Kirjavaa

Minulta pyydettiin sukkaohje Naispurjehtijoitten vuosikirjaan. Tottahan suunnittelin naispurjehtijoille ihan oman sukkamallin, jossa on purjehdusteema. Ohje ei tosin ole mikään aloittelijoille sopiva, koska sukan juju on toteutetttu  intarsianeuleella tasoneuleessa.

Etsiskelin ohjeen tueksi tasoneuleena neulottavaan intarsianeuleeseen opasvideoita enkä oikein löytänyt sellaista, jossa silmukka tehtäisiin mannermaisittain. Alla on kuitenkin yksi linkki suomenkieliseen peruskirjoneulevideoon.

Omat kokemukseni ovat tällaiset:

 • ota kuviolanka aina samalta puolelta suhteessa pohjalankaan, etteivät langat kierry työn taustalla ja myös nurja puoli on siisti ja kuvolanganjuoksut hymyilevät.
 • kirjoneule tasoneuleena on ainakin aluksi hidasta ja hankalaa, mutta kyllä se pikku hiljaa alkaa sujua rutiinilla. Helpointa on, jos kykenee opettelemaan kaavion nurjan kuviorivin ulkoa (2 sinisellä, 3 punaisella, 4 sinisellä) siten, ettei mallikuvaa tarvitse katsoa usein.
 • puseroa tai muuta isoa neuletta ei kannata neuloa edestakaisena kirjoneuleena, siihen ongelmaan tarvitaan rohkeutta leikata auki  (steeking) suljettuna neuleena tehty työ. Se on loppujen lopuksi paljon helpompaa kuin luulisi vaikkei edes siksakkaisi koneella leikkauskohtaa.
 • jos kuvio vaatii pitkiä langanjuoksuja  on lanka syytä kiepauttaa pohjalangan ympäri matkalla. Minä pyorittelen vuorin vasta- ja myötäpäivään, ettei langat mene liiaksi kierteille.
 • intarsia onnistuu parhaiten melko paksuilla langoilla, ohuita tai hyvin joustavia lankoja käytettäessäsi varo kiristämästä lankoja liiaksi. Luontaisesti neuloessa haluaa kiristää lankaa, ettei värialueitten reunasta tulisi epäsiisti, mutta liika kiristäminen on yhtä paha kuin liika löysyys. Tässäkin työ opettaa kyllä tekijäänsä.
 • vaikka kuvion toinen reuna jäisikin vähän epäsiistiksi (pohjaneuleen reunassa yleensä liian löysiä silmukoita ja kuviolanka kiristää) sitä saa hieman korjailtua viimeistelyvaiheessa kiristämällä lankoja nurjalla vetämällä ja esim. höyryttämällä.
 • intarsianeuletta tehdessä on hyvä käyttää sopivan mittaisia langanpätkiä, jotka saa helposti selvitettyä, kun langat tahtovat mennä joka tapauksessa sotkuun.
 • joskus intarsia-kuvio kannattaa tehdä siten, että tekee jokaisen kerroksen eri langanpätkällä: lankojen päättely voi olla nopeampaa kuin se, että tekee koko työn tasoneuleena varsinkin, jos kuviossa on useampia värejä. Joissain tapauksissa langanpäitä voi myös käyttää  hapsukoristeena, katso kuva alla.
Esimerkiksi tällaisessa "karkki"-kuviossa voisi jokaisen kerroksen neuloa erillisellä langalla ja sitten tuoda kaikki langanpäät koriseelliseksi hapsuksi reunimmisen valkoisen silmukan alta.
Esimerkiksi tällaisessa ”karkki”-kuviossa voisi jokaisen kerroksen neuloa erillisellä langalla ja sitten tuoda kaikki langanpäät koriseelliseksi hapsuksi reunimmisen valkoisen silmukan alta.

Hyviä vinkkejä intarsianeuleeseen on tässä.
Perusvideo tasona neulottavana kirjoneuleesta. (Minä pyrin kyllä ottamaan langat puikolle aina samassa järjestelyksessä, että kuviosta tulee siisti, etteivät langat kierry liiaksi nurjalla ja myös nurjasta puolesta tulee siisti. Se ei kuitenkaan ole ihan ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota kirjoneuletta opetellessaan.)

One Comment Lisää omasi

 1. Katja sanoo:

  Paljon hyviä vinkkejä kirjoneudeiden neulomiseen. Tuohon langan sotkeutumiseen itse löysin avun langanpidikkeidestä (knitting bobbin set) ,joita valmistaa mm. Clover. Omani taisin ostaa Oulunkylästä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s