Pääsiäisen sukkia

Hyvää Pääsiäistä!
Hyvää Pääsiäistä!

Yritin kirjoittaa yleispätevän sukkaohjeen 72 silmukan sukalle.  Tuolla alempana on ohjeisiin liittyvät pääsiäissukkien kaaviot.

Lanka: sukkalankaa, jonka 100 g≈ 420 metriä, värit: valitse ensin kaavio ja sitten siihen mieleisesi värit. Kuvan sukat on neulottu Handun merinosukkiksesta.

Puikot: käsialasta riippuen 2–3 mm, sekä 1 mm pienemmät puikot resoreihin/päärmeisiin
Tiheys: 30 silmukkaa = 10 cm

Sukan varren (ja jalkapöydän) leveys on 23 cm.

IMG_2397
Wälläri. Lanka Handun perussukkista.

Luo 4 x 18 silmukaa (72 silmukkaa) neuloen ja sulje neule neulomalla 1 krs oikeaa.

Tee seuraavaksi joko päärme tai resori

Päärme: neulo 8 krs oikeaa, 1 krs nurin tai, jos haluat nirkkoreunan, neulo *1 lk, 2 oikein yhteen*, neulo jälleen 8 krs oikein. Seuraavalla kerroksella neulo luodut silmukat oikein yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa.

Resori: neulo joustinta *1 o, 1 n*, toista *–* kerroksen loppuun. Toista kerrosta kunnes resorin pituus on mieleinen. Kuvan sukissa on 12 krs. Jos haluat raitoja resoriin, neulo uudella värillä aina ensimmäinen kerros oikein, seuraavilla palaa joustineuleeseen.

image
Iluiset sukat. Lanka Handun merinosukkista.

Varsi: neulo kaavion mukaan haluamasi pituus varteen, neulo kaavion mukaan viimeinenkin kerros loppuun asti.

Kirjoneulekaaviot (klikkaa kuvaa niin saat kaavion isoksi):

petra_orig

Petra A (serbialaissukka, vaihtoehto A)

kaavioPetra B (serbialaissukka, vaihtoehto B)

ILUISET_kaavio

Iluiset sukat (Saarenmaan vuokot)

wälläriWälläri 

Kun varsi on mieleisessä pituudessa tee kantapää kahden jälkimmäisen puikon (tai jos neulot pyöröpuikoilla, jälkimmäisillä 36:lla) silmukoilla. HUOM: mikäli kaavion kuvio ei tule keskitetysti näille silmukoille (esim. Wälläri), siirrä yksi silmukka kantapään puolen silmukoista jalkapöydän puolelle ja tee kantapää 35:lla silmukalla. Jätä jalkapöydän puolen silmukat lepäämään. Yhdistä kantapään silmukat yhdelle puikolle ja pane viides puikko sivuun.

[Lepäämään jätetyt silmukat ovat jalkapöydän silmukat ja kaikki muut silmukat ovat kantapään/jalkapohjan silmukoita.)

Ranskalainen kantapää

Valitse haluamasi väri/värit kantapäähän. Jos neulot kantapään silmukoiden jälkimmäiselle puoliskolle, ensimmäinen kerros neulotaan nurin.

Jos haluat vahvistetun kantalapun, neulot oikealla reunasilmukan jälkeen *1 oikein, 1 nurin neulomatta*, toista *–* kunnes jälkellä on 1 s. ja neulot viimeisen silmukan aina oikein, otat sen nurjalla nurin neulomatta (lanka työn edessä), nurjalla neulot nurin paitsi viimeisen silmukan, joka neulot oikein, oikealla jätät reunasilmukan nurin neulomatta (lanka työn takana).

[Voit myös neuloa ristiin vahvistetun kantapään neulomalla joka toisella oikealla kerroksella silmukat siten, että nostetut silmukat tulevat edellisellä oikealla kerroksella oikein neulottujen silmukoiden kohdalle (kuitenkin niin, että toinen silmukka neulotaan aina oikein).]

Neulo kantalappuun yhtä paljon kerroksia kuin kahdella puikolla on yhteensä silmukoita (tai 2-4 krs vähemmän tai 2-4 krs enemmän, jalkapöydän korkeudesta riippuen). Omiin sukkiini  neulon yleensä 32 krs.

Kun kantalappu on valmis jaat silmukat kolmeen osaan (12-12-12, kun sukkaan luotiin 72 silmukkaa)  kantakäännöstä varten.

Mikäli silmukkamäärä ei mene tasan vaan jää 2 silmukan jakojäännös, lasket reunimmaisiin kolmanneksiin yhden silmukan enemmän, mikäli jää yksi silmukka jakojäännökseksi, lisäät sen keskimmäiseen silmukkalohkoon.

Neulo (OP) 1. kerros näin: Neulo oikein kunnes sinulla on vasemmanpuoleisen silmukkakolmanneksen silmukat + 3 silmukkaa vasemmalla puikolla (eli 15 silmukkaa, jos loit 72 s). Neulo sitten 2 yhteen ylivetokavennuksella (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja vedä neulomatta jätetty silmukka neulotun yli = 1 silmukka on kavennettu) ja vielä 1 silmukka oikein. Käännä työ.

