Padat liedelle! (Tai kupit mikroon)

varjaaGail Callahan: Värjää itse langat ja kuidut.
Kääntänyt Tuulia Salmela. Minerva 2014. Sivuja 168.

Callahanin värjäyksen käsikirjassa kerrotaan hyvinkin seikkaperäisesti proteiinikuitujen värjäämisestä. Eikä siis vain valmiin langan vaan myös kehrättävän kuidun värjäämisestä, kuten nimikin sanoo. Minusta tosin olisi parempi puhua ensisijaisesti ”eläinkuitujen” värjäämisestä, kun toisaalta puhutaan kasviskuiduista ja synteettisistä kuiduista. Muutenkin vierastan vähän tärkeilyä termeillä: yksivärinen on yksivärinen vaikka sen sanoisi hienosti ”monokromaattinen”.

Callahan esittelee värjäysvälineet, värjäyspaikan järjestämisen, värjättävät kuidut ja hyvin seikkaperäisesti. Väreistä esitellään happoväri ja elintarvikeväri, kasvisvärjäyksestä tai reaktiiviväreistä kiinnostuneelle kirjasta voi kuitenkin olla apua perusasioiden kannalta. On sellaisiakin villan värjäämiseen tarkoitettuja värejä, joita käytettäessä ei tarvita etikkaa tai muuta happoa, liekö sitten pohjaltaan elintarvikevärejä?

Luvussa  ”Värien voima” käsitellään mukavalla tavalla värioppia ja väriyhdistelmien muokkaamista. Tämä osa on minusta todella kiitettävä, siinä heijastuukin kirjoittajan omat kokemukset värioppien vaikeasta hahmottamisesta. Kirja kannattaisi hankkia jo tämän yhden luvun vuoksi.

Viidennessä luvussa annetaan seikkaperäiset ohjeet erilaisiin värjäystekniikoihin (esimerkiksi upottaminen, ruiskutus, ripottelu, solmiminen…). Mielenkiintoista, olen harrastanut lähinnä tuota padassa lilluttelua, joka on siis upotusvärjäystä.  Kokeilen varmasti muitakin esiteltyjä tekniikoita. Jokaisen ohjeen ohessa on hyvin vinkkejä. Lisäisin tässä omani haltijalankojen sitomisesta: olen käyttänyt menestyksellä avattavia nippusiteitä haltijalankojen sijaan varsinkin isoja, lähes kilon vyyhtejä värjätessäni.

Yhtä jäin kuitenkin kaipaamaan, kun kirjan kannessa viitataan erikoistekniikoihin. Miten yksivärinen lanka liukuvärjätään siten että se asteittain muuttuu tummemmaksi? Tässä yksi tapa.

Kirjan lopussa on muutamia melko simppeleitä neuleohjeita ja joitain virkattuja kuvioita, lähinnä kai esittämässä käsinvärjättyjen lankojen käyttöä. Minä olisin kaivannut enemmänkin pohdintaa siitä, mihin erilaiset käsinvärjätyt langat parhaiten sopivat. Näemmehän jatkuvasti epäonnistuneita lankavalintoja, joissa upea käsinvärjätty lanka katoaa monimutkaiseen pitsimalliin tai päinvastoin.

Käännöksen on tehnyt Tuulia Salmela, joka on mainio värjäri itsekin. Käännös on todella hyvälaatuinen, alkuperäkieli ei puske ilmaisuun ja kielikin on kaunista. Pari pilkkua olisin pannut lisää ja muutaman virkkeen purkanut lyhyemmäksi, mutta sellaista kirjaa ei olekaan, joista ei tällaisia kohtia löytyisi (omista töistäni varmasti paljon enemmän).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s