Kyllästymiseen asti

Olin vuosikausia siinä käsityksessä, että suomalaiset naiset eivät kannattele harmaata taloutta. Eihän pienipalkkaisella naisella mielestäni ollut siihen mitään mahdollisuuksiakaan. Naiset maksavat veronsa jopa iloisesti, koska he myös käyttävät verovaroin rahoitettuja palveluja. Olin väärässä.

Totuus on valjennut minulle pikkuhiljaa, mutta käsityöpiireissä se on lävähtänyt suorastaan silmille. Lankoja trokataan (tuodaan esimerkiksi ulkomailta ja myydään kalliimmalla kotona) ja veroja kierretään myymällä uusia lankoja (siis kirpputorikauppaan kuulumattomia) ilmiselvästi verotta. Minkä muun johtopäätöksen langanostaja voi tehdä, jos hän saa kuitiksi vain erikseen vaatimalla hätäisesti sutatun lappusen, josta ei selviä myyjän yhteystiedot eikä pyytämättä sitäkään? Semminkin jos esimerkiksi käsinvärjättyä tai saman langan eri värejä suurissa erissä on samoilla myyjillä tarjolla useiden satojen eurojen edestä sellaisella hinnalla, ettei se mitenkään voi sisältää veroja. Toisaalta, jos myyntivoittoa ei synny, ei tule verotettavaa tuloakaan, miksi siis piiloutua nimimerkin taakse, kun verottajalle voi tehdä yksinkertaisen laskelman vähäisen elinkeinotoiminnan kuluista ja tuotoista?

Olen itsekin myynyt yritykseni kautta poistoeriä ja neulojilta ostettuja lankoja sekä värjännyt pieniä eriä lankaa myyntiin. Siksi tiedän, että ylijäämää ei synny kilokaupalla ihan vahingossa tai pelkästä värjäämisen ilosta. Rehellisellä myyjällä ei ole mitään syytä loukkaantua, jos asiakas pyytää kuitin tai tiedustelee lankojen alkuperää.

Yritykset keskustella naisten nettifoorumien muuttamisesta siten, etteivät ne suorastaan tukisi harmaan talouden vipeltelijöitä, leimataan riitelyksi, henkilöön käymiseksi ja vaiennetaan porttikielloilla. Minut on bannattu muutamasta netin neulojaryhmästä, koska olen tiedustellut niissä eräiden myynti-ilmoitusten johdosta, sisältääkö hinta verot ja ehdottanut foorumien sääntöihin sellaisia muutoksia, jotka estäisivät vilpistelyä. Tämä on näissä alhaisen moraalin saiteissa väännetty väkisin henkilöön käymiseksi, eikä itse asiasta (foorumien säännöistä) ole haluttu keskustella.

Onneksi on sellaisiakin kirpputorilangan foorumeita, joilla on suoraselkäiset säännöt: esimerkiki Facebookin Lankamyynnit-ryhmässä torjutaan trokarit ja muut vilpistelijät selvin sanoin. Facebookin Neulonta-ryhmässä taas todetaan, että:

”Lienee jokaisen itseään arvostavan käsityöläisen mielestä itsestään selvää se, että käsityön arvostusta ei ainakaan nosteta MYYMÄLLÄ tekeleitään alihinnalla ja vielä niin ettei kiinnosta mitä verottaja tai laki sanoo HARMAASTA TALOUDESTA. AMMATTIMAINEN myynti pimeästi, on epäkunnioittavaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka yrittävät leipänsä tällä alalla hankkia. Pohtikaa asiaa millä tahansa muulla elämän ammattialoilla.”

Voiko sen enää paremmin sanoa?

5 Comments Lisää omasi

 1. Anna sanoo:

  Tämä nyt ei ihan suoranaisesti istu postauksen aiheeseen mutta:
  Mikä sukkalanka olisi kokemuksesi mukaan kestävää ja eettisessä mielessä ok?

  1. Vastasinkin tuossa ylhäällä omana postauksenaan!

 2. Anniina sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Olen sen verran noviisi näissä asioissa, etten ole tajunnutkaan tällaista olevan olemassakaan.

  1. Puikkomaisteri sanoo:

   Ei sitä äkkiä huomaakaan, mutta kun on vuosia seurannut tiettyjen ihmisten toimintaa… Uskon, että useimmat ovat kanssani samaa mieltä, mutta erittäin harvat haluavat sitä riitelijän leimaa otsaansa, banneja ja muuta, mitä näiden asioiden käsittelemisestä seuraa. Kokemusta on. Yrittäjät eivät halua näillä sivustoilla puhua asiasta, koska pitkävihainen, netissä alustettu parvi”””äly””” kohdistuisi suoraan heidän liiketoimintaansa.

 3. Maarit Lähdesmäki sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus, asiaa täynnä. Minä ostan usein kirppiksiltä lankoja, sillä ne oli ainakin välillä pois myynnistä. Florica en ole varma onko sitä otettu uudelleen myyntiin. Sitten on nämä ns. säläpussit missä on haluamaani lankaa, mutta paljon jämäkeriäkin ihanaa. Niitä olen vienyt päiväkoteihin askartelua varten. Siellä ollaan tyytyväisiä, määrärahat niillä minimaaliset. Sitten myyntiin en justiin tuon hinnoittelun takia. Sillä en tiedä siitä mitään. Teen itselleni ja lahjaksi tutuilleni, se on helpompaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s