OSA 1: Sen sata tapaa aloittaa sukka…

… tai ainakin hyvin monta.

Jos joustinneuleen neulominen sukan suuhun kyllästyttää, kokeile jotain uutta. Tanssi ruusuilla -sukkien ohjeessa olikin jo yksi koristeellinen tapa aloittaa sukka, mutta tapoja on todella useita. Nyt niitä ruvetaan käymään läpi! Katsotaan, montako keksin.

Yksi itselleni hyvin mieluinen aloitustapa on neulottu päärme. Se on käytännöllinen varsinkin pitkissä sukissa siksi, että päärmeeseen saa pujotettua kuminauhan, joka pitää sukan ylhäällä. Ilman kuminauhaa päärme saattaa työntyä ulospäin ja repsottaa, ainakin ellei sitä ole neulottu noin 1 mm pienemmillä puikoilla kuin varsinainen neule.

Kaikissa päärmeissä on sama idea: neulotaan ensin alavara, sitten käännöskerros, ylävara ja lopulta käännetään alavara ylävaran alle sekä luodut silmukat ja viimeiseksi  neulotut silmukat neulotaan yhteen. Kuminauhalle jätetään aukko neulomalla 3–4 viimeistä silmukkaa normaalisti (neulomatta niitä siis yhteen luotujen silmukoiden kanssa).

hem

Päärmeissä ei ole muuta kikkaa, kuin se, että on hyvä tarkastaa, että luotu silmukka todella vastaa puikolla olevaa silmukkaa, jonka kanssa se neulotaan yhteen. Muuten päärmeestä tulee vino ja se vetää.

Päärmeen leveys tietysti riippuu monestakin asiasta, mutta ainakin sen sisään olisi hyvä mahtua se kuminauha. Aika usein neulotaan 6 kerrosta oikein, 1 nurin ja 6 kerrosta oikein ennen silmukoiden yhteenneulomista. Siinä päärme kääntyy tuota nurjaa kerrosta pitkin ja jos neuloo alavaran eri värisellä langalla kuin ylävaran, saa kivan korostuksen reunaan. akebia_c_500

Tässä Kate Gilbertin suunnittelemassa upeassa  Akebia villapaidassa on tehty juuri näin (vaikkakin päärme on ommeltu nurjalle puolelle – tyhmää kyllä).

Päärmeen voi tehdä niinkin, että käyttää hyväkseen sukan suun halua kiertyä neuleen päälle. Harmaissa sukissa olenkin antanut nurjan puolen kääntyä oikealle ja neulonut silmukat yhteen. Siinäs pysytte! Kiva, kiristämätön sukansuu sukkiin, joiden kuvion ei halua häiriintyvän joustinneuleesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuotakin nurjaa päärmettä voi tietysti varioida: tässä olen pyöräyttänyt lisäksi langan kahdesti päärmeen ympäri ja saanut hillityn piparkakkureunan. Lanka pitää kiertää vuoroin vasta- ja myötäpäivään, ettei kierteet haittaa neulomista. Jos olisin neulonut isommilla puikoilla ja pidemmän pätkän ennen reunojen yhdistämistä, olisi reuna piparkakkumaisempi. Tämä oli kuitenkin minun sen hetkiseen tarpeeseeni ”just passeli”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASateenkaaria ja serpentiiniä -blogissa on tehty päärmeen aukko sukan eteen ja pujotettu iloisen värinen nauha kujaan. Respect!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s