Käsityötunnin kauhutEräässä Facebookin neulontaryhmässä tuli sivujuonteena esiin koulukäsityön synnyttämä kantapääkammo, oikeastaan yleisemmin käsityökammo. Sen on aiheuttanut useimmiten epäpätevä ellei suorastaan sadistinen käsityönopettaja. 

Pedagoginen osaamattomuus ei toki ollut erityisesti käsityönopettajien ongelma, vaikka massateollisuuden kulttuurissa heidän tehtävänsä olikin varmasti turhauttava. Käsityö ei ollut erityisen arvossa 1960 ja 1970-luvulla, silloin haluttiin tehdasvalmisteisia farkkuja eikä räätälöityjä asuja. Himoittiin muovikoruja, värikkäitä sukkahousuja, tekokuituja! Äidin käsinkutomat pellavaiset pyyheliinat nousivat arvoon vasta myöhemmin ja villasukkien universaali pätevyys tajuttiin aikuisina.

Nuoret kässämaikat jo osasivat: muistan kadehtineeni naapurikoulussa opiskeleviä ystäviäni katsoessani heidän koulukäsitöitään: iloisia värejä, muodikkaita malleja ja kekseliäitä tapoja opettaa perustaitoja. Kun naapurikoulun tytöt  värkkäsivät kivoja koruja ja ompelivat trumpettilahkeisia lantiohousuja tai mikroshortseja, me tahkosimme pakkosukkaa ja -lapasta, käyttökelvotonta puuvillahaalaria tai jotain muuta typerää. 

Minä istuinkin varastokomerossa useat käsityötunnit, siihen rangaistukseen opettajalla ei olisi ollut mitään oikeutta, vaikka olin varmasti opettajan kauhu, sillä Puikkoakateemikko oli opettanut useimmat taidot minulle jo aikoja sitten — uudenaikaisin niksein. Näitä niksejä tietenkin jakelin auliisti luokkatovereille. Enkä jättänyt kertomatta, mitä mieltä olin annetuista tehtävistä. Neulomisen olin opetellut kuusivuotiaana kirjan kuvista, siinä olisin tarvinnut tukea. Niinpä minäkin vihasin sukantekoa, varsinkin sitä kantapäätä, koska en saanut siitä milloinkaan siistiä.

Aikuisena moni, joka on koulussa sairastunut käsityöfobiaan, onneksi huomaa, että eihän neulomisen tarvitsekaan olla kidutusta — päinvastoin! Kantalapun löysän reunan voi välttää helposti, eikä silmukoiden poimiminen toisella tavalla, joka kiristää löysät pois, ole vaikeaa, kunhan joku kertoo niksin. Minä opettelin siistin  ”koulukantapään” vasta nyt, omaa sukkakirjaa tehdessäni. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s