Tabletti neuloosiin

iOS_vs__Android__App_Development_and_Consumer_Experience_ComparisonEräässä ryhmässä tuli puhetta siitä, minkä tablettitietokoneen käsityönharrastaja hankkisi. Ei liene salaisuus kenellekään, että minä olen iHärpäkkeiden käyttäjä, mutta kiinnostuin aiheesta kovasti, koska onhan nuo Android-käyttöjärjestelmää käyttävät vehkeet paljon halvempia. Kadehdin myös sitä ominaisuutta, että niihin voi liittää muistikortin, iPadin muisti kun ostetaan koneen mukana, eikä se ole ihan halpaa.

Keskustelussa otettiin kantaa muun muassa viruksiin ja tietoturvallisuuteen. Yleisesti Applen laitteita pidetään turvallisempina, mutta totta on sekin, jonka eräs (ilmeisesti alan ammattilainen) totesi, että suurin tietoturvauhka on aina käyttäjä itse. Omalla tietoturvakäytöksellä on tärkein merkitys.

Joku keskustelija sanoi, että jos ostaa iPadin, pitäisi muidenkin laitteiden olla Applen laitteita. Sehän ei ole totta, koska kyllähän iPadin valokuvat, turvakopiot jne. tallentuvat helposti myös PC:lle (joskin ne voi helpommin tallettaa pilveen). Laitteiden yhteensopivuus olisi olennainen kysymys, jos ne käyttäisivät samoja ohjelmia. Minulla ei taida olla yhtään varsinaista käsityösovellusta, joka toimisi sekä pöytäkoneessa että tabletissa. Siinä mielessä se, onko pöydällä PC vai Macintosh on epärelevantti kysymys. Tiedostot kyllä siirtyvät kaikkien koneiden välillä käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Normaali työnkulkuni on sellainen, että piirrän kaaviot IntwinedStudio-ohjelmalla ja kirjoitan joko iPadissa tai kannettavalla ohjeen tekstitiedostoksi (mahdollisesti yhdistän ne pöytäkoneella taitto-ohjelmassa) sekä tallennan  tiedostot pdf-muotoon pilvipalvelimelle, josta ne ovat sitten luettavissani, millä tahansa pdf-tiedostoja lukevalla ohjelmalla (niitä on monia) tai esimerkiksi KnitCompanion ohjelmalla.  Jotkut käyttävät mieluummin Knit Designer -sovellusta. Joskus joudun muuntamaan jpg-tiedostoja pdf:ksi tai päinvastoin, se on helppoa omalla sovelluksellaan.

Vilkaisin googlen kaupassa android-sovelluksia, enkä löytänut neulontasovelluksista yhtään sellaista, joita itse käytän aktiivisesti. Neulontalehtiä, ohjeita ja kirjoja toki voi ostaa ja lukea millä tahansa laitteella. Android-appseissa näyttää olevan kerroslaskuria, mallikirjastoja jne., mutta varsinaisia suunnitteluohjelmia en löytänyt, joita taas iPadille on useampiakin.

Itse käytän aika paljon myös piirrosohjelmia, niitäkin on saatavissa a-laitteille ihan kiitettävästi. Syy, miksi haluan laitteessani olevan tarpeeksi muistia, johtuu eniten siitä, että matkustaessani tykkään neuloa ja katsoa elokuvia. 16 gigaisessa laitteessa tulee äkkiä rajat vastaan, kun yksi elokuva vie noin 5 gigaa. Äänikirjat veisivät vähemmän tilaa.

Jos ei varsinaisesti suunnittele neuleita, vaan tekee muistiinpanoja, ottaa kuvia, hankkii ja lainaa käsityökirjoja tai -lehtiä sekä liikkuu sosiaalisen median käsityöryhmissä ja erilaisilla käsityösivustoilla, ei liene kauhesti väliä, mikä laite on käytössä.

Tilanne muuttuukin, jos käsityöimmeinen suunnittelee ohjeita, joita haluaa jakaa. Keskeisiä vaiheita ohjeita tuottavalle käsityöihmiselle ovat

 • ohjetiedostojen luominen
  • luonnostelu (piirtäminen, valkokuvien ja piirrosten yhdistäminen jne.)
  • suunnittelu (ohjepiirrosten ja kaavioiden toteuttaminen)
  • ohjeiden toteuttaminen (ohjetekstin luominen kuvien, kaavioiden ja tekstin yhdistäminen)
 • dokumentointi (esim. muistiinpanot ja kuvat omista käsitöistä ) ja dokumenttien hallinta
 • tiedostojen siirtäminen ja tallettaminen laitteiden (pilvipalvelin, kamera, tabletti, tietokone, puhelin) välillä ja muuntaminen (yleisin: jgp>pdf>jpg)

Aktiivinen, myyntiohjeitakin tuottava harrastaja joutuu ehkä ratkaisemaan nämäkin asiat (ja varmasti vielä muitakin):

 • ohjeiden jakaminen/myyminen omilta alustoilta
  • blogin tai verkkokaupan hallinta
  • maksujen maksaminen, vastaanotto ja siirtäminen
 • visuaalisen ilmeen, e- ja painotuotteiden valmistus
  • taitto-ohjelmat, kuvankäsittely (pöytäkoneella)
  • apuohjelmat vedosten hallintaan (voi hoitaa myös iPadilla)
 • taloushallinta (kuittien skannaaminen kirjanpitoa/verotusta varten, kirjanpito jne.)

Kaikkiin näihinkin tarpeisiin on hyviä iPad-sovelluksia tarjolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s