neuleena. Minä odotin uusia malleja, joissa olisi nimenomaan keskitytty ratkaisuihin, joita suljettu neule ei mahdollista. Niiden suunnittelu jää edelleen omalle vastuulle 😉

Mutta näkökulmaani pitääkin ehkä kääntää. Sillä ainahan on ihmisiä, jotka eivät kerta kaikkiaan halua neuloa suljettua neuletta (”puikot putoavat”, ”hankalaa”) vaikka me muut pidämmekin sitä ehdottomasti helpoimpana tekniikkana, kun ei tarvitse neuloa nurjia silmukoita. Sukkapuikkokammoisille kirja on tietysti aivan omiaan. Heille se on varmasti suunniteltukin. (Heidän kannattaisi kuitenkin kokeilla myös pyöröpuikolla neulomista.) Meille muille Curtisin kirja antaa silti uusia vinkkejä ja varmuutta omien ideoiden toteuttamiseen. 

Tiina Kaarela: Hämeen sukat.
Esimerkiksi nämä Hämeen sukat on jalkapöydälle tulevan kaartuvan ”tossumuodon” vuoksi neulottu osin avoimena neuleena.

One Comment Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Moi, saako vanhoja Taito-lehtiä tilata mistään tai saako sinulta ostaa pelkkiä sukkaohjeita? Haluaisin välttämättä Hämeen sukkien ja Tuuteri sukkien ohjeet… Voisin tietty kysellä Ravelrystäkin haluaako joku luopua vanhoista lehdistään.
    Tiina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s