Kuumat aiheet

Ihan ensin täytyy kiittää ja onnitella  Sari Suvantoa joka on julkaissut kivan sukkien e-ohjekokoelman Langan rytmi – ja se on ladattavissa tästä täysin ilmaiseksi. Sukissa on kivoja omaperäisiä jujuja. Kaunis pikkujoululahja neulojille! Kiitos vielä!

* * *

Eräällä seuraamallani foorumilla on käynnissä jälleen keskustelu neuleohjeiden tekijänoikeuksista. Jokaisen joulun alla nousee keskustelu, saako neulelehdessä julkaistun ohjeen mukaan tehdä joululahjoja ilman, että pukin sijaan tuleekin syyte. SAA!

Virheelliset tulkinnat juontavat siitä, että oikeusoppineiden ja maallikoiden on ajoittain vaikea seurata toisiaan. Kun oikeusoppinut (tai muu asiaan hyvin perehtynyt henkilö) puhuu tekijänoikeudesta hän olettaa, että kuulijakin ymmärtää, että tekijänoikeus on vain kirjallisella tai taiteellisella teoksella. Teokseksi taas ei lasketa tavanomaista villasukkkaa tms. neulottua käyttöesinettä ellei siinä ole jotain todella poikkeuksellisen omaperäistä ja sen kykenee vieläpä todistamaan. Tässä selkeä artikkeli, jossa käsitellään teoskynnystä.

Kun väitetään, että käsityölehden ohjeen mukaan ei saa tehdä joululahjoja sukulaisille, on käsitetty väärin esimerkiksi tämä:

Toisin kuin mallisuoja, joka on erikseen haettava, tekijänoikeus syntyy automaattisesti. Ohjeen tekijä ei välttämättä edes itse tiedä, ylittyykö teoskynnys. Itse ohjehan ei ole kirjallinen teos, koska se on määrämuotoinen työohje. Sen kopiointi ja levittäminen on aivan sallittua (ja monissa käsityöliikkeissä myydäänkin käsityölehtien ohjeiden valokopioita). Mutta jos ohjetta seuraa, tulee tehneeksi teoksesta uuden teoskappaleen, mikä on suunnittelijan yksinoikeus. No, yksityiskäyttöön saa onneksi teoskappaleen tehdä ja niitä saa jopa muutaman kopion jaella lähipiiriinsäkin (12§). Laajempi tehtailu kuitenkin rikkoo tekijänoikeuksia, eli näitä itse tehtyjä teoksia ei saisi ilman suunnittelijan lupaa jaella hyvän päivän tutuille joululahjoina. [LÄHDE]

Tekstihän on tietysti totta, mutta tekijänoikeus koskee vain teoskynnyksen ylittäviä teoksia. Tässä on yksi esimerkki tekijänoikeusneuvoston päätöksestä, mistä selviää hieman, mistä puhutaan, kun puhutaan käsityön tekijänoikeudesta.

Sukka on sukka ja jos se on teos, se pitäisi kyllä huomata juristeilta kyselemättäkin. 😉

Minusta meidän ei pitäisi tarvita lainoppineita kertomaan, mikä on oikein ja väärin. On väärin syödä toisen leipää (esim. kopioimalla julkisesti jaettavaksi toisen työllä ja vaivalla tekemiä maksullisia neuleohjeita). *) On väärin väittää toisen syyllistyvän tekijänoikeuden loukkaamiseen, jos hän tulee tehneeksi neulemallin, jossa on käytetty vaikkapa saman tapaista palmikkokuviota kuin aiemmin on nähty, kansanperinteen ja netistä löydettyjen kuvioiden käytöstä puhumattakaan. On väärin valmistaa myyntiin toisen ohjeen perusteella tehtyjä tuotteita. On oikein osoittaa rakkauttaan antamalla lämpimiä ja kauniita käsitöitä läheisilleen! On oikein maksaa verot ja käypä hinta käsityötuotteesta! On oikein jakaa suomalaista (ja muutakin) kansanperinnettä ja kuvia sen kauniista tuotoksista. On oikein säilyttää perinnettä ja olla osa sitä! Peace & Love, Villasukka ja sen tekijät!

*) Tähän voi syyllistyä puolivahingossakin jakamalla esimerkiksi Pinterestissä nettiin laittomasti kopioituja kirjoja. Lähdenkin siivoamaan taulujani…

One Comment Lisää omasi

  1. Sari Suvanto sanoo:

    Moi,
    Kiitos maininnasta 🙂 On ollut hieman hämmentävää miten ihanan vastaanoton Langan rytmi on saanut, mutta samalla olen hyrissyt tyytyväisyydestä. Kiitos myös mainiosta tekstistä tekijänoikeuksista, aihe puhututtaa jatkuvasti monella areenalla eli on keskustelemisen ja myös selkiinnyttämisen arvoinen asia. Terveisin Sari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s