Nurjalla neulo nurin kunnes  vasemmalla puikolla on reunimmaisen silmukkakolmanneksen silmukat + 3 silmukkaa (15 silmukkaa, jos loit 72 s.). Neulo 2 nurin yhteen ja 1 nurin. Käännä työ.

Neulo jatkossa  (äskeisellä käännöskohdalla neuleeseen jääneen) suuremman silmukkavälin molemmin puolin olevat silmukat oikealla yhteen ylivetokavennuksella ja nurjalla nurin sekä neulomalla kavennuksen jälkeen vielä yksi silmukka oikealla oikein ja nurjalla nurin, kunnes reunimmaisten silmukkakolmannesten silmukat on kaikki neulottu.  Neulo vielä silmukat oikein kantalapun keskelle ja ota työhön takaisin lepäämään jätetty viides puikko. Nyt kantalapun reunasta poimitaan silmukat ja jatketaan suljettuna neuleena.

Seuraavalla kerroksella poimitaan ja neulotaan silmukat kantalapun reunoista ja jalkapöydän silmukoilla jatketaan siitä kohdasta kaaviota, johon jäit ennen kantapäätä.

Neulo oikein kantalapun keskelle (11 s), ota viides puikko takaisin työhön ja neulo loput kantapään silmukat oikein. Poimi ja neulo kantalapun reunasta silmukat (sekä yksi puikkojen välistä kummallakin puolella)  ja kun ne on poimittu, jatka jalkapöydän silmukoilla siitä kohdasta kaaviota, johon jäit ennen kantapäätä.

Kun olet neulonut jalkapöydän silmukat, aloita pohjan kuvioneule.

Pohjan pystyraidoitus: neulo 5 oikein pohjavärillä, *1 oikein kuviovärillä, 3 oikein pohjavärillä*, toista *–* kunnes pohjan puolen silmukoista on jäljellä  9 silmukkaa. Nyt laske, miten saat raidoituksen tasan siten, että puikon lopussa on 5 pohjaväristä silmukkaa ja kuvioväristen silmukoiden välissä on aina 3 pohjaväristä silmukkaa. Kavenna (mieluummin) tai lisää tarvittavat silmukat, että raidat menevät tasan.

Kiilakavennukset

Jatka jalkapöydän puolella kaavion mukaan kärkikavennuksiin saakka.

Pohjan puolen silmukoilla kavenna joka toisella (tai aluksi vain joka kolmannella, jos jalka on kovin rintava) kerroksella pohjasilmukoiden alussa neulomalla 2. ja 3. silmukka oikein yhteen ylivetokavennuksella ja pohjasilmukoisen lopussa neulomalla 2. ja 3. viimeinen silmukka oikein yhteen.  Jatka näitä kavennuksia, kunnes pohjan puolella on yhteensä 35 silmukkaa.

Kiilakavennusten jälkeen jatka pohjan puolella pohjakuviota (pystyraidoitusta) ja jalkapöydön puolella kaavion mukaan kirjoneuletta, kunnes sukan pituus on pikkuvarpaan ensimmäiseen niveleen. Ks. Sukkataulukot. Huomaa, että taulukot ovat yleensä saapassukille ja kenkäsukka on 1–2 cm lyhyempi.

Kärki

Sädekavennukset: kavenna joka toisella kerroksella jokaisen puikon alussa neulomalla 2. ja 3. silmukka oikein yhteen, kunnes silmukoita on jäljellä 8 kullakin puikolla. Sen jälkeen kavenna joka kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä 2 jokaisella puikolla. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden käpi

[Voit myös  kaventaa joka neljännellä (ja myöhemmin joka toisella)  kerroksella jokaisen puikon (silmukkaneljänneksen) alussa ja lopussa samalla tavalla.)

Nauhakavennukset:

Kavenna jalkapöydän ja jalkapohjan silmukoiden alussa neulomalla joka 2. ja 3. silmukka ylivetokavennuksella oikein yhteen sekä jalkapöydän ja jalkapohjan silmukoiden lopussa neulomalla 2. ja 3. viimeiset silmukat oikein yhteen joka toisella kerroksella kunnes jäljellä on 8 silmukkaa kullakin puikolla (kussakin neljänneksessä), jonka jälkeen tee samat kavennukset joka kerroksella kunnes sekä jalkapohjan että jalkapöydän puolilla on jäljellä 8 silmukkaa. Siirrä silmukat kahdelle sukkapuikolle ja silmukoi kärjen silmukat.

Silmukointi neuloen

  • Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka silmukan läpi ja pudota se puikolta. Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi, mutta jätä silmukka puikolle.
  • Neulo taemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi ja pudota se puikolta. Neulo takemman puikon toinen silmukka nurin, vedä lanka läpi, mutta jätä silmukka puikolle.

Toista kohtia  näitä kahta kohtaa kunnes työssä on jäljellä kaksi silmukkaa. Neulo ne yhteen, , vedä lanka silmukan läpi ja pudota ne puikolta.

Päättele langat nurjalle, höyrytä (tai kastele, muotoile ja  kuivaa tasolla). Tee toinen sukka samoin (tai käännä sädekavennukset peilikuvaksi tekemällä ne puikon loppuun).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s