Villapaita Otsolle

stevemacqueenARANTässä on oikein tyypillinen tapaus, miten käytän hyväkseni iPadia neuletta suunnitellessani.

Tehtävä: pitkänhuiskea poikani tarvitsee villapaidan. Toiveena on palmikkoneule. (Muuten, jos palmikkoneuleen suunnittelu kiinnostaa kovasti, tästä kurssista voi olla iloa.)

Lanka: lanka tuli valittua Puikkopäivillä Östermanin Jennin pöydältä. Ihanan pehmeää suomenlampaan villaa, vähän ohutta, mutta niin ihanaa!

Puikot: erilaisten kokeilujen jälkeen päädyin siihen, että tätä lankaa on neulottava 3 mm puikoilla, muuten palmikosta ei tule kaunista, vaikka toivoin pääseväni edes 3,5 mm puikkokokoon vaivojeni säästämiseksi. Tuskin maltan odottaa noiden apinahihojen neulomista, arggh, 68 senttiä! On tietenkin mahdollista, että joudun lopulta neulomaan puseron kaksinkertaisesta langasta, mutta ainakin haluan ensin nähdä, millainen siitä tulisi ohuempana.

I Mallin valinta

Olen jo kauan aikaa sitten säilönyt Pinterest-kansiooni ihanan kuvan upeasta, klassisesta villapaidasta. Kuvan paita on neulottu paksummasta langasta, mutta palmikkomalli sopinee ohuempaankin lankaan mainiosti. Otson mielestä paita on ”just oikea!” No, ellei siitä tule kivan näköistä ohuempana, täytyy tilata uutta lankaa, mutta Otsoa miellytti nimenomaan ajatus ohuemmasta paidasta.

Olen muuten itsekin levittänyt epähuomiossa kaunista, mutta ilmeisesti epätotta urbaanitarinaa (viimeksi Pukkilassa) Aran-neuleista, sitä kritisoidaan tässä artikkelissa Aran-neuleista.

II Mallitilkku ja mitotus

Suuritöisen paidan eteen kannattaa nähdä se pieni vaiva, että tarkastaa mallitilkun avulla, että mitat tulevat oikein. Mallitilkun perusteella 28 s = 10 cm. Nyt tarvittiin vain poika paikalle mittauksia varten. Hänellä kun on pitkä selkä, hoikka varsi ja apinan kädet. Kun tiheys on tiedossa, silmukkaluku oli helppo laskea. Tässä tarvitaan 312 silmukkaa puseron vartalo-osaan, koska puseron rinnanmitaksi halutaan 112 cm.  Kummallekin puolelle siis 156 silmukkaa, joihin palmikkokuviot sovitetaan.

Muistiinkirjaamisessa ja suunnittelussa käytän apuna iPadin Penutimate-sovellusta.

kuva1 kuva2 kuva3

III Neulekaavioiden piirtäminen

Apuna käytän Intwined-ohjelmaa, mutta neulekaavioiden piirtämiseen voi toki käyttää vaikkapa kynää ja ruutupaperia, exceliä tai jotain ilmaisohjelmaa. Lähtökohtana on siis valokuvan villapaita, jossa on keskellä hunajakenno, sen ympärillä  palmikot, timanttikuviot, palmikko ja helmineuletta. Koska palmikkokuviot tulevat symmetrisesti paidan etu- ja takapuolille, jaan kokonaissilmukkaluvun neljällä saadakseni palmikkopaneeleille tarvittavan silmukkamäärän (paneelit toistetaan sitten neljä kertaa). Kun silmukkamäärät kullekin palmikkokuviolle on suunnilleen päätetty (1/2 hunajakenno 32 silmukkaa, palmikko 6 silmukkaa, timanttikuvio 24 silmukkaa, helmineuletta sivuissa 16 s = 78 silmukkaa x 4 = 312 silmukkaa. Toinen ja neljäs paneeli tietysti neulotaan peilikuvina. Nyt olisi tietysti viisasta neuloa vielä uudet mallitilkut kustakin palmikkokuviosta, mutta kuka nyt enää jaksaa odotella!!!

2 Comments Lisää omasi

  1. snna k sanoo:

    Onpa näppärän oloinen sovellus! Löytyisiköhän Androidille jotain vastaava..! Paidasta on tuleva mitä hienoin.

  2. Tuija sanoo:

    Enpä valitettavasti päässyt Pukkilaan tänä vuonna, koska vietimme tyttären rippijuhlia. Kurkkasin kuitenkin nyt vinkkijuttusi läpi, mutta en löytänyt sellaista ohjelmaa, mitä kovasti kaipailisin. Tiedätkö, onko olemassa sovellusta, joka osaisi laskea esim. neulepaitamallin eri kokoihin tarvitavat lankamäärät? Tiedän kyllä erilaisia arviointitapoja, mutta hitsit, kun tuntuvat työläiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s