Peruskirja perinneneuleista

ritataylorRita Taylor: Parhaat perinneneuleet. 150 mallia maailmalta. Suomentanut Mirja Muurinen. Minerva 2014.

Voi olla, että olet tietämättäsi jo törmännyt Rita Taylorin töihin. Kun näet englantilaisessa epookkisarjassa tai -elokuvassa ihanan villapaidan tai  -takin, se saattaa olla perinne- ja vintageneuleisiin erikoistuneen Rita Taylorin käsialaa. Hän on julkaissut aiemmin vintage-neulekirjan Madeline Westonin kanssa sekä yhden neuletekniikoita käsittelevän kirjan. Hän toimii myös yhdistyksessä, joka tallentaa historiallisia lankatyömalleja ja jakaa perinnettä uusille sukupolville.

Minervan nyt suomeksi julkaisema Parhaat perinneneuleet –kirja on laadittu edellisten tapaan siten, että sen avulla selviää aloittelijakin, mutta kirjalla on annettavaa myös kokeneemmille neulojille.  Kirja toimii myös hakuteoksena, sillä siinä on myös hyvä asiasanahakemisto. Vaikka kirjan 12 neuleohjetta ovatkin melko helppoja, on sen kuviomallistosta ja tieto-osuuksista iloa kokeneimmillekin. Jokaisen luvun alussa esitellään asiaan kuuluvaa neulehistoriaa hyvinkin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi kilttisukkaperinnettä käsittelevästä kappaleesta selviää, miten sukkien varren käännös on funktionaalinen: sen tarkoitus on koristamisen lisäksi peittää sukkanauha.

Kirjassa käsitellään pinta- ja kohoneuleet, kierretyt silmukat, palmikkoneuleet sekä pitsi- ja kirjoneuleet. Lisäksi on kuvitettu opas neuletekniikoihin. Jokaiseen näihin eri tapaan koristella neule liittyy myös kaksi ohjetta. Ohjeet ovat perusmalleja, kriittinen ja kokenut neuloja voi pitää niitä hieman mielikuvituksettomina ja kuumavesipullon suojukset voisi jo jättää neulekirjoista pois ainakin Pohjoismaisista laitoksista. Ohjeet ovat kuitenkin hyvä lähtökohta sille, joka on vasta aloittelemassa neulontaharrastusta.

2014-01-09 10.44.34FairIsland_kuvio

Minä innostuin kirjan johdannon kuvituksena olevasta Fair Isle -paidasta, se on yksi kauneimmista miesten villapaidoista, joita olen nähnyt! Koska kyseisen paidan mallikuviota kirjassa ei ole, tein kuvan perusteella kaavion itse. Nähtäväksi jää, miten se toimii neulottuna.

Kirja on siis inspiroiva. MOT.

[Vaikka Minerva kustannus oy on luovuttanut kirjan arvostelukappaleen maksutta kirjoittajalle, kirjat arvostellaan asiallisesti eikä vain tykkäämismielessä. ;-)]

2 Comments Lisää omasi

  1. Tuija sanoo:

    Juuri tuo miehen neule vaikuttaa kyllä tosi kauniilta ja mielenkiintoiselta, ja kilttisukissakin on sitä jotain. 🙂 Ihan vinkkinä vaan sanon, että myös Rita Taylorin ja Madeline Westonin Vintage Knits on ilmestymässä helmikuussa suomeksi nimellä Vintageneuleet (minun suomentamanani). http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513171704

    1. Puikkomaisteri sanoo:

      Mainio uutinen tuo vintage-kirjan suomentaminen! Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s