Apua appsista

knitcomTulin suunnitelleeksi sukkamallin, jossa on iso, kaksivärinen, kirjoneulekuvio. Kirjoitin ohjeen englanniksi ja nyt tarkastan ohjetta neulomalla sen mukaan toisen sukan. Jotta minun olisi helpompi seurata noin 90-rivistä pääkuvion kaaviota, aloin kaivata kipeästi apuvälinettä. Applen sovelluskaupassa on useitakin neulonnan apuvälineitä, kokeilin JKnit maksutonta ohjeenlukusovellusta, maksullista PDF expert -sovellusta ja maksutonta KnitCompanion -sovellusta.

Mikään näistä ei ole täydellinen. JKnit-sovellukseen olemassa olevan pdf-ohjeen lukeminen on helppoa (kunhan olet määritellyt iPadin/iPhonen asetuksissa tiedostonjaon päälle). Kaavion voi kääntää ohjelmassa oikein päin ja avuksi saa keltaisen väripalkin, joka korkeuden voi säätää kaavion tai ohjeen rivin korkeuden mukaan. Et voi kuitenkaan siinä merkitä silmukan tarkkuudella paikkaa, johon olet jäänyt vaikka toimiihan se palkki tietysti jonkinlaisena merkkinä.

Olisi tärkeää, että pdf:aan voisi tehdä muistiinpanoja. Ainoastaan PDF Expert -sovelluksessa tämä on mahdollista, mutta koska sitä ei ole suunniteltu nimenomaan neulojille, siitä puuttuu tuo kiinteä ja nopea huomiopalkki.

Päädyin käyttämään KnitCompanion-sovellusta, jossa on tuo hyödyllinen ominaisuus, että voit merkitä paikan, johon jäit. Kaavion seurantaa helpottaa värilinja (bar), jonka värin voi itse valita (kuvassa keltainen). Periaatteessa siinä on myös vertikaalinen linja (kuvassa sininen), mutta se häipyy välillä näkyvistä.  Sovellus kaatuilee ja projektin tallentaminen on vähän niin ja näin. Jouduin tallentamaan aina uudeksi projektiksi työni poistuttuani ohjelmasta. Maksullinen versio on mielestäni ylihinnoiteltu (14,49 €) – ainakin kun ohjelma ei ole täysin toimintavarma.

Sekä JKnit ja KnitCompanion ovat ulkoasultaan viimeistelemättömiä – suorastaan rumia, niistä ei selviä suoralta kädeltä, mitä tässä nyt voisi tai pitäisi tehdä, mutta tällaisen apuvälineen käyttö todellakin nopeuttaa työtä silloin, kun neuloessa pitää seurata kaaviota huolellisesti. Minä neuloin edellistä kuvioraitaa seitsemän tuntia, nyt selvisin kaksi tuntia vähemmällä! Aikaa säästyi kun en joutunut purkamaan ja neulomaan uudelleen siksi, että olin mennyt kaavion riveissä sekaisin.

Suunnittelijalle ei mikään näistä apulaisista riitä yksin. Nyt tehtävänäni oli tarkastaa neulomalla tuo ohje, siksi pidin auki myös PDF Exportia, jonka avulla merkitsin huomioni pdf-ohjeeseen tehtävistä korjauksista.

Itse ohjeen kirjoittaminen sujuu millä tahansa tekstieditorilla mainiosti. Kuvienkin kanssa pärjää mainiosti iPadilla tai iPhonella. Kaavioiden tekoon on siihenkin tarjolla joitain sovelluksia myös mobiililaitteisiin, mutta ne ovat minusta hankalia tai puutteellisia. Jopa kuvien ja tekstin yhdistäminen onnistuu melko kivutta vaikkapa Pages-ohjelmalla. Mutta.

Fakta on, että kaavion suunnitteluun (tai totetuttamiseen) tarvitaan kunnollista näyttöä ja omaa ohjelmaansa, jossa on silmukkakirjasto, kaavion aihion voi monistaa, kääntää jne. Lopuksi siitä pitää saada tuotettua pdf- tai jpg-tiedosto, jossa on myös painotuotteeseen riittävä resoluutio. Käytän Intwined Pattern Studio-ohjelmaa pöytätietokoneessani, mutta onhan siinäkin puutteensa. Tällä hetkellä kaipaan eniten ominaisuutta, jossa valitut värit voisi korvata valmiissa kaaviossa helposti. Sellaista ei ole, joten joudun säätämään näitä asioista Photoshopissa.

2 Comments Lisää omasi

  1. Puikkomaisteri sanoo:

    IntWined Pattern Studio -ohjelmassa voi ruutujen kokoa säätää vapaasti, jopa siis todellisen neuletiheyden mukaan. Kiitos kehuista!

  2. Maiju sanoo:

    Moikka!
    Saako tuohon ohjelmaan muokattua tuota ruudukkoa? Eikös yhden ruudun tulisi olla n. 30% matalampi kuin mitä on korkea tai käsialasta riippuen?
    Sulla on tosi mielenkiintoinen blogi :-)).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s