Kortinlukija satunnaisesti myyvälle

izpin

Myyntitapahtumissa ovat yleistyneet näpsät iZettle-maksukortinlukijat, joilla yksityishenkilökin voi ottaa maksuja vastaan älypuhelimen tai tabletin avulla. Nyt minulla on kokemusta kahdesta myyntitapahtumasta, joissa käytin iZettleä. Itse maksun vastaanottaminen on helppoa ja selkeää, sikäli kun kone ja kortinlukija kommunikoivat keskenään. Siinä oli hetken pientä tökkimistä, mutta siitä selvittiin buuttaamalla iPad.

Minusta on mainiota, että iZettle-tilille voi kirjata myös käteisostot: näin kassa pysyy järjestyksessä ja asiakkaalle voi lähettää kuitin sähköpostiin myös käteisostosta. Tililtä näkyy eri tuotteiden myynnit välittömästi ja niiden tilittäminen eteenpäinkin helpottuu, jos on esimerkiksi ottanut tuotteita myyntitilille.

Vuoden alusta myyjälle tulee pakolliseksi tarjota kuittia asiakkaalle, mutta sähköinenkin kuitti kelpaa. Tästä oli jossain keskustelufoorumilla epäselvyyttä, joku väitti että jos käteisostot kirjaa iZ-tilille, siitäkin menee välityspalkkio. No, ei mene. Kuittipakko on mielestäni hieno asia: se voi osaltaan vähentää pimeää myyntiä. Nyt voin kertoa kokemuksesta, että ainakaan tällaisesta sähköisestä tavasta kirjata myynnit ei synny mitään lisävaivaa, päinvastoin, se helpottaa verovelvollisen jälkitöitä huomattavasti.

iZettlen välitysmaksu voi tuntua suurelta, se on 2,75% (maksutapahtumat ilman kortinlukijaa 0,15€ + 3,50%; luottokortit), mutta verrattuna esimerkiksi Elisan maksupäätteen kustannuksiin se tulee laskujeni mukaan halvemmaksi, jos korttimaksuja vastaanotetaan vähemmän kuin 2.000 euron arvosta kuukausittain. Monilla käsityöihmisillähän suurin osa myynnistä on verkkokaupan myyntiä tai laskutusmyyntiä ja myyntitapahtumamyynti on satunnaista tai muuten pientä.

Maksut tilitetään yksityistilille vähän eri tavoin, riippuen lukulaitteesta. Tavallisesti viiden pankkipäivän kuluttua.

Raportointi on selkeää ja koska raportit voi ladata excel-tiedostoina omalle koneelle, niitä voi myös käsitellä haluamallaan tavalla. Minä esimerkiksi erittelen eri alv-kannat ja viime viikonlopun myyntitapahtuman jälkeen minun piti eritellä kahden eri yrittäjän myynti. Se on helppoa, kun olimme huolellisesti kirjanneet tuotteet tuoteluetteloon järkevällä tavalla. Jo tuotteen nimestä selvisi kenen tuotetta on myyty. Myös tilitettävä alv on helppo laskea. Kortti- ja käteismaksujen erittely oli käsityötä, siihen voisivat tehdä parannuksen. Ohjelma siis erittelee tietenkin ne, mutta jos haluaa tuote- tai verokantakohtaiset erittelyt käteis- ja korttimaksuihin, joutuu askartelemaan excelissä.

Plussia on siis paljon, miinusta oikeastaan toistaiseksi vain hieman kehittymättömät raportointipalvelut ja se, että kortinlukija näytti kiukustuvan siitä, että sitä oli käytetty sekä puhelimen että tabletin kautta – tai jotain, sillä yks kaks se vain kieltäytyi yhteistyöstä toimittuaan varsin kiitettävästi jo kolmen myyntipäivän ajan. Selvyyttä ongelman lähteestä ei saatu. Siitä selvittiin buuttaamalla kone ja lukija pariin kertaan, mutta kiusallisiahan tällaiset tilanteet ovat varsinkin, jos asiakas odottaa kuuma takki päällä pääsyä ulos, jonoa kerääntyy ja ostaja alkaa epäillä, että hänen tilillään ei ole katetta. Erityisesti etämaksukortit näyttivät tökkivän.

2 Comments Lisää omasi

  1. Janne sanoo:

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kyselin tätä maksupäätettä yhdistyksemme käyttöön. Eivät myöntäneet, koska rekisteröidyllä yhdistyksellämme ei ole y-tunnusta. Voi olla, että ovat siis kiristäneet käytäntöä mahdollisten väärinkäytösten takia, yms. Tällä hetkellä 11/2015 tämä on siis tilanne ja erityisen paljon tästä kärsivät yleishyödylliset yhdistykset, joilla ei ole Y-tunnusta ja joiden liikevaihto on hyvin pieni. Tällöin ei kannata osta monen kymmenen tai sadan euron vuokralaitetta.

    1. mutta onhan yhdistyksellä aina y-tunnus vaikkei se olisikaan alv-tunnus? Tai ainakin yhdistys voi hakea y-tunnuksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